czwartek, 6 marca 2014

Czekoladowe muffiny z czekoladowymi groszkami


Leżały te groszki w szafce i leżały, aż w końcu postanowiłam je wykorzystać. Proste czekoladowe muffiny, a jakie pyszne. Zadowolą zarówno dzieci, jak i dorosłych.
Źródło: Nigella Lawson "Feast: Food that Celebrates Life".

Składniki na 12 sztuk:

  • 250 g mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1/4 szklanki kakao
  • 170 g cukru
  • 250 g czekoladowych groszków/kropelek/ostatecznie posiekanej czekolady deserowej (200 g + 50 g do posypania)
  • 250 ml maślanki
  • 90 ml oleju
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego

Piekarnik rozgrzać do temperatury 180°C. Formę na muffiny wyłożyć papilotkami.
Mąkę, proszek do pieczenia, sodę, kakao, cukier oraz 200 g czekoladowych groszków wymieszać w jednej misce.
W drugiej misce połączyć maślankę oraz olej z jajkiem i wanilią. Wymieszać. Mokre składniki dodać do suchych i krótko wymieszać łopatką, niezbyt dokładnie.
Za pomocą łyżki do lodów napełnić ciastem papilotki. Wierzch posypać pozostałymi czekoladowymi groszkami.
Piec przez 20 minut, aż muffiny wyrosną.

     Życzę smacznego!







5 komentarzy:

  1. już sobie wyobrażam takie jeszcze ciepłe,z rozpływającą sie w ustach czekoladą:)zrobię jutro ale w formie ciasta i z posiekaną dość grubo oryginalną szwajcarską czekoladą truflową:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Takie groszki nie mogły się zmarnować ;)

    OdpowiedzUsuń