poniedziałek, 5 sierpnia 2013

Ciasto jogurtowe z owocami


Szukałam prostego przepisu na ciasto jogurtowe,  w którym mogłabym wykorzystać resztki owoców. Znalazłam takie u Doroty. Robi się je bardzo szybko, bez miksera i można użyć dowolnych owoców. Ja użyłam josty i moreli. Kwaśne owoce znakomicie komponują się z puszystym ciastem.

Składniki na formę o wymiarach 21 x 25 cm:

  • 160 ml oleju słonecznikowego
  • 1 szklanka cukru
  • 1 jajko
  • skórka otarta z 1 cytryny (uprzednio sparzonej)
  • sok wyciśnięty z 1 cytryny
  • 600 g jogurtu greckiego
  • 500 g mąki pszennej tortowej
  • 2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 600 - 700 g dowolnych owoców (u mnie josta i morele)
  • cukier puder do posypania


Uwaga: wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.


Blachę wysmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzać do temperatury 160°C.
Mąkę przesiać, dodać sodę oczyszczoną i odstawić na bok.
Za pomocą ręcznej trzepaczki wymieszać olej, cukier, jajko oraz sok i skórkę z cytryny. Wmieszać jogurt. Dodać przesianą mąkę z sodą i połączyć wszystkie składniki. Ciasto powinno być gęste.
Gotową masę przełożyć do formy, wyrównać wierzch i ułożyć owoce (przekrojoną stroną ku górze). 
Piec 50-60 minut do "suchego patyczka". Przed podaniem oprószyć cukrem pudrem.

     Życzę smacznego!







3 komentarze:

  1. Pani Aniu, czy sodę da się czymś zastąpić, żeby jej smak nie był aż tak odczuwalny? Zrobiłam wczoraj to ciasto, wyszło bardzo fajnie - lekkie, puszyste i wilgotne, tylko ta soda....

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To ciasto jest na sodzie, która została tutaj użyta nie bez powodu. Otóż soda (czyli kwaśny węglan sodowy) wchodzi tutaj w reakcję z substancją kwaśną, w tym przypadku greckim jogurtem i sokiem z cytryny, dzięki czemu uwalnia się dwutlenek węgla, który jest odpowiedzialny za to, że ciasto rośnie. 1 łyżeczka sody odpowiada aż 4 łyżeczkom proszku do pieczenia, więc zastępowanie sody proszkiem nie ma chyba sensu. Natomiast przyczyną charakterystycznego palącego posmaku sody w cieście może być fakt, że do ciasta zostało dodane aż tyle sody, że kwaśne składniki nie były w stanie jej rozłożyć. Zalecałabym zatem dodać mniej sody (1,5 łyżeczki) lub więcej soku z cytryny. Jeszcze jedna uwaga: soda wchodzi w reakcję z kwaśnym składnikiem natychmiast, dlatego ciasto trzeba włożyć do piekarnika zaraz po wymieszaniu.

      Usuń
    2. Super, następnym razem użyję mniej sody :) pozdrawiam

      Usuń