poniedziałek, 12 sierpnia 2013

Lody borówkowo - limonkowe


Zrobiłam lody borówkowe, bo chciałam sprawdzić jaki uzyskają kolor. O ile lody jagodowe zyskały prawie bordowy odcień, tak te również nie mają nic wspólnego z fieletem :D Mimo to kolor i tak mają piękny, a smak niepowtarzalny. Limonka wyczuwalna po pierwszym liźnięciu. Potem zaczyna dominować borówka.

Składniki na 4-6 porcji:

  • 2 szklanki borówek
  • 1 szklanka cukru
  • 2 łyżki wody
  • 1 szklanka mleka, z lodówki
  • 1 szklanka śmietany kremówki, z lodówki
  • skórka starta z 1 limonki i sok wyciśnięty z tej limonki
  • sok z połowy cytryny (można pominąć, jeżeli wolicie lody bardziej słodkie niż kwaskowe)
     
Borówki, cukier, wodę, skórkę i sok z limonki doprowadzić do wrzenia. Zmniejszyć ogień i podgrzewać, aż cukier się rozpuści, a borówki staną miękkie. Masę przecedzić przez sitko i odstawić do całkowitego ostygnięcia. Najlepiej schłodzić w lodówce.
Następnie wmieszać mleko i kremówkę. Spróbować jak smakuje i ewentualnie dodać sok z cytryny.
Gotową masę przelać do maszynki do lodów i dalej postępować według instrukcji producenta lub przelać masę do pojemnika i podczas zamarzania kilka razy zmiksować, by lody pozostały puszyste i kremowe.

     Życzę smacznego!







Udział w akcjach kulinarnych:

Akcja lodowa 2013

2 komentarze:

  1. Kolor przępiekny i zdjęcia bardzo smakowite. Chętnie zajadałabym się takimi :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Muszą być niesamowicie smaczne:) Piękne zdjęcia!!

    OdpowiedzUsuń