czwartek, 8 sierpnia 2013

Pancakes z jeżynami


Zdrowe i łatwe w przygotowaniu jeżynowe pancakes z mąki pełnoziarnistej z dodatkiem greckiego jogurtu. Zamiast jeżyn można użyć innych drobnych owoców, np. jagód lub borówek amerykańskich.
Inspiracja pochodzi stąd.

Składniki na ok. 10 sztuk:

  • 170 g mąki pszennej pełnoziarnistej (lub zwykłej)
  • 2 duże jajka
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • 300 g jogurtu greckiego
  • 1 szklanka drobnych jeżyn
  • syrop klonowy, syrop z agawy lub miód, do polania

Jajka wymieszać z jogurtem, a następnie dodać mąkę z proszkiem do pieczenia. Połączyć wszystkie składniki. Masa będzie dosyć gęsta.
Patelnię rozgrzać na średnim ogniu, spryskać olejem w sprayu. Za pomocą łyżki do lodów wyłożyć porcję ciasta na patelnię, formując placuszek kolistymi ruchami. Na wierzchu ułożyć po kilka jeżyn i smażyć ok. 3 minuty, a następnie przewrócić na drugą stronę i smażyć kolejne 2 minuty.
Podawać polane syropem i udekorowane resztą owoców.

     Życzę smacznego!







Udział w akcjach kulinarnych:

Z dziećmi i dla dzieci   Jeżyny 2013

3 komentarze:

  1. takie placuszki to ja lubię :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Placuszki na jogurcie? Juz biegniemy! :):):)

    Milo, ze bierzesz udzial w akcji.
    Kasia
    lejdi-of-the-house.bloog.pl

    OdpowiedzUsuń
  3. Super placuszki coś dla mojego nie jadka

    OdpowiedzUsuń