Leżały te groszki w szafce i leżały, aż w końcu postanowiłam je wykorzystać. Proste czekoladowe muffiny, a jakie pyszne. Zadowolą zarówno dzieci, jak i dorosłych.
Źródło: Nigella Lawson "Feast: Food that Celebrates Life".
Składniki na 12 sztuk:
- 250 g mąki
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 1/4 szklanki kakao
- 170 g cukru
- 250 g czekoladowych groszków/kropelek/ostatecznie posiekanej czekolady deserowej (200 g + 50 g do posypania)
- 250 ml maślanki
- 90 ml oleju
- 1 jajko
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
Piekarnik rozgrzać do temperatury 180°C. Formę na muffiny wyłożyć papilotkami.
Mąkę, proszek do pieczenia, sodę, kakao, cukier oraz 200 g czekoladowych groszków wymieszać w jednej misce.
W drugiej misce połączyć maślankę oraz olej z jajkiem i wanilią. Wymieszać. Mokre składniki dodać do suchych i krótko wymieszać łopatką, niezbyt dokładnie.
Za pomocą łyżki do lodów napełnić ciastem papilotki. Wierzch posypać pozostałymi czekoladowymi groszkami.
Piec przez 20 minut, aż muffiny wyrosną.
Życzę smacznego!
rewelacyjnie wyglądają:)
OdpowiedzUsuńCzekoladowe lubię najbardziej!!
OdpowiedzUsuńjuż sobie wyobrażam takie jeszcze ciepłe,z rozpływającą sie w ustach czekoladą:)zrobię jutro ale w formie ciasta i z posiekaną dość grubo oryginalną szwajcarską czekoladą truflową:)
OdpowiedzUsuńBrzmi cudnie :)
UsuńTakie groszki nie mogły się zmarnować ;)
OdpowiedzUsuń