Klasyczne babeczki Red Velvet zawsze sprawdzą się w Walentynki. U mnie w wersji mini. Przepis zaczerpnęłam z tej strony, ale zmniejszyłam ilość składników o połowę. Wystarcza na upieczenie 12 babeczek normalnej wielkości lub 24 mini. Proporcje kremu zmieniłam zupełnie.
Składniki na 12 sztuk normalnych lub 24 mini:
Ciasto:
- 140 g cukru
- 55 g miękkiego masła
- 1 jajko
- 160 g mąki
- 1 łyżka kakao
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 1/2 szklanki maślanki
- 1/2 łyżeczki octu
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- 1/4 łyżeczki czerwonego barwnika spożywczego (użyłam w proszku)
Piekarnik rozgrzać do temperatury 180°C. Formę na muffinki wyłożyć papilotkami.
W misie miksera na średnich obrotach ubić masło z cukrem przez 3 minuty, aż masa stanie się puszysta. Dodać jajko, zmiksować do połączenia się składników.
W jednej misce wymieszać mąkę, kakao, proszek do pieczenia, sodę i sól. W drugiej maślankę, ocet, ekstrakt oraz barwnik.
Do masy z masła na zmianę (w 3 partiach) dodawać składniki suche i mokre, zaczynając od suchych, a kończąc na mokrych.
Napełnić papilotki do 3/4 wysokości i piec ok. 18-22 minut (mini babeczki 16 minut) do "suchego patyczka". Pozostawić do wystygnięcia.
Krem:
- 130 g miękkiego masła
- 400 g kremowego serka, w temp. pokojowej
- 1 szklanka cukru pudru
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- wiśnie koktajlowe do dekoracji
Zmiksować serek i masło przez ok. 3 minuty. Dodać ekstrakt oraz cukier puder i jeszcze chwilę ubić.
Za pomocą szprycy z okrągłą końcówką wyciskać krem na babeczki, po czym ostrożnie potrząsnąć i pozwolić mu się delikatnie rozlać na powierzchni. Udekorować wisienkami.
Życzę smacznego!
Ale czemu od razu przebite strzałą?:)
OdpowiedzUsuńStrzała Amora trafiła w babeczkę :D
UsuńAle słodkie :)
OdpowiedzUsuń