niedziela, 2 marca 2014

Odwrócone ciasto z bananami


Jedno z najsmaczniejszych ciast, jakie miałam okazję kosztować. Puszyste, wilgotne w środku, z warstwą bananów w karmelu na wierzchu. Wprost rozpływa się w ustach.
Źródło: Dulce Delight.

Składniki na tortownicę o średnicy 20-21 cm:

  • 3 banany
  • sok z połowy limonki
  • 115 g miękkiego masła + 30 g na karmel (dwie łyżki)
  • 2/3 szklanki jasnego brązowego cukru
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 2 szklanki mąki
  • 1 szklanka cukru
  • 2 jajka
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • szczypta soli
  • 1 szklanka kwaśnej, gęstej śmietany
  • 1 łyżka ekstraktu waniliowego

Banany obrać, pokroić w grube plastry i umieścić w średniej misce. Skropić sokiem z limonki i energicznie potrząsnąć naczyniem, by sok dokładnie oblepił owoce (zapobiegnie to ich zbrązowieniu). Lepiej nie mieszać bananów łyżką, bo można je uszkodzić, a plastry powinny być równe i całe.
Brązowy cukier rozpuścić z masłem i cynamonem w rondlu na średnim ogniu. Stale mieszać, a jak tylko się rozpuści, szybko przełożyć karmel na dno tortownicy (tortownica powinna być szczelna!). Równomiernie rozsmarować i poukładać plastry bananów ciasno przy sobie. Odstawić na bok.
Piekarnik rozgrzać do temperatury 180°C.
Mąkę, proszek do pieczenia, sodę oraz sól przesiać do miski.
Masło ubić na puch, stopniowo dodając cukier. Następnie jajka, jedno po drugim. Zmniejszyć obroty miksera i dodać śmietanę. Wmieszać ekstrakt waniliowy. Na koniec dodać mąkę i delikatnie wszystko połączyć za pomocą łopatki. Nie ubijać, w cieście powinny utworzyć się bąbelki.
Ciasto wyłożyć na banany i wyrównać wierzch. Piec 45-50 minut na złoty kolor. Pozostawić do wystygnięcia.
Oddzielić nożykiem od brzegów formy. Zwolnić obręcz tortownicy. Jeżeli placek wyrósł za bardzo, trzeba górkę ściąć za pomocą noża z ząbkami. Przełożyć ciasto na paterę, odwracając je górą do dołu. Bardzo ostrożnie zdjąć dno tortownicy z wierzchu.

     Życzę smacznego!








10 komentarzy:

  1. Ciacho, banany i karmel - już to kocham... Pozdrawiam, gingerbreath.blox.pl

    OdpowiedzUsuń
  2. o matuniu!! Jakie to musi byc pyszne... muszę kiedyś wypróbować :)

    OdpowiedzUsuń
  3. No proszę, kilka dni temu robiłam baaardzo podobne;))

    OdpowiedzUsuń
  4. no no ciekawie wygląda to ciasto ;-)

    OdpowiedzUsuń
  5. Robiłam kiedyś odwracane ciasto z bananami, ale inne niż Twoje, takie bardziej puddingowe :) To wygląda cudnie, tak puszyście :) Z pewnością spróbuję :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Zrobiłam,bo na zdjęciu wygląda super! Niestety jestem rozczarowana;/ Nic specjalnego jak dla mojej rodzinki. Ciężkie, słodkie i trochę mdłe pewnie przez banany. Wielka szkoda.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. No to przykre. Może to kwestia gustu. Banany z karmelem zazwyczaj są słodkie. Moja rodzina natomiast była zachwycona i ciasto znikło niemal od razu. Wcale nie było też ciężkie, wręcz odwrotnie, leciutkie i puszyste, co zresztą widać na zdjęciu.

      Usuń
    2. Myślę,że kwestia gustu;) Ale wygląda pięknie na zdjęciu. Myślę,że jeszcze wypróbuję inne przepisy z bloga:)

      Usuń
    3. Mam nadzieję, że inne przepisy zasmakują. Pozdrawiam :)

      Usuń