niedziela, 19 maja 2013

Orkiszowe ciasto z rabarbarem


Korzystając z wciąż trwającego sezonu na rabarbar, upiekłam kolejne ciasto z tym jakże ciekawym w smaku warzywem. Dodatek mąki orkiszowej oraz brązowego cukru sprawia, że zwykły placek z rabarbarem staje się niezwykły. Nieco karmelowe ciasto współgra smakowo z kwaśnym rabarbarem, a cołości dopełnia chrupiąca kruszonka. Pyszne i szybkie w przygotowaniu. Na taką wielkość blachy, której ja użyłam, polecam dodać więcej rabarbaru, bo warstwa ciasta wychodzi dosyć gruba.
Przepis zaczerpnięty od Ptasi, odrobinę przeze mnie zmieniony.

Składniki na blachę o wymiarach 21 x 25 cm:

Kruszonka:

  • 180 g mąki pszennej
  • 100 g cukru
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 1/2 kostki stopionego masła, dobrze rozgrzanego
  • 1/4 łyżeczki cynamonu
     
Mąkę wymieszać z cukrem, cukrem waniliowym i cynamonem. Zalać gorącym tłuszczem i dobrze wymieszać, aż powstanie kruszonka. Odstawić na bok.

Ciasto:

  • ok. 700 g rabarbaru (zważonego po odcięciu końcówek)
  • 2 łyżki brązowego cukru (Demerara)
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 1/4 łyżeczki imbiru
  • 3 jajka
  • 130 g mąki orkiszowej (użyłam razowej, typ 2000)
  • 130 g mąki pszennej
  • 1 i 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 140 g brązowego cukru Demerara
  • 60 g ciemnego cukru Muscovado
  • 190 g roztopionego masła
     
Blachę wyłożyć pergaminem. Piekarnik nagrzać do temperatury 180°C. 
Rabarbar pokroić na mniejsze kawałki, zasypać 2 łyżkami brązowego cukru, cynamonem oraz imbirem, wymieszać i odstawić na bok.
Jajka ubić z oba rodzajami cukru. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i dodać do ubitych jajek. Wlać stopione masło i dobrze wszystko wymieszać. Ciasto wylać do przygotowanej wcześniej formy. Rabarbar ułożyć ciasno jeden kawałek przy drugim, lekko wciskając warzywo w ciasto. Jeżeli całość się nie zmieści resztę ułożyć na wyłożonym wcześniej rabarbarze. Ciasto urośnie i "pochłonie" słupki" rabarbaru. Wierzch posypać kruszonką.
Piec 35-40 minut do "suchego patyczka".

     Życzę smacznego!







Udział w akcjach kulinarnych:

5 komentarzy:

  1. Oo takie jest ciekawe. Czy orkisz zmienia bardzo smak ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Powiedziałabym, że bardziej tutaj zmienia smak dodatek brązowego cukru Demerara oraz ciemnego Muscovado. Proporcje obu tych rodzajów cukru można dobrać według własnych upodobań. Dzięki Muscovado ciasto staje się w smaku nieco karmelowe. Natomiast mąka orkiszowa na pewno jest dużo zdrowsza od pszennej (i niestety też dużo droższa).

      Usuń
  2. Inspirowane Smakiem19 maja 2013 07:22

    Wygląda super. ;) Uwielbiam rabarbar!

    OdpowiedzUsuń
  3. orkiszowe- przepyszne:)
    mąkę orkiszową lubię chyba najbardziej:)
    Buziaki

    OdpowiedzUsuń