środa, 13 lutego 2013

Babeczki Red Velvet w wersji walentynkowej


Klasyczne babeczki Red Velvet zawsze sprawdzą się w Walentynki. U mnie w wersji mini. Przepis zaczerpnęłam z tej strony, ale zmniejszyłam ilość składników o połowę. Wystarcza na upieczenie 12 babeczek normalnej wielkości lub 24 mini. Proporcje kremu zmieniłam zupełnie.

Składniki na 12 sztuk normalnych lub 24 mini:

Ciasto:

  • 140 g cukru
  • 55 g miękkiego masła
  • 1 jajko
  • 160 g mąki
  • 1 łyżka kakao
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 1/2 szklanki maślanki
  • 1/2 łyżeczki octu
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 1/4 łyżeczki czerwonego barwnika spożywczego (użyłam w proszku)
     
Piekarnik rozgrzać do temperatury 180°C. Formę na muffinki wyłożyć papilotkami.
W misie miksera na średnich obrotach ubić masło z cukrem przez 3 minuty, aż masa stanie się puszysta. Dodać jajko, zmiksować do połączenia się składników.
W jednej misce wymieszać mąkę, kakao, proszek do pieczenia, sodę i sól. W drugiej maślankę, ocet, ekstrakt oraz barwnik.
Do masy z masła na zmianę (w 3 partiach) dodawać składniki suche i mokre, zaczynając od suchych, a kończąc na mokrych. 
Napełnić papilotki do 3/4 wysokości i piec ok. 18-22 minut (mini babeczki 16 minut) do "suchego patyczka". Pozostawić do wystygnięcia.

Krem:

  • 130 g miękkiego masła
  • 400 g kremowego serka, w temp. pokojowej
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • wiśnie koktajlowe do dekoracji
     
Zmiksować serek i masło przez ok. 3 minuty. Dodać ekstrakt oraz cukier puder i jeszcze chwilę ubić.
Za pomocą szprycy z okrągłą końcówką wyciskać krem na babeczki, po czym ostrożnie potrząsnąć i pozwolić mu się delikatnie rozlać na powierzchni. Udekorować wisienkami.

     
     Życzę smacznego!









Udział w akcjach kulinarnych:

   Walentynki 2013 - czym to się je?

3 komentarze: