Co tu można nowego napisać o brownie? Każdy wie, że brownie to mocno czekoladowe ciacho, idealne na poprawę humoru. Taka dawka czekolady na pewno spowoduje wydzielanie endorfin - hormonów szczęścia.
Z wierzchu pokryte słodką skorupką, w środku dość ciężkie, lekko gumowe, może sprawiać wrażenie zakalca. Ale to nie zakalec, to ciasto tak ma właśnie wyglądać. Znakomite zarówno na ciepło, jak i na zimno. Ponieważ ciasto jest bardzo czekoladowe, polecam podać je z niesłodkim greckim jogurtem wymieszanym ze świeżymi malinami.
Przepis pochodzi z książki Jacqueline Bellefontaine, pt. "Z kuchennej półeczki. Czekolada", wyd. Olesiejuk, str. 86.
Składniki na formę o boku 20 cm lub tortownicę o średnicy 21-23 cm:
- 125 g masła
- 150 g cukru
- 100 g brązowego cukru
- 120 g czekolady deserowej
- 1 łyżka płynnego miodu
- 2 jajka
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- 75 g mąki pszennej
- 2 łyżki kakao w proszku
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- jogurt grecki i maliny do podania (opcjonalnie)
Formę/tortownicę wyłożyć pergaminem lub posmarować cienko tłuszczem i wysypać mąką. Piekarnik nagrzać do temperatury 180°C.
Do rondla wrzucić masło, wsypać oba rodzaje cukru, czekoladę połamaną na kawałki, wlać miód. Powoli ogrzewać, cały czas mieszając, aż powstanie gładka masa. Zdjąć z ognia i odstawić do ostygnięcia.
Utrzeć jajka z esencją. Dodać masę czekoladową i wymieszać. Do masy przesiać mąkę, kakao i proszek do pieczenia. Delikatnie wymieszać metalową łyżką lub szpatułką.
Przełożyć ciasto do przygotowanej formy i piec w piekarniku przez 25 minut, aż wierzch ciasta będzie kruchy, a boki zaczną odstawać od brzegów formy. Środek ciasta powinien pozostać miękki.
Pozostawić do wystygnięcia w formie, pokroić na kwadraty lub trójkąty i podawać z jogurtem greckim wymieszanym z malinami.
Życzę smacznego!
Zakochalam się :) pięknie podane
OdpowiedzUsuńBrownie zawsze cudne:)
OdpowiedzUsuńA to podane bardzo ładnie :))
uwielbiam to ciacho:)
OdpowiedzUsuńUwielbiam tę książeczkę - przepisy z niej są niezawodne, same pyszności :)
OdpowiedzUsuńBrownie wyszło Ci pierwszorzędne :)
Wiele osób może mi mówić co chce, ale ja jestem cały czas zdania, że czekoladowe brownie https://wkuchnizwedlem.wedel.pl/porady/desery-i-przekaski/jak-upiec-idealne-brownie/ jest najlepszym deserem. W sumie odkąd pamiętam to zawsze się nim zajadałam i teraz również robi to moja rodzina. Często słyszę pytania kiedy będzie kolejna porcja tego czekoladowego ciasta.
OdpowiedzUsuń