wtorek, 6 sierpnia 2013

Deser sernikowy z ciemnymi owocami


Sernikowy deser z warstwą karmelizowanych płatków kukurydzianych oraz świeżymi owocami jest wprost stworzony na śniadanie. Bardzo smaczny i syty. Polecam.
Pomysł na karmelizowane płatki podpatrzyłam u Cukrowej Wróżki.

Składniki na 4 porcje po 350 ml:

Karmelizowane płatki kukurydziane:

  • 170 g płatków kukurydzianych
  • 120 g rozpuszczonego masła
  • 40 g cukru
  • 40 g mleka w proszku
  • 1/2 łyżeczki soli
     
Płatki kukurydziane pokruszyć na drobniejsze kawałki. Wymieszać z cukrem, mlekiem w proszku i solą. Zalać roztopionym masłem i dokładnie wymieszać. Płatki rozsypać równomiernie na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec 25 minut w temperaturze 135°C. Wystudzić.
Ponownie pokruszyć i rozdzielić pomiędzy 4 szklanki. Prawdopodobnie płatków będzie za dużo, ale są tak dobre, że na pewno się nie zmarnują.

Masa sernikowa:

  • 640 g kremowego serka (z wiaderka)
  • 50 g śmietanki kremówki
  • 1 opakowanie (10 g) cukru waniliowego
  • 50 g cukru pudru
  • 1 łyżeczka skórki otartej z limonki lub cytryny (uprzednio sparzonej)
  • po 100 g ciemnych owoców (u mnie jagody, borówki amerykańskie, josta)
   
Wszystkie składniki (poza owocami) wymieszać ręczną trzepaczką lub zwykłą łyżką. Rozdzielić pomiędzy 4 pucharki, wykładając masę na warstwę płatków. Na wierzchu poukładać owoce. Schłodzić w lodówce.

      Życzę smacznego!






1 komentarz: