Druga wersja batoników z amarantusem. Tym razem dodałam prażone migdały, wiórki kokosowe, liofilizowane truskawki oraz dużo pachnącej cytrynowej skórki.
Bardzo polecam. Znakomita zdrowa przekąska.
Składniki na kwadratową formę o długości boku 23 cm lub prostokątną o wymiarach ok. 28 x 18 cm:
- 150 g płatków owsianych błyskawicznych
- 50 g płatków migdałowych
- 80 g wiórków kokosowych
- 70 g amarantusa ekspandowanego (inna nazwa: popping z amarantusa)
- 50 g liofilizowanych truskawek (lub malin)
- 90 g masła
- 3 łyżki brązowego cukru
- 185 g jasnego miodu
- skórka starta z dwóch cytryn (uprzednio sparzonych)
Na suchej patelni podprażyć płatki migdałowe. To samo zrobić z wiórkami kokosowymi oraz płatkami owsianymi. Przesypać do dużej miski. Dodać amarantus oraz drobno posiekane truskawki.
Piekarnik rozgrzać do temperatury 160°C. Formę wyłożyć papierem do pieczenia.
Masło, cukier oraz miód umieścić w rondlu i podgrzewać, aż wszystkie składniki się połączą. Przestudzić, a następnie wlać masę do suchych składników w dużej misce. Dodać startą skórkę z cytryny i wszystko dokładnie wymieszać.
Gotową mieszankę przełożyć do foremki, równomiernie rozłożyć i porządnie docisnąć np. za pomocą denka od szklanki.
Piec 20 minut. Pozostawić do całkowitego wystygnięcia, a następnie, za pomocą ostrego noża, pokroić w podłużne prostokąty.
Życzę smacznego!
świetny pomysł na przekąskę:)
OdpowiedzUsuńŚwietny przepis, wyszły pyszne!! :)
OdpowiedzUsuń