Te mocno cytrynowe babeczki z żurawiną już same w sobie są pyszne. Natomiast rozmarynowa glazura dodaje im charakteru, wilgotności i aromatycznego smaku.
Inspiracja: Foodie Crush.
Składniki na 6 większych lub 12 mniejszych babeczek:
Ciasto:
- 150 g mąki pszennej
- 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/4 łyżeczki soli
- 100 g suszonej żurawiny lub wiśni
- skórka otarta z 2 cytryn
- 200 g cukru
- 170 g miękkiego masła
- 3 jajka, lekko ubite
Piekarnik rozgrzać do temperatury 160-170°C. Formę na babeczki wysmarować masłem i wysypać mąką.
Żurawinę zalać gorącą wodą i odstawić na 5 minut. Odcedzić, osączyć na ręczniku papierowym i posiekać na mniejsze kawałki.
Przesiać mąkę, proszek do pieczenia oraz sól i odstawić na bok.
Skórkę cytrynową wymieszać z cukrem i rozetrzeć w palcach, aż cukier stanie się wilgotny i nabierze żółtej barwy. Odstawić na bok.
Masło ubić na średnich obrotach na puch. Stopniowo dodać cytrynowy cukier i dalej ubijać. Dodać jajka, jedno po drugim, mieszając po każdym dodaniu. Zmniejszyć obroty miksera. Dodać mąkę w trzech porcjach, stale mieszając. Na koniec dodać żurawinę i krótko wymieszać.
Nałożyć ciasto do foremek, wyrównać wierzch i piec 18-25 minut (w zależności od wielkości babeczek) do "suchego patyczka". W tym czasie przygotować glazurę.
Rozmarynowa glazura:
- skórka starta z połowy cytryny
- sok wyciśnięty z połowy cytryny
- 1/2 szklanki wody
- 1 szklanka cukru
- 1/4 łyżeczki ekstraktu migdałowego (można pominąć)
- gałązka świeżego rozmarynu
- 2 łyżki masła
Wszystkie składniki umieścić w rondlu i podgrzewać na średnim ogniu, aż cukier się rozpuści. Następnie zmniejszyć ogień i gotować ok. 10 minut, aż syrop nieco zgęstnieje. Odcedzić na sitku, lekko przestudzić i posmarować jeszcze ciepłe babeczki. Gdy całkiem wystygną, a syrop wsiąknie, skropić je z wierzchu jeszcze raz. Można to zrobić tuż przed podaniem.
Życzę smacznego!
Pysznie wyglądają...a tak przy okazji przypomniałam ,że mam gdzieś taką blaszkę na takie mini babeczki..Dziękuję za udział w akcji.
OdpowiedzUsuńZaintrygowałaś mnie - ta rozmarynowa glazura musi nadawać im zupełnie wyjątkowego smaku :)
OdpowiedzUsuń