Jedno z najsmaczniejszych ciast, jakie miałam okazję kosztować. Puszyste, wilgotne w środku, z warstwą bananów w karmelu na wierzchu. Wprost rozpływa się w ustach.
Źródło: Dulce Delight.
Składniki na tortownicę o średnicy 20-21 cm:
- 3 banany
- sok z połowy limonki
- 115 g miękkiego masła + 30 g na karmel (dwie łyżki)
- 2/3 szklanki jasnego brązowego cukru
- 1 łyżeczka cynamonu
- 2 szklanki mąki
- 1 szklanka cukru
- 2 jajka
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- szczypta soli
- 1 szklanka kwaśnej, gęstej śmietany
- 1 łyżka ekstraktu waniliowego
Banany obrać, pokroić w grube plastry i umieścić w średniej misce. Skropić sokiem z limonki i energicznie potrząsnąć naczyniem, by sok dokładnie oblepił owoce (zapobiegnie to ich zbrązowieniu). Lepiej nie mieszać bananów łyżką, bo można je uszkodzić, a plastry powinny być równe i całe.
Brązowy cukier rozpuścić z masłem i cynamonem w rondlu na średnim ogniu. Stale mieszać, a jak tylko się rozpuści, szybko przełożyć karmel na dno tortownicy (tortownica powinna być szczelna!). Równomiernie rozsmarować i poukładać plastry bananów ciasno przy sobie. Odstawić na bok.
Piekarnik rozgrzać do temperatury 180°C.
Mąkę, proszek do pieczenia, sodę oraz sól przesiać do miski.
Masło ubić na puch, stopniowo dodając cukier. Następnie jajka, jedno po drugim. Zmniejszyć obroty miksera i dodać śmietanę. Wmieszać ekstrakt waniliowy. Na koniec dodać mąkę i delikatnie wszystko połączyć za pomocą łopatki. Nie ubijać, w cieście powinny utworzyć się bąbelki.
Ciasto wyłożyć na banany i wyrównać wierzch. Piec 45-50 minut na złoty kolor. Pozostawić do wystygnięcia.
Oddzielić nożykiem od brzegów formy. Zwolnić obręcz tortownicy. Jeżeli placek wyrósł za bardzo, trzeba górkę ściąć za pomocą noża z ząbkami. Przełożyć ciasto na paterę, odwracając je górą do dołu. Bardzo ostrożnie zdjąć dno tortownicy z wierzchu.
Życzę smacznego!
ile pyszności:)
OdpowiedzUsuńCiacho, banany i karmel - już to kocham... Pozdrawiam, gingerbreath.blox.pl
OdpowiedzUsuńo matuniu!! Jakie to musi byc pyszne... muszę kiedyś wypróbować :)
OdpowiedzUsuńNo proszę, kilka dni temu robiłam baaardzo podobne;))
OdpowiedzUsuńno no ciekawie wygląda to ciasto ;-)
OdpowiedzUsuńRobiłam kiedyś odwracane ciasto z bananami, ale inne niż Twoje, takie bardziej puddingowe :) To wygląda cudnie, tak puszyście :) Z pewnością spróbuję :)
OdpowiedzUsuńZrobiłam,bo na zdjęciu wygląda super! Niestety jestem rozczarowana;/ Nic specjalnego jak dla mojej rodzinki. Ciężkie, słodkie i trochę mdłe pewnie przez banany. Wielka szkoda.
OdpowiedzUsuńNo to przykre. Może to kwestia gustu. Banany z karmelem zazwyczaj są słodkie. Moja rodzina natomiast była zachwycona i ciasto znikło niemal od razu. Wcale nie było też ciężkie, wręcz odwrotnie, leciutkie i puszyste, co zresztą widać na zdjęciu.
UsuńMyślę,że kwestia gustu;) Ale wygląda pięknie na zdjęciu. Myślę,że jeszcze wypróbuję inne przepisy z bloga:)
UsuńMam nadzieję, że inne przepisy zasmakują. Pozdrawiam :)
Usuń