poniedziałek, 24 marca 2014

Batoniki amarantusowe (sezam, jabłka, jagody goji)


Kiedyś kupiłam taki podobny batonik amarantusowy, który stanowił smaczną i względnie mało kaloryczną przekąskę. Postanowiłam go odtworzyć, ale od siebie dorzuciłam jagody goji oraz suszone kawałki orzecha kokosowego (można pominąć, a dodać np. prażone orzechy). Powstały zdrowe, niezbyt słodkie i sycące batoniki. Polecam.

Składniki na kwadratową formę o długości boku 23 cm lub prostokątną o wymiarach ok. 28 x 18 cm:

  • 1,5 szklanki płatków owsianych błyskawicznych
  • 1/2 szklanki sezamu
  • 80 g suszonych jabłek w plasterkach, posiekanych na mniejsze kawałki
  • 2 szklanki amarantusa ekspandowanego (inna nazwa: popping z amarantusa)
  • 50 g jagód goji
  • 50 g suszonych kawałków orzecha kokosowego (do kupienia w Lidlu)
  • 90 g masła
  • 3 łyżki brązowego cukru
  • 185 g (pół słoika) miodu

Piekarnik rozgrzać do temperatury 180°C. Niedużą formę wyłożyć papierem do pieczenia.
Na dużej blaszce, wyłożonej pergaminem, rozsypać płatki owsiane oraz sezam i prażyć ok. 15 minut, od czasu do czasu mieszając. Odstawić do przestygnięcia, a temperaturę piekarnika zmniejszyć do 160°C.
Masło, cukier oraz miód umieścić w rondlu i podgrzewać, aż wszystkie składniki się połączą.
Przelać masę do dużej miski. Dodać podprażone płatki owsiane z sezamem, amarantus, suszone jabłka, jagody goji oraz kokos i dobrze wszystko wymieszać. Wyłożyć masę do wcześniej przygotowanej foremki, równomiernie rozłożyć i porządnie docisnąć np. za pomocą denka od szklanki.
Piec 20 minut. W trakcie pieczenia jagody goji wybrzuszają się odrobinę, trzeba zatem od czasu do czasu docisnąć masę szklanką lub drewnianą łyżką, uważając by się nie poparzyć. 
Pozostawić do całkowitego wystygnięcia, a następnie, za pomocą ostrego noża, pokroić w podłużne prostokąty.

     Życzę smacznego!




7 komentarzy:

  1. Wyglądają przepysznie :D

    OdpowiedzUsuń
  2. Ja jeszcze dodam gorzką czekoladę :)

    OdpowiedzUsuń
  3. bomba zdrowotna! uwielbiam takie ciasteczka :)

    OdpowiedzUsuń
  4. pysznie wyglądają :) jakiś czas temu robiłam batoniki owsiane, też zdrowo ;)
    ---
    takeittasty.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  5. Pięknie wyszły, idealnie równiutkie :)

    OdpowiedzUsuń
  6. fantastyczne!! Jestem pewna, że na długo zagoszczą w mojej kuchni. A więcej jagód nie można? Na nuvialab.pl/blog/goji-berry-extract-jagody-goji-zamkniete-w-tabletkach znalazłam dokładny opis działania tych cudownych owoców, oczywiście działanie odchudzające, te najbardziej mnie interesowało ;p

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Batoniki są uniwersalne, można wymyślać rozmaite kombinacje smakowe. Jagody goji niestety się wybrzuszają podczas pieczenia i to może stanowić największy problem... ale dla chcącego nic trudnego ;)

      Usuń