niedziela, 20 kwietnia 2014

Cytrynowe mini babki z żurawiną i rozmarynową glazurą


Te mocno cytrynowe babeczki z żurawiną już same w sobie są pyszne. Natomiast rozmarynowa glazura dodaje im charakteru, wilgotności i aromatycznego smaku.
Inspiracja: Foodie Crush.

Składniki na 6 większych lub 12 mniejszych babeczek:

Ciasto:

  • 150 g mąki pszennej
  • 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 100 g suszonej żurawiny lub wiśni
  • skórka otarta z 2 cytryn
  • 200 g cukru
  • 170 g miękkiego masła
  • 3 jajka, lekko ubite

Piekarnik rozgrzać do temperatury 160-170°C. Formę na babeczki wysmarować masłem i wysypać mąką.
Żurawinę zalać gorącą wodą i odstawić na 5 minut. Odcedzić, osączyć na ręczniku papierowym i posiekać na mniejsze kawałki.
Przesiać mąkę, proszek do pieczenia oraz sól i odstawić na bok.
Skórkę cytrynową wymieszać z cukrem i rozetrzeć w palcach, aż cukier stanie się wilgotny i nabierze żółtej barwy. Odstawić na bok.
Masło ubić na średnich obrotach na puch. Stopniowo dodać cytrynowy cukier i dalej ubijać. Dodać jajka, jedno po drugim, mieszając po każdym dodaniu. Zmniejszyć obroty miksera. Dodać mąkę w trzech porcjach, stale mieszając. Na koniec dodać żurawinę i krótko wymieszać.
Nałożyć ciasto do foremek, wyrównać wierzch i piec 18-25 minut (w zależności od wielkości babeczek) do "suchego patyczka". W tym czasie przygotować glazurę.

Rozmarynowa glazura:

  • skórka starta z połowy cytryny
  • sok wyciśnięty z połowy cytryny
  • 1/2 szklanki wody
  • 1 szklanka cukru
  • 1/4 łyżeczki ekstraktu migdałowego (można pominąć)
  • gałązka świeżego rozmarynu
  • 2 łyżki masła

Wszystkie składniki umieścić w rondlu i podgrzewać na średnim ogniu, aż cukier się rozpuści. Następnie zmniejszyć ogień i gotować ok. 10 minut, aż syrop nieco zgęstnieje. Odcedzić na sitku, lekko przestudzić i posmarować jeszcze ciepłe babeczki. Gdy całkiem wystygną, a syrop wsiąknie, skropić je z wierzchu jeszcze raz. Można to zrobić tuż przed podaniem.

     Życzę smacznego!







Udział w akcjach kulinarnych:

Babki i babeczki  Wielkanocne Smaki - edycja IV  Wielkanocne Smaki - edycja IV

2 komentarze:

  1. Pysznie wyglądają...a tak przy okazji przypomniałam ,że mam gdzieś taką blaszkę na takie mini babeczki..Dziękuję za udział w akcji.

    OdpowiedzUsuń
  2. Zaintrygowałaś mnie - ta rozmarynowa glazura musi nadawać im zupełnie wyjątkowego smaku :)

    OdpowiedzUsuń