Szybki deser z bananów, odrobiną karmelu i sezamu. Przepis pochodzi z książeczki pt. "Z kuchennej półki. Kuchnia niskotłuszczowa", wyd. Olesiejuk, str. 218. Jednak deser wcale nie jest taki dietetyczny, zawartość kalorii w jednej porcji wynosi ok. 300 kcal, zawartość tłuszczu 4,5 g.
Składniki na 4 porcje:
- 4 średnie, dojrzałe banany
- 3 łyżki soku z cytryny
- 115 g cukru
- 4 łyżki zimnej wody
- 2 łyżki nasion sezamu
- 150 ml kremowego serka lub gęstego jogurtu naturalnego
- 1 łyżka cukru pudru
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- kilka cienkich paseczków skórki z cytryny do dekoracji (za pomocą obieraczki do ziemniaków odkroić kilka płatów skórki z cytryny bez białej części, pokroić na cienkie plasterki, zblanszować we wrzątku przez 1 minutę i ostudzić w zimnej wodzie)
Banany obrać i pokroić na kawałki. Następnie przełożyć do miski, polać sokiem z cytryny i wymieszać, by sok dokładnie pokrył owoce, co zapobiegnie ich ciemnieniu.
W garnku podgrzać cukier z wodą. Doprowadzić do wrzenia i gotować na wolnym ogniu przez 5-6 minut, do uzyskania karmelu.
Banany osączyć i osuszyć starannie ręcznikiem papierowym. Na arkuszu pergaminu ułożyć kawałki bananów, zachowując spore odstępy. Następnie zygzagowatym ruchem dłoni polać je odrobiną karmelu (należy to robić szybko, gdyż karmel niemal natychmiast twardnieje) i posypać sezamem. Odstawić do schłodzenia na 10 minut.
W tym czasie wymieszać serek lub jogurt z cukrem pudrem i ekstraktem waniliowym.
Banany przełożyć na talerzyki. Podawać z porcją serka lub jogurtu. Przybrać skórką z cytryny.
Życzę smacznego!
Cudnie wygląda, a na pewno jeszcze lepiej smakuje ;] Będzie trzeba wypróbowac!
OdpowiedzUsuńBardzo oryginalne "ubranko" dla banana. :)
OdpowiedzUsuńMyślę, że taki deser poprawia humor. :)
cudowne! *.*
OdpowiedzUsuńJak one apetycznie wyglądają.Świetny pomysł!
OdpowiedzUsuńsuper połączenie:)
OdpowiedzUsuńWygląda obłędnie! Mogę się poczęstować...? :)
OdpowiedzUsuńNo jasne, że tak :D
Usuń