Szukałam prostego przepisu na ciasto jogurtowe, w którym mogłabym wykorzystać resztki owoców. Znalazłam takie u Doroty. Robi się je bardzo szybko, bez miksera i można użyć dowolnych owoców. Ja użyłam josty i moreli. Kwaśne owoce znakomicie komponują się z puszystym ciastem.
Składniki na formę o wymiarach 21 x 25 cm:
- 160 ml oleju słonecznikowego
- 1 szklanka cukru
- 1 jajko
- skórka otarta z 1 cytryny (uprzednio sparzonej)
- sok wyciśnięty z 1 cytryny
- 600 g jogurtu greckiego
- 500 g mąki pszennej tortowej
- 2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 600 - 700 g dowolnych owoców (u mnie josta i morele)
- cukier puder do posypania
Uwaga: wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Blachę wysmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzać do temperatury 160°C.
Mąkę przesiać, dodać sodę oczyszczoną i odstawić na bok.
Za pomocą ręcznej trzepaczki wymieszać olej, cukier, jajko oraz sok i skórkę z cytryny. Wmieszać jogurt. Dodać przesianą mąkę z sodą i połączyć wszystkie składniki. Ciasto powinno być gęste.
Gotową masę przełożyć do formy, wyrównać wierzch i ułożyć owoce (przekrojoną stroną ku górze).
Piec 50-60 minut do "suchego patyczka". Przed podaniem oprószyć cukrem pudrem.
Pani Aniu, czy sodę da się czymś zastąpić, żeby jej smak nie był aż tak odczuwalny? Zrobiłam wczoraj to ciasto, wyszło bardzo fajnie - lekkie, puszyste i wilgotne, tylko ta soda....
OdpowiedzUsuńTo ciasto jest na sodzie, która została tutaj użyta nie bez powodu. Otóż soda (czyli kwaśny węglan sodowy) wchodzi tutaj w reakcję z substancją kwaśną, w tym przypadku greckim jogurtem i sokiem z cytryny, dzięki czemu uwalnia się dwutlenek węgla, który jest odpowiedzialny za to, że ciasto rośnie. 1 łyżeczka sody odpowiada aż 4 łyżeczkom proszku do pieczenia, więc zastępowanie sody proszkiem nie ma chyba sensu. Natomiast przyczyną charakterystycznego palącego posmaku sody w cieście może być fakt, że do ciasta zostało dodane aż tyle sody, że kwaśne składniki nie były w stanie jej rozłożyć. Zalecałabym zatem dodać mniej sody (1,5 łyżeczki) lub więcej soku z cytryny. Jeszcze jedna uwaga: soda wchodzi w reakcję z kwaśnym składnikiem natychmiast, dlatego ciasto trzeba włożyć do piekarnika zaraz po wymieszaniu.
UsuńSuper, następnym razem użyję mniej sody :) pozdrawiam
Usuń