Zdrowe i łatwe w przygotowaniu jeżynowe pancakes z mąki pełnoziarnistej z dodatkiem greckiego jogurtu. Zamiast jeżyn można użyć innych drobnych owoców, np. jagód lub borówek amerykańskich.
Inspiracja pochodzi stąd.
Składniki na ok. 10 sztuk:
- 170 g mąki pszennej pełnoziarnistej (lub zwykłej)
- 2 duże jajka
- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
- 300 g jogurtu greckiego
- 1 szklanka drobnych jeżyn
- syrop klonowy, syrop z agawy lub miód, do polania
Jajka wymieszać z jogurtem, a następnie dodać mąkę z proszkiem do pieczenia. Połączyć wszystkie składniki. Masa będzie dosyć gęsta.
Patelnię rozgrzać na średnim ogniu, spryskać olejem w sprayu. Za pomocą łyżki do lodów wyłożyć porcję ciasta na patelnię, formując placuszek kolistymi ruchami. Na wierzchu ułożyć po kilka jeżyn i smażyć ok. 3 minuty, a następnie przewrócić na drugą stronę i smażyć kolejne 2 minuty.
Podawać polane syropem i udekorowane resztą owoców.
Życzę smacznego!
takie placuszki to ja lubię :)
OdpowiedzUsuńPlacuszki na jogurcie? Juz biegniemy! :):):)
OdpowiedzUsuńMilo, ze bierzesz udzial w akcji.
Kasia
lejdi-of-the-house.bloog.pl
Super placuszki coś dla mojego nie jadka
OdpowiedzUsuń