Zrobiłam eksperyment. Miałam trochę jasnych winogron z ogrodu Rodziców i postanowiłam zrobić z nich dżem. W rezultacie wyszła odrobinę pikantna winogronowa galaretka z nutą cynamonu. Myślę, że efekt jest całkiem zadowalający.
Inspirowałam się tym przepisem, ale użyłam winogron jasnych oraz pieprzu różowego.
Składniki:
- 1 kg jasnych, drobnych winogron
- 1 kg cukru żelującego
- 200 ml wody
- 3-4 łyżeczki cynamonu
- 1 łyżka różowego pieprzu, roztartego drobno w moździerzu
Umyte winogrona umieścić w dużym garnku, zalać wodą i gotować, aż owoce puszczą sok. Dodać cukier oraz przyprawy i dalej gotować przez ok. 20 minut często mieszając. Gotową masę winogronową odcedzić na sitku, by pozbyć się pestek oraz skórek.
Następnie rozlać do słoików, zakręcić i odstawić do góry dnem. Gdy słoiki wystygną odwrócić, by galaretka opadło na dno słoika. Pozostawić do całkowitego stężenia.
Życzę smacznego!
Mmm, wygląda wyjątkowo apetycznie :) Lubię takie pikantne nuty :)
OdpowiedzUsuńa to ciekawy wynalazek:)
OdpowiedzUsuńNa pewno bardzo dobre, ale skąd wziąć różowy pieprz? :)
OdpowiedzUsuńJa swój kupiłam w E.Leclercu, zatem proszę poszukać na półkach sklepowych z przyprawami lub w internecie, np. tutaj ---> http://ekosfera24.pl/pieprz-rozowy-caly-bio-20g-sonnentor.html
Usuń