wtorek, 28 maja 2013

Rabarbarowo - truskawkowy placek z migdałową kruszonką


Rabarbar i truskawki również tworzą zgrany duet, a ponieważ dostałam do wykorzystania jeszcze 1 kg rabarbaru, postawiłam na ten crumble-placek z truskawkami i obłędną migdałową kruszonką. Dlaczego crumble-placek? Bo zaraz po upieczeniu, jeszcze ciepłe, pełni funkcję crumble i smakuje rewelacyjnie z gałką lodów waniliowych. Natomiast na drugi dzień, po nocy w lodówce, ciasto tężeje i da się go już pokroić na zwarte kawałki. Na zimno smakuje równie dobrze. Jeżeli ktoś ma ochotę jedynie na pyszne crumble z rumową nutą, można z powodzeniem pominąć przygotowanie spodu.
Inspiracja: Food Network.

Składniki na formę o średnicy 25 cm:

Ciasto (można pominąć):

  • 1 szklanka mąki
  • szczypta soli
  • 1/3 kostki smalcu, schłodzonego (można użyć też zimnego masła)
  • 3-4 łyżki zimnej wody (z kostkami lodu)
  • 3 łyżki bułki tartej
     
W misce wymieszać mąkę i sól. Dodać smalec i rozdrobnić palcami. Dodać wodę, łyżka po łyżce, aż ciasto będzie się dało połączyć w całość. Uformować w kulę, spłaszczyć i owinąć w folię spożywczą. Schować do lodówki na 30 minut.
Ciasto rozwałkować na placek o średnicy ok. 30 cm. Najlepiej się to robi pomiędzy dwoma kawałkami folii spożywczej, nie trzeba wtedy podsypywać mąką. Przełożyć na formę, delikatnie docisnąć do dna i wylepić brzegi. Ewentualny nadmiar ciasta usunąć. Spód wysypać bułką tartą i schować do lodówki na czas przygotowania nadzienia.

Nadzienie:

  • 45 g masła
  • 1 szklanka cukru
  • 1/2 szklanki jasnego brązowego cukru
  • sok z 1 cytryny
  • 1 łyżka mąki
  • 900 g rabarbaru, pokrojonego na mniejsze kawałki
  • 900 g truskawek, przekrojonych na pół
  • 1/4 szklanka rumu
     
W dużym garnku rozpuścić masło. Dodać oba rodzaje cukru, sok z cytryny oraz łyżkę mąki. Podgrzewać ok. 1 min, ciągle mieszając, aż cukier się rozpuści. Dodać rabarbar i gotować 4-6 minuty. Następnie dodać truskawki i gotować kolejne 3 minuty. Dodać rum i ostrożnie wymieszać. Smażyć 1 minutę. Zdjąć z ognia i pozostawić do całkowitego ostygnięcia.
Piekarnik rozgrzać do 175°C.

Kruszonka:

  • 55 g masła, rozpuszczonego i gorącego
  • 1/2 szklanki jasnego brązowego cukru
  • 1 szklanka mąki
  • 1 szklanka (100 g) posiekanych migdałów bez skórek, wcześniej uprażonych na patelni

Mąkę, cukier i migdały wymieszać, zalać masłem. Wyrobić palcami na kruszonkę. 

     
Na schłodzony spód wyłożyć wystudzony rabarbar z truskawkami. Owoce posypać obficie kruszonką. Piec ok. 45 minut, aż wierzch się zezłoci, a sok zacznie "bąblować".
Pozostawić na 10 minut do lekkiego przestygnięcia. Podawać na ciepło z lodami waniliowymi (np. z tego przepisu) lub na zimno, schłodzone dobrze w lodówce.

     Życzę smacznego!








Udział w akcjach kulinarnych:

   Akcja rabarbar - IV edycja

7 komentarzy:

  1. Mmmm, toż to katorga pokazywać takie rzeczy z rana:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Podpisuję się pod Inspirowane Smakiem:)Te zdjęcia i przepis będą mnie teraz prześladować cały dzień,a ślinotoku nie opanuję:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Placek wyśmienity, a dodatek lodów to już rozpusta:)

    OdpowiedzUsuń
  4. .. i te płatki kwiatków <3
    Pozdrawiam i dziękuję za udział w rabarbarowej akcji:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Twoje zdjęcia mnie zachwycają, te niesamowicie żywe kolory sprawiają, że mam ochotę biec do kuchni i piec :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Totalna rozpusta :) i ten sok cieknący mmm podziel sie proszę :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Zrobiłam. Wyśmienite...delicja...

    OdpowiedzUsuń