czwartek, 10 kwietnia 2014

Batoniki amarantusowe (migdały, kokos, truskawki)


Druga wersja batoników z amarantusem. Tym razem dodałam prażone migdały, wiórki kokosowe, liofilizowane truskawki oraz dużo pachnącej cytrynowej skórki.
Bardzo polecam. Znakomita zdrowa przekąska.

Składniki na kwadratową formę o długości boku 23 cm lub prostokątną o wymiarach ok. 28 x 18 cm:

  • 150 g płatków owsianych błyskawicznych
  • 50 g płatków migdałowych
  • 80 g wiórków kokosowych
  • 70 g amarantusa ekspandowanego (inna nazwa: popping z amarantusa)
  • 50 g liofilizowanych truskawek (lub malin)
  • 90 g masła
  • 3 łyżki brązowego cukru
  • 185 g jasnego miodu
  • skórka starta z dwóch cytryn (uprzednio sparzonych)

Na suchej patelni podprażyć płatki migdałowe. To samo zrobić z wiórkami kokosowymi oraz płatkami owsianymi. Przesypać do dużej miski. Dodać amarantus oraz drobno posiekane truskawki.
Piekarnik rozgrzać do temperatury 160°C. Formę wyłożyć papierem do pieczenia.
Masło, cukier oraz miód umieścić w rondlu i podgrzewać, aż wszystkie składniki się połączą. Przestudzić, a następnie wlać masę do suchych składników w dużej misce. Dodać startą skórkę z cytryny i wszystko dokładnie wymieszać.
Gotową mieszankę przełożyć do foremki, równomiernie rozłożyć i porządnie docisnąć np. za pomocą denka od szklanki.
Piec 20 minut. Pozostawić do całkowitego wystygnięcia, a następnie, za pomocą ostrego noża, pokroić w podłużne prostokąty.

     Życzę smacznego!






Udział w akcjach kulinarnych:

Zdrowy tryb życia

2 komentarze: