niedziela, 12 maja 2013

Rabarbarowo - kokosowe crumble z musli i bezą


Lubię crumble, bo można je szybko zrobić z dowolnych owoców i zawsze smakuje nieziemsko. W tym przypadku kwaskowy rabarbar idealnie współgra ze słodką bezą, a aromat wiórków kokosowych rozchodzi się podczas pieczenia. Polecam.
Inspiracja: "Wiśniowe crumble", Moje Gotowanie, nr 3, str. 70.

Składniki na 4 porcje:

  • 500 g rabarbaru, pokrojonego na mniejsze kawałki
  • 2 łyżki płynnego miodu
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 2 białka, w temp. pokojowej
  • szczypta soli
  • 4 łyżki cukru pudru
  • 100 g musli z owocami
  • 3 łyżki wiórków kokosowych
  • 2 łyżki mielonych migdałów (lub posiekanych)
  • 1 łyżka kandyzowanej skórki pomarańczowej
   
Piekarnik nagrzać do temperatury 200°C.
Rabarbar wymieszać z miodem i sokiem z cytryny. Rozłożyć w żaroodpornych foremkach. Białka ubić z solą na sztywno, następnie stopniowo dodawać cukier puder, nadal ubijając. Pianę wymieszać z musli, wiórkami, migdałami oraz skórką pomarańczową i wyłożyć na rabarbar.
Foremki wstawić do piekarnika i zapiekać 15-20 minut. Rabarbar powinien być miękki, ale nie rozpadnięty. Deser podawać na gorąco.

     Życzę smacznego!






Udział w akcjach kulinarnych:

6 komentarzy:

  1. Uwielbiam crumble, ale nigdy nie jadłam z bezą! Bardzo mi się podoba ten pomysł :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ja wlasnie upieklam ciasto z rabarbarem.:-) a crumble uwielbiam!!

    OdpowiedzUsuń
  3. Crumble jest świetne na szybką i pyszną przekąskę ;) i jest tyle możliwości i wariacji na jego temat że nie można się znudzić ;)
    Twoja propozycja idealnie do mnie trafia :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Teraz jest świeży rabarbar więc trzeba cuda spróbować:)

    OdpowiedzUsuń
  5. te serwetki są śliczne, chyba z rossmana prawda?
    ps: no a crumble pycha!
    Dziękuję Ci za dodanie przepisu do akcji rabarbarowej :>

    OdpowiedzUsuń