Korzystając z wciąż trwającego sezonu na rabarbar, upiekłam kolejne ciasto z tym jakże ciekawym w smaku warzywem. Dodatek mąki orkiszowej oraz brązowego cukru sprawia, że zwykły placek z rabarbarem staje się niezwykły. Nieco karmelowe ciasto współgra smakowo z kwaśnym rabarbarem, a cołości dopełnia chrupiąca kruszonka. Pyszne i szybkie w przygotowaniu. Na taką wielkość blachy, której ja użyłam, polecam dodać więcej rabarbaru, bo warstwa ciasta wychodzi dosyć gruba.
Składniki na blachę o wymiarach 21 x 25 cm:
Kruszonka:
- 180 g mąki pszennej
- 100 g cukru
- 1 opakowanie cukru waniliowego
- 1/2 kostki stopionego masła, dobrze rozgrzanego
- 1/4 łyżeczki cynamonu
Mąkę wymieszać z cukrem, cukrem waniliowym i cynamonem. Zalać gorącym tłuszczem i dobrze wymieszać, aż powstanie kruszonka. Odstawić na bok.
Ciasto:
- ok. 700 g rabarbaru (zważonego po odcięciu końcówek)
- 2 łyżki brązowego cukru (Demerara)
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- 1/4 łyżeczki imbiru
- 3 jajka
- 130 g mąki orkiszowej (użyłam razowej, typ 2000)
- 130 g mąki pszennej
- 1 i 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
- 140 g brązowego cukru Demerara
- 60 g ciemnego cukru Muscovado
- 190 g roztopionego masła
Blachę wyłożyć pergaminem. Piekarnik nagrzać do temperatury 180°C.
Rabarbar pokroić na mniejsze kawałki, zasypać 2 łyżkami brązowego cukru, cynamonem oraz imbirem, wymieszać i odstawić na bok.
Jajka ubić z oba rodzajami cukru. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i dodać do ubitych jajek. Wlać stopione masło i dobrze wszystko wymieszać. Ciasto wylać do przygotowanej wcześniej formy. Rabarbar ułożyć ciasno jeden kawałek przy drugim, lekko wciskając warzywo w ciasto. Jeżeli całość się nie zmieści resztę ułożyć na wyłożonym wcześniej rabarbarze. Ciasto urośnie i "pochłonie" słupki" rabarbaru. Wierzch posypać kruszonką.
Piec 35-40 minut do "suchego patyczka".
Życzę smacznego!
Oo takie jest ciekawe. Czy orkisz zmienia bardzo smak ?
OdpowiedzUsuńPowiedziałabym, że bardziej tutaj zmienia smak dodatek brązowego cukru Demerara oraz ciemnego Muscovado. Proporcje obu tych rodzajów cukru można dobrać według własnych upodobań. Dzięki Muscovado ciasto staje się w smaku nieco karmelowe. Natomiast mąka orkiszowa na pewno jest dużo zdrowsza od pszennej (i niestety też dużo droższa).
UsuńWygląda super. ;) Uwielbiam rabarbar!
OdpowiedzUsuńwygląda bardzo smacznie:)
OdpowiedzUsuńorkiszowe- przepyszne:)
OdpowiedzUsuńmąkę orkiszową lubię chyba najbardziej:)
Buziaki
Ten komentarz został usunięty przez autora.
OdpowiedzUsuńOj to ciasto musi być bardzo smaczne bo zawiera rabarbar :) Widziałam chyba kiedyś podobny przepis na https://basiazsercem.pl i muszę powiedzieć, że nie zrobiłam go jeszcze. Jednak tak teraz patrzę na te zdjęcia i naszła mnie ochota na takie ciasto z rabarbarem. Zaraz biorę się za robotę.
OdpowiedzUsuń