czwartek, 28 lutego 2013

Banany z karmelem i sezamem


Szybki deser z bananów, odrobiną karmelu i sezamu. Przepis pochodzi z książeczki pt. "Z kuchennej półki. Kuchnia niskotłuszczowa", wyd. Olesiejuk, str. 218. Jednak deser wcale nie jest taki dietetyczny, zawartość kalorii w jednej porcji wynosi ok. 300 kcal, zawartość tłuszczu 4,5 g.

Składniki na 4 porcje:

  • 4 średnie, dojrzałe banany
  • 3 łyżki soku z cytryny
  • 115 g cukru
  • 4 łyżki zimnej wody
  • 2 łyżki nasion sezamu
  • 150 ml kremowego serka lub gęstego jogurtu naturalnego
  • 1 łyżka cukru pudru
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • kilka cienkich paseczków skórki z cytryny do dekoracji (za pomocą obieraczki do ziemniaków odkroić kilka płatów skórki z cytryny bez białej części, pokroić na cienkie plasterki, zblanszować we wrzątku przez 1 minutę i ostudzić w zimnej wodzie)
     
Banany obrać i pokroić na kawałki. Następnie przełożyć do miski, polać sokiem z cytryny i wymieszać, by sok dokładnie pokrył owoce, co zapobiegnie ich ciemnieniu. 
W garnku podgrzać cukier z wodą. Doprowadzić do wrzenia i gotować na wolnym ogniu przez 5-6 minut, do uzyskania karmelu.
Banany osączyć i osuszyć starannie ręcznikiem papierowym. Na arkuszu pergaminu ułożyć kawałki bananów, zachowując spore odstępy. Następnie zygzagowatym ruchem dłoni polać je odrobiną karmelu (należy to robić szybko, gdyż karmel niemal natychmiast twardnieje) i posypać sezamem. Odstawić do schłodzenia na 10 minut.
W tym czasie wymieszać serek lub jogurt z cukrem pudrem i ekstraktem waniliowym.
Banany przełożyć na talerzyki. Podawać z porcją serka lub jogurtu. Przybrać skórką z cytryny.

     Życzę smacznego!





7 komentarzy:

  1. Cudnie wygląda, a na pewno jeszcze lepiej smakuje ;] Będzie trzeba wypróbowac!

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo oryginalne "ubranko" dla banana. :)
    Myślę, że taki deser poprawia humor. :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Jak one apetycznie wyglądają.Świetny pomysł!

    OdpowiedzUsuń
  4. Wygląda obłędnie! Mogę się poczęstować...? :)

    OdpowiedzUsuń