wtorek, 22 kwietnia 2014

Mazurek kajmakowy na waflach


Mazurek kajmakowy last minut. Prosty, a jakże smaczny. Nie wymaga pieczenia, więc można go przygotować bardzo szybko.

Składniki:

  • 1 opakowanie suchych wafli
  • 1 puszka (500 g) mleka zagęszczonego słodzonego gotowanego lub innej gotowej masy krówkowej/kajmakowej (polecam S.M. Gostyń)
  • 1/2 tabliczki białej czekolady
  • barwnik do czekolady (opcjonalnie)
  • 1 tabliczka czekolady deserowej
  • kolorowa posypka

Wafle ułożyć równo jeden na drugim i ząbkowanym nożem odkroić z jednej strony pasek o grubości ok. 2,5 cm. Odłożyć na bok.
Resztę wafli smarować cienko masą kajmakową i układać jeden na drugim, mocno dociskając. Wierzchni wafel zostawić suchy.
Z odłożonych pasków, za pomocą reszty masy, dokleić ramkę. Na wierzchu położyć prostokątną blachę i całość obciążyć np. książką kucharską. Odstawić na 1-2 godziny w chłodne miejsce.
W kąpieli wodnej rozpuścić ciemną czekoladę. Rozsmarować ją na środku mazurka. Następnie rozpuścić białą czekoladę, ewentualnie wmieszać odrobinę barwnika do czekolady, i udekorować ramkę mazurka. Ozdobić  kolorową posypką. Pozostawić do zastygnięcia.

     Uwaga: Masę kajmakową można również uzyskać, gotując puszkę słodzonego mleka skondensowanego na wolnym ogniu 2-3 godziny, uzupełniając w trakcie wodę. Puszka powinna być stale przykryta wodą.


     Życzę smacznego!





Udział w akcjach kulinarnych:

Wielkanocne Smaki - edycja IV  Wielkanocne Smaki - edycja IV

2 komentarze: