piątek, 31 maja 2013

Czekoladowo - malinowy Eton Mess


Co zrobić z czekoladową pavlovą, która się nie udała? Dobrym pomysłem jest angielski deser "Eton Mess". Tradycyjnie przygotowuje się go z truskawek, ubitej kremówki i białych bez, ale przecież można zrobić wariację na ten temat. I tak oto powstał czekoladowo-malinowy Eton Mess. Bardzo szybki do wykonania, kiedy ma się już bezę.

Składniki na 4 porcje:

  • 250-300 g malin
  • 3 łyżki soku malinowego (użyłam gotowego EcoMedica)
  • 3 łyżki nalewki malinowej
  • 350 g śmietany kremówki
  • 2 łyżeczki cukru pudru
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • pokruszona czekoladowa beza
  • wiórki z białej czekolady do dekoracji, opcjonalnie
   
Maliny zalać sokiem malinowym oraz nalewką i odstawić na pół godziny. 12 całych malin odłożyć do dekoracji. Śmietanę ubić na półsztywno. Pod koniec ubijania dodać cukier puder i ekstrakt. Do śmietany  dorzucić owoce wraz z sokiem i delikatnie wymieszać.
Na dno pucharków wsypać warstwę pokruszonych bez, na to ułożyć po dwie łyżki śmietanki z malinami. Czynność powtórzyć. Wierzch udekorować odłożonymi malinami. Posypać wiórkami z białej czekolady. Podawać od razu.

     Życzę smacznego!







9 komentarzy:

  1. Poprosze o przeslanie kilku porcji.:-)

    OdpowiedzUsuń
  2. prezentuje się bardzo smakowicie i elegancko :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Już czuje w ustach ten smak <3 Nie znałam tego deseru. Świetny patent! :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Obłędne cudo, mimo późnej pory i totalnego przejedzenia chętnie bym choć spróbowała takiego deserku. Koniecznie muszę kiedyś go zrobić. Myślę sobie tak tylko...a jak by zamiast malinek dać borówkę? ;) chyba również było by pysznie :) Pozdrawiam :)
    http://zaczynamyoddeseru.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Można eksperymentować do woli. Jest tyle różnych możliwości :)

      Usuń
    2. Jeszcze nigdy nie zrobiłam tego deserku, ale Twój mnie zachęca tak bardzo, że chyba sie nie oprę :)

      Usuń