poniedziałek, 14 kwietnia 2014

Babka drożdżowa z nutellą i czekoladą


Jak ktoś ma ochotę na mniej tradycyjną babę na Wielkanoc, to polecam dwukolorową wersję z nutellą i czekoladą.
Źródło: Oetker KG "Domowe wypieki".

Składniki na formę z kominem o pojemności 2 litrów:


  • 500 g mąki pszennej
  • 1 opakowanie (7 g) suszonych drożdży
  • 200 g drobnego cukru (175 g i 25 g)
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 200 g masła, roztopionego
  • 6 jajek, w temp. pokojowej
  • 50 g nutelli
  • 8 łyżek ciepłego mleka (5 + 3 łyżki)
  • 30 g kakao
  • 65 g twardej czekolady, schłodzonej i utartej na tarce z dużymi oczkami
  • tłuszcz do wysmarowania i bułka tarta do wysypania formy

Mąkę przesiać do miski, dodać drożdże i wymieszać. Wsypać 175 g cukru, cukier waniliowy, roztopione masło, nutellę, jajka i 5 łyżek ciepłego mleka. Wyrabiać dłonią ok. 5 minut, aż wszystkie składniki się połączą, a ciasto będzie gładkie, lśniące i zacznie odstawać od ręki.
Przykryć miskę ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości.
W tym czasie przygotować formę z kominem. Wysmarować ją masłem i wysypać bułką tartą.
Wyrośnięte ciasto wyłożyć na stolnicę wysypaną mąką i przez chwilę wyrabiać. Dwie trzecie ciasta przełożyć do formy i równomiernie rozłożyć. Do reszty ciasta dodać kakao, resztę cukru (25 g), utartą czekoladę oraz 3 łyżki mleka. Zagnieść ciasto na stolnicy i ułożyć je na wierzchu jasnego ciasta. Lekko ucisnąć i wyrównać wierzch dłońmi. Przykryć formę ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce, aż ciasto powiększy objętość o jedną trzecią.
W tym czasie rozgrzać piekarnik do temperatury 180°C.
Wyrośnięte ciasto wstawić do piekarnika i piec 50 minut. Pozostawić do wystygnięcia.

Polewa czekoladowa:


  • 1/2 szklanki śmietany kremówki
  • 1 łyżka jasnego miodu
  • szczypta soli
  • 110 g deserowej lub gorzkiej czekolady, posiekanej

W małym rondlu wymieszać śmietankę, miód i sól. Podgrzewać na małym ogniu, aż do wrzenia. Zdjąć z ognia i dodać posiekaną czekoladę. Odstawić na kilka minut.
Następnie dokładnie wymieszać, aż powstanie jednolita, lśniąca masa. Odstawić do wystygnięcia i lekkiego zgęstnienia.
Gotową polewą polać wierzch babki, pozwalając, by swobodnie spłynęła i odstawić do zastygnięcia.

     Życzę smacznego!






Udział w akcjach kulinarnych:

Babki i babeczki  Wielkanocne Smaki - edycja IV Wielkanocne Smaki - edycja IV

7 komentarzy:

  1. Jaka puszysta! Pięknie wygląda. Baba jak się patrzy :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Chyba nie muszę pisać, że taka wersja babki to mój ideał ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ślinka cieknie....dzięki za udział w akcji.

    OdpowiedzUsuń
  4. A ja w tym roku z drożdżową nie zdążyłam...
    Twoja wygląda wspaniale :)

    OdpowiedzUsuń