wtorek, 28 maja 2013

Tort truskawkowy z owocami


Tort zrobiłam dla mojej Mamy na Dzień Matki. Wilgotny biszkopt przełożony dżemem truskawkowym i lekkim kremem bezowym, przybrany świeżymi owocami. Boki obłożone tartą białą czekoladą. Prosty, a jakże efektowny. W dodatku wyjątkowo smaczny.
Przepis pochodzi z książki Annie Rigg pt. "Dekorowanie ciast, ciasteczek i tortów", wyd. RM, Warszawa 2010, str. 89. Krem bezowy zrobiłam posiłkując się recepturą.

Składniki na tortownicę o średnicy 20-21 cm:

Biszkopt:

  • 225 g miękkiego masła
  • 300 g cukru pudru
  • 4 ubite jajka
  • 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
  • drobno starta skórka z 1 cytryny
  • 375 g mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody
  • szczypta soli
  • 200 ml maślanki
     
Piekarnik rozgrzać do 180°C.
Masło i cukier utrzeć mikserem na puszystą masę. Stopniowo dodawać ubite jajka, mieszając dokładnie pomiędzy każdą porcją. Dodać ekstrakt waniliowy i skórkę z cytryny, ponownie zamieszać.
Przesiać mąkę, proszek do pieczenia, sodę i sól. Dodać do ciasta razem z maślanką, wymieszać.
Masę rozdzielić na dwie tortownice wyłożone pergaminem (sam spód) i piec w nagrzanym piekarniku około 35 minut, do "suchego patyczka". Pozostawić do wystygnięcia.
W tym czasie przygotować krem bezowy.

Krem bezowy:

  • 3 białka
  • 3/4 szklanki cukru
  • 200 g miękkiego masła
  • nasiona z jednej laski wanilii

W żaroodpornej misce ubić białka z cukrem. Ustawić na garnku z gotującą się wodą i ubijać dalej, aż piana uzyska temperaturę 70°C i cukier całkiem się rozpuści. Można to łatwo sprawdzić rozcierając odrobinę masy pomiędzy palcami.
Następnie przełożyć masę do misy miksera i ubijać na szybkich obrotach, aż piana uzyska temperaturę pokojową, ok. 6-8 minut. Zmniejszyć obroty miksera do średnich i stopniowo dodawać kawałki masła, ubijając po każdym dodaniu. Masa uzyska konsystencję zsiadłego mleka, ale nie należy się tym przejmować, tylko kontynuować ubijanie, aż masa znów stanie się gładka. Na koniec wmieszać ziarenka wanilii.

Dodatkowo:

  • słoik dżemu truskawkowego (dobrej jakości, najlepiej domowej roboty)
  • 100 g grubo startej białej czekolady
  • świeże owoce do dekoracji (truskawki, maliny, borówki amerykańskie lub inne), ważne, żeby były miękkie - tort łatwo będzie się kroił
     
Za pomocą długiego ząbkowanego noża przekroić oba blaty poziomo na dwa placki. Ułożyć jedną warstwę na paterze i posmarować dżemem truskawkowym. Spód kolejnego placka posmarować porcją kremu bezowego i ułożyć stroną z kremem na wysmarowanym już blacie z dżemem. Powtórzyć czynności przy kolejnych częściach biszkoptu, a wierzch zostawić nieposmarowany. Delikatnie ścisnąć tort. Ścianki pokryć kremem i rozsmarować równo szpatułką.
Paterę z tortem postawić na dużym talerzu lub kawałku pergaminu. Obsypać brzeg tortu białą czekoladąWierzch tortu posmarować pozostałym kremem i udekorować świeżymi owocami.

     Życzę smacznego!

 





Udział w akcjach kulinarnych:

Co mamy dla mamy? Dzień Matki - 22-29 maja 2013  Czerwone owoce w roli głównej

7 komentarzy:

  1. Cudowny przepych owocowy:):) I zazdroszczę Ci tej patery:):):)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda obłędnie, z chęcią bym zjadła!

    OdpowiedzUsuń
  3. Te owoce na wierzchu wyglądają wspaniale :) Cudo!

    OdpowiedzUsuń
  4. Cudny! Baaardzo wiosenny! :)

    Bardzo dziekuje za udzial w akcji!
    Mam nadzieje, ze spotkamy sie za rok! :)
    Kasia (lejdi-of-the-house.bloog.pl)

    OdpowiedzUsuń