Co zrobić z czekoladową pavlovą, która się nie udała? Dobrym pomysłem jest angielski deser "Eton Mess". Tradycyjnie przygotowuje się go z truskawek, ubitej kremówki i białych bez, ale przecież można zrobić wariację na ten temat. I tak oto powstał czekoladowo-malinowy Eton Mess. Bardzo szybki do wykonania, kiedy ma się już bezę.
Składniki na 4 porcje:
- 250-300 g malin
- 3 łyżki soku malinowego (użyłam gotowego EcoMedica)
- 3 łyżki nalewki malinowej
- 350 g śmietany kremówki
- 2 łyżeczki cukru pudru
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- pokruszona czekoladowa beza
- wiórki z białej czekolady do dekoracji, opcjonalnie
Maliny zalać sokiem malinowym oraz nalewką i odstawić na pół godziny. 12 całych malin odłożyć do dekoracji. Śmietanę ubić na półsztywno. Pod koniec ubijania dodać cukier puder i ekstrakt. Do śmietany dorzucić owoce wraz z sokiem i delikatnie wymieszać.
Na dno pucharków wsypać warstwę pokruszonych bez, na to ułożyć po dwie łyżki śmietanki z malinami. Czynność powtórzyć. Wierzch udekorować odłożonymi malinami. Posypać wiórkami z białej czekolady. Podawać od razu.
Życzę smacznego!
Poprosze o przeslanie kilku porcji.:-)
OdpowiedzUsuńprezentuje się bardzo smakowicie i elegancko :)
OdpowiedzUsuńrewelacyjny deser:)
OdpowiedzUsuńuwielbiam ten słodki bałagan :)
OdpowiedzUsuńWygląda cudownie...
OdpowiedzUsuńJuż czuje w ustach ten smak <3 Nie znałam tego deseru. Świetny patent! :)
OdpowiedzUsuńObłędne cudo, mimo późnej pory i totalnego przejedzenia chętnie bym choć spróbowała takiego deserku. Koniecznie muszę kiedyś go zrobić. Myślę sobie tak tylko...a jak by zamiast malinek dać borówkę? ;) chyba również było by pysznie :) Pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńhttp://zaczynamyoddeseru.blogspot.com/
Można eksperymentować do woli. Jest tyle różnych możliwości :)
UsuńJeszcze nigdy nie zrobiłam tego deserku, ale Twój mnie zachęca tak bardzo, że chyba sie nie oprę :)
Usuń