piątek, 15 listopada 2013

Domowa przyprawa korzenna


To skandal, że dopiero teraz wzięłam się za zrobienie domowej przyprawy do piernika. Jednak lepiej późno niż wcale i czym prędzej nadrabiam tę zaległość, a robię to z myślą o "nastawieniu" aromatycznego ciasta na piernik staropolski z dodatkiem tej przyprawy.
Genialny przepis znalazłam u Poleczki. Zawiera wszystko, co powinna zawierać przyprawa do piernika. Robiąc ją samodzielnie mamy pewność, że nie będzie w niej zbędnych składników, np. mąki. Bardzo pomocny będzie tutaj młynek do kawy, bo kory cynamonowej oraz laski wanilii niestety nie da się utrzeć w moździerzu. Jeżeli nie macie młynka, to proponuję użyć cynamonu już zmielonego, a ziarenka z laski zeskrobać lub w ogóle ją pominąć. Resztę składników utrzecie w moździerzu bez problemu.

Składniki na ok. 100 g przyprawy:

  • 50 g korzenia imbiru
  • 2 pomarańcze
  • 3 cytryny
  • 50 g kory cynamonu (lub już zmielonego cynamonu)
  • 1 gałka muszkatołowa
  • 10 strączków zielonego kardamonu
  • 1 łyżeczka nasion kopru włoskiego
  • 1 łyżeczka goździków
  • 1 gwiazdka anyżu
  • 2 łyżeczki nasion kolendry
  • 1/2 łyżeczki pieprzu czarnego
  • 1/2 łyżeczki pieprzu białego
  • 1/2 łyżeczki pieprzu zielonego
  • 1/2 łyżeczki pieprzu różowego
  • 1 łyżeczka ziela angielskiego
  • 2 duże i mięsiste laski wanilii

Cytrusy sparzyć i wytrzeć do sucha. Za pomocą obieraczki do ziemniaków obrać cienko skórkę z pomarańczy oraz cytryn (bez białych części). Korzeń imbiru obrać i pokroić w cienkie plasterki.
Piekarnik nagrzać do 120-130°C i suszyć skórki cytrusowe przez ok. 30 minut, a imbir ok. 40 min. Trzeba cały czas pilnować i uważać, by skórka oraz imbir się nie przypaliły, bo wtedy będą gorzkie (u mnie w temperaturze 160°C skórka cytrusowa szybko się spaliła). Pozostawić do wystygnięcia.

Wszystkie przyprawy (poza wanilią) uprażyć na suchej patelni, by mocniej wydobyć ich aromat. Wystudzić.
Ostudzone przyprawy, skórki oraz imbir mielić partiami w młynku do kawy (laski wanilii w całości) lub rozetrzeć w moździerzu (poza korą cynamonu i laską wanilii). Zmielone składniki przetrzeć przez sitko, a to co zostało na sitku zmielić ponownie.
Przechowywać w ciemnym i suchym miejscu, w szczelnie zamkniętym szklanym pojemniku.





5 komentarzy:

  1. Ze skórkami cytrusów musiała pachnieć zniewalająco :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Podziwiam piękne, artystyczne zdjęcia.

    OdpowiedzUsuń
  3. Dzięki takiej przyprawie piernik będzie prawdziwie pachniał Świętami!

    OdpowiedzUsuń
  4. Gdzie moge kupic taki kardamon?czy moze nyc suszony zmielony?

    OdpowiedzUsuń