wtorek, 21 maja 2013

Waniliowa panna cotta z owocami i galaretką


Panna cotta to słynny włoski deser przyrządzany zazwyczaj z gotowanej śmietanki i żelatyny. Ja do tego zestawu postanowiłam dorzucić jeszcze porcję kremowego serka. Czarne ziarenka wanilii zatopione w białym, aksamitnym kremie prezentują się uroczo. Ponadto wanilia znakomicie komponuje się z truskawkami.
Inspiracja: Moje Wypieki.

Składniki na 4 duże porcje:

  • 500 ml śmietany kremówki
  • 450 g serka kremowego śmietankowego
  • 100 ml mleka
  • 1 laska wanilii
  • 150 g cukru
  • 6 łyżeczek żelatyny
  • galaretka truskawkowa
  • owoce: truskawki i borówki amerykańskie (lub inne)
     
Kremówkę, mleko oraz cukier umieścić w rondlu. Laskę wanilii rozciąć wzdłuż, zeskrobać czarne ziarenka i wrzucić do garnka. Pozostałość laski również dodać i całość podgrzać, aż do zagotowania. Zdjąć z palnika i wyłowić laskę wanilii. Przestudzić.
Żelatynę dokładnie rozpuścić w 1/4 szklanki wody. Odstawić do wystygnięcia.
Śmietanę stopniowo wlewać do serka, miksując na wolnych obrotach. Następnie dodać wystudzoną żelatynę i wymieszać do uzyskania gładkiej masy. Rozlać do pucharków i schować do lodówki do stężenia.
Galaretkę truskawkową rozpuścić w dwóch szklankach gorącej wody. Wystudzić i schować do lodówki. Truskawki (jedną można zostawić w całości z szypułką) oraz borówki ułożyć na wierzchu panna cotty i zalać tężejącą galaretką. Schować do lodówki do całkowitego stężenia.

     Życzę smacznego!







12 komentarzy: