piątek, 2 sierpnia 2013

Jeżynowa kawa mrożona


Kawa wcale nie musi być nudna. Z powodzeniem można ją pić na zimno z różnymi dodatkami. Tym razem w wersji owocej.

Składniki na 1 kawę:

  • porcja schłodzonej kawy rozpuszczalnej lub z ekspresu
  • duża garść jeżyn
  • cukier puder do smaku
  • kostki lodu
  • mleko skondensowane niesłodzone lub śmietanka kremówka na wierzch (ja użyłam mleka skondensowanego)
  • posiekane pistacje, do dekoracji

Kawę, jeżyny, cukier oraz kostki lodu dokładnie zmiksować. Jeżeli jest taka potrzeba, można powstały mus przecedzić przez sitko, by pozbyć się pestek. Do szklanki wrzucić jeszcze 3 kostki lodu i napełnić kawowym napojem.
Mleko skondensowane lub śmietankę ubić mikserem na szybkich obrotach i wyłożyć na wierzch kawy. Udekorować pistacjami.

     Na zdrowie!






3 komentarze:

  1. jesteś niemożliwa, a Twoja kreatywność powala! ta kawa jest rewelacyjna.

    OdpowiedzUsuń
  2. ale super wyglada!

    pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń