Wiele razy chciałam zrobić mus czekoladowy, ale zwykle wychodził mi krem o zwartej, nasyconej konsystencji. Tym razem polecam lekki, piankowy mus, który koniecznie trzeba podać ze świeżymi owocami. Maliny sprawdzą się tu znakomicie.
Źródło: "Desery na każdą okazją" Olimp Media.
Składniki na 4 porcje:
- 1 tabliczka deserowej czekolady
- 3/4 szklanki schłodzonej śmietanki kremówki 30 %
- 2 jajka (skorupki jaj należy umyć ciepłą wodą, a tuż przed użyciem zanurzyć we wrzątku na 10 sekund)
- 2 łyżki masła
- 2 łyżki zwykłego cukru
- 2 łyżki cukru pudru
- szczypta soli
- maliny
- listki melisy do przybrania
Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej razem z masłem.
Żółtka utrzeć ze zwykłym cukrem na puszystą masę. Białka ubić ze szczyptą soli. Śmietankę ubić na sztywno, pod koniec dodając cukier puder.
Jeszcze ciepłą czekoladę wymieszać z żółtkami, połączyć z jedną łyżką piany z białek i pozostawić do wystygnięcia.
Następnie dodać resztę piany, delikatnie wymieszać za pomocą łopatki. Na koniec czekoladową masę połączyć z ubitą śmietanką. Mus przełożyć do pucharków i schłodzić w lodówce.
Udekorować malinami (można oprószyć cukrem pudrem) i listkami melisy.
Życzę smacznego!
Powiedz mi kochana czy czekolada deserowa to zwykła gorzka?
OdpowiedzUsuńCzekolada deserowa to taka pomiędzy gorzką a mleczną. Jeżeli wolisz więcej czekolady w czekoladzie, użyj do deseru czekolady gorzkiej.
Usuńwygląda świetnie:) pyszne połączenie smaków:)
OdpowiedzUsuńPiękne zdjęcia. Strasznie zachęcają do sięgnięcia po jeden pucharek :)
OdpowiedzUsuńPrzepyszny deser, miałam okazję go jeść w jednej z retauracji w Krakowie, ale sama jakoś jeszcze się nie wzięłam za zrobienie. Może czas najwyższy ! :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam DOLCEMENTE MACCHIATA
czekolada i maliny to jest to co uwielbiam!:)
OdpowiedzUsuńO mniam, wygląda na cudownie leciutki, pyszny musiał być :)
OdpowiedzUsuńTen komentarz został usunięty przez autora.
OdpowiedzUsuńMoim zdaniem połączenie malin i czekolady to doskonała fuzja. W szczególności jeśli zrobimy coś z w przepisów https://wkuchnizwedlem.wedel.pl to już w ogóle możemy być pewni, że taki deser na pewno będzie wyjątkowy. Sama jakość czekolady ma tutaj ogromne znaczenie.
OdpowiedzUsuńJak dla mnie świetny wpis. Pozdrawiam serdecznie.
OdpowiedzUsuń