Sernikowy deser z warstwą karmelizowanych płatków kukurydzianych oraz świeżymi owocami jest wprost stworzony na śniadanie. Bardzo smaczny i syty. Polecam.
Składniki na 4 porcje po 350 ml:
Karmelizowane płatki kukurydziane:
- 170 g płatków kukurydzianych
- 120 g rozpuszczonego masła
- 40 g cukru
- 40 g mleka w proszku
- 1/2 łyżeczki soli
Płatki kukurydziane pokruszyć na drobniejsze kawałki. Wymieszać z cukrem, mlekiem w proszku i solą. Zalać roztopionym masłem i dokładnie wymieszać. Płatki rozsypać równomiernie na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec 25 minut w temperaturze 135°C. Wystudzić.
Ponownie pokruszyć i rozdzielić pomiędzy 4 szklanki. Prawdopodobnie płatków będzie za dużo, ale są tak dobre, że na pewno się nie zmarnują.
Masa sernikowa:
- 640 g kremowego serka (z wiaderka)
- 50 g śmietanki kremówki
- 1 opakowanie (10 g) cukru waniliowego
- 50 g cukru pudru
- 1 łyżeczka skórki otartej z limonki lub cytryny (uprzednio sparzonej)
- po 100 g ciemnych owoców (u mnie jagody, borówki amerykańskie, josta)
Wszystkie składniki (poza owocami) wymieszać ręczną trzepaczką lub zwykłą łyżką. Rozdzielić pomiędzy 4 pucharki, wykładając masę na warstwę płatków. Na wierzchu poukładać owoce. Schłodzić w lodówce.
Życzę smacznego!
Mmm, zjadłoby się taki pucharek:) Pozdrawiam Magda
OdpowiedzUsuń