To skandal, że dopiero teraz wzięłam się za zrobienie domowej przyprawy do piernika. Jednak lepiej późno niż wcale i czym prędzej nadrabiam tę zaległość, a robię to z myślą o "nastawieniu" aromatycznego ciasta na piernik staropolski z dodatkiem tej przyprawy.
Genialny przepis znalazłam u Poleczki. Zawiera wszystko, co powinna zawierać przyprawa do piernika. Robiąc ją samodzielnie mamy pewność, że nie będzie w niej zbędnych składników, np. mąki. Bardzo pomocny będzie tutaj młynek do kawy, bo kory cynamonowej oraz laski wanilii niestety nie da się utrzeć w moździerzu. Jeżeli nie macie młynka, to proponuję użyć cynamonu już zmielonego, a ziarenka z laski zeskrobać lub w ogóle ją pominąć. Resztę składników utrzecie w moździerzu bez problemu.
Składniki na ok. 100 g przyprawy:
- 50 g korzenia imbiru
- 2 pomarańcze
- 3 cytryny
- 50 g kory cynamonu (lub już zmielonego cynamonu)
- 1 gałka muszkatołowa
- 10 strączków zielonego kardamonu
- 1 łyżeczka nasion kopru włoskiego
- 1 łyżeczka goździków
- 1 gwiazdka anyżu
- 2 łyżeczki nasion kolendry
- 1/2 łyżeczki pieprzu czarnego
- 1/2 łyżeczki pieprzu białego
- 1/2 łyżeczki pieprzu zielonego
- 1/2 łyżeczki pieprzu różowego
- 1 łyżeczka ziela angielskiego
- 2 duże i mięsiste laski wanilii
Cytrusy sparzyć i wytrzeć do sucha. Za pomocą obieraczki do ziemniaków obrać cienko skórkę z pomarańczy oraz cytryn (bez białych części). Korzeń imbiru obrać i pokroić w cienkie plasterki.
Piekarnik nagrzać do 120-130°C i suszyć skórki cytrusowe przez ok. 30 minut, a imbir ok. 40 min. Trzeba cały czas pilnować i uważać, by skórka oraz imbir się nie przypaliły, bo wtedy będą gorzkie (u mnie w temperaturze 160°C skórka cytrusowa szybko się spaliła). Pozostawić do wystygnięcia.
Wszystkie przyprawy (poza wanilią) uprażyć na suchej patelni, by mocniej wydobyć ich aromat. Wystudzić.
Ostudzone przyprawy, skórki oraz imbir mielić partiami w młynku do kawy (laski wanilii w całości) lub rozetrzeć w moździerzu (poza korą cynamonu i laską wanilii). Zmielone składniki przetrzeć przez sitko, a to co zostało na sitku zmielić ponownie.
Przechowywać w ciemnym i suchym miejscu, w szczelnie zamkniętym szklanym pojemniku.
Przechowywać w ciemnym i suchym miejscu, w szczelnie zamkniętym szklanym pojemniku.
Ze skórkami cytrusów musiała pachnieć zniewalająco :)
OdpowiedzUsuńPodziwiam piękne, artystyczne zdjęcia.
OdpowiedzUsuńDzięki takiej przyprawie piernik będzie prawdziwie pachniał Świętami!
OdpowiedzUsuńGdzie moge kupic taki kardamon?czy moze nyc suszony zmielony?
OdpowiedzUsuńProszę użyć zmielonego :)
Usuń