Rabarbar i truskawki również tworzą zgrany duet, a ponieważ dostałam do wykorzystania jeszcze 1 kg rabarbaru, postawiłam na ten crumble-placek z truskawkami i obłędną migdałową kruszonką. Dlaczego crumble-placek? Bo zaraz po upieczeniu, jeszcze ciepłe, pełni funkcję crumble i smakuje rewelacyjnie z gałką lodów waniliowych. Natomiast na drugi dzień, po nocy w lodówce, ciasto tężeje i da się go już pokroić na zwarte kawałki. Na zimno smakuje równie dobrze. Jeżeli ktoś ma ochotę jedynie na pyszne crumble z rumową nutą, można z powodzeniem pominąć przygotowanie spodu.
Składniki na formę o średnicy 25 cm:
Ciasto (można pominąć):
- 1 szklanka mąki
- szczypta soli
- 1/3 kostki smalcu, schłodzonego (można użyć też zimnego masła)
- 3-4 łyżki zimnej wody (z kostkami lodu)
- 3 łyżki bułki tartej
W misce wymieszać mąkę i sól. Dodać smalec i rozdrobnić palcami. Dodać wodę, łyżka po łyżce, aż ciasto będzie się dało połączyć w całość. Uformować w kulę, spłaszczyć i owinąć w folię spożywczą. Schować do lodówki na 30 minut.
Ciasto rozwałkować na placek o średnicy ok. 30 cm. Najlepiej się to robi pomiędzy dwoma kawałkami folii spożywczej, nie trzeba wtedy podsypywać mąką. Przełożyć na formę, delikatnie docisnąć do dna i wylepić brzegi. Ewentualny nadmiar ciasta usunąć. Spód wysypać bułką tartą i schować do lodówki na czas przygotowania nadzienia.
Nadzienie:
- 45 g masła
- 1 szklanka cukru
- 1/2 szklanki jasnego brązowego cukru
- sok z 1 cytryny
- 1 łyżka mąki
- 900 g rabarbaru, pokrojonego na mniejsze kawałki
- 900 g truskawek, przekrojonych na pół
- 1/4 szklanka rumu
W dużym garnku rozpuścić masło. Dodać oba rodzaje cukru, sok z cytryny oraz łyżkę mąki. Podgrzewać ok. 1 min, ciągle mieszając, aż cukier się rozpuści. Dodać rabarbar i gotować 4-6 minuty. Następnie dodać truskawki i gotować kolejne 3 minuty. Dodać rum i ostrożnie wymieszać. Smażyć 1 minutę. Zdjąć z ognia i pozostawić do całkowitego ostygnięcia.
Piekarnik rozgrzać do 175°C.
Kruszonka:
- 55 g masła, rozpuszczonego i gorącego
- 1/2 szklanki jasnego brązowego cukru
- 1 szklanka mąki
- 1 szklanka (100 g) posiekanych migdałów bez skórek, wcześniej uprażonych na patelni
Mąkę, cukier i migdały wymieszać, zalać masłem. Wyrobić palcami na kruszonkę.
Na schłodzony spód wyłożyć wystudzony rabarbar z truskawkami. Owoce posypać obficie kruszonką. Piec ok. 45 minut, aż wierzch się zezłoci, a sok zacznie "bąblować".
Pozostawić na 10 minut do lekkiego przestygnięcia. Podawać na ciepło z lodami waniliowymi (np. z tego przepisu) lub na zimno, schłodzone dobrze w lodówce.
Życzę smacznego!
Mmmm, toż to katorga pokazywać takie rzeczy z rana:)
OdpowiedzUsuńPodpisuję się pod Inspirowane Smakiem:)Te zdjęcia i przepis będą mnie teraz prześladować cały dzień,a ślinotoku nie opanuję:)
OdpowiedzUsuńPlacek wyśmienity, a dodatek lodów to już rozpusta:)
OdpowiedzUsuń.. i te płatki kwiatków <3
OdpowiedzUsuńPozdrawiam i dziękuję za udział w rabarbarowej akcji:)
Twoje zdjęcia mnie zachwycają, te niesamowicie żywe kolory sprawiają, że mam ochotę biec do kuchni i piec :)
OdpowiedzUsuńTotalna rozpusta :) i ten sok cieknący mmm podziel sie proszę :)
OdpowiedzUsuńZrobiłam. Wyśmienite...delicja...
OdpowiedzUsuń