sobota, 15 marca 2014

Ciasteczka z tahini (pastą sezamową)


Ciasteczka w sam raz dla amatorów chałwy, gdyż tahini (inna nazwa: tahina) to nic innego jak pasta sezamowa. Taką pastę można kupić już gotową lub przygotować samemu.
Dodatkową zaletą tych pysznych sezamowych ciasteczek jest fakt, że robi się je wyjątkowo szybko.
Do uzyskania delikatnego wzoru na powierzchni ciasteczek użyłam kryształowego kieliszka, który na swoim denku posiada taki wzór.
Źródło: David Lebovitz.

Składniki na ok. 22-24 sztuki:

Pasta tahini:

  • 100 g sezamu, uprażonego na suchej patelni (trzeba ciągle mieszkać i bardzo uważać, by nie przypalić nasion, bo pasta wyjdzie gorzka)
  • 2 łyżki oleju sezamowego, tłoczonego na zimno
  • szczypta soli
  • 2-3 łyżki gorącej wody

Przestudzone nasiona sezamu wrzucić do blendera lub młynka do kawy i zmiksować na gładką masę. Dodać olej, sól i jeszcze raz zmiksować. Aby uzyskać rzadszą konsystencję, można dodać odrobinę ciepłej wody i zmiksować do uzyskania gładkiej i kremowej pasty. Odstawić na bok.

Ciasteczka:

  • 70 g mąki pszennej
  • 70 g mąki pszennej pełnoziarnistej
  • 35 g mielonych migdałów
  • 75 g masła
  • 35 g brązowego cukru
  • 35 g cukru kryształu
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • szczypta soli
  • 1-2 łyżki wody
  • 100 g pasty tahini


Piekarnik rozgrzać do temperatury 175°C. Dwie blaszki wyłożyć papierem do pieczenia.
Oba rodzaje mąki, migdały, masło, oba rodzaje cukru oraz ekstrakt umieścić w misie malaksera. Zmiksować na masę przypominającą kruszonkę. Następnie dodać tahinę oraz wodę i jeszcze raz zmiksować do uzyskania gładkiej, elastycznej masy. Uformować wałek.
Odrywać po kawałku ciasta (u mnie po 20 g) i formować w dłoniach kule. Układać na blaszce wyłożonej pergaminem. Lekko spłaszczyć, a następnie za pomocą kryształowego kieliszka odcisnąć wzór na powierzchni ciastka. Delikatnie oderwać kieliszek.
Piec przez 10-12 minut. Pozostawić do wystygnięcia.

     Życzę smacznego!






4 komentarze:

  1. wyglądają przepysznie ; ) fajnie, że dodaje się brązowy cukier!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. U Davida jedynie zwykły cukier, ale ja postanowiłam użyć pół na pół białego i brązowego. Myślę, że tutaj pasuje.

      Usuń
    2. Pasuje, bo sam sezam jest ciemny, a ciemne pasuje do ciemnego :D Ola

      Usuń
  2. Ładne te ciastka z tahini i fajna sprawa z tym wzorem z kieliszków, można by przygotować ciastka z dziećmi i udawać, że to wybijanie monet.

    OdpowiedzUsuń