sobota, 11 maja 2013

Odwrócone ciasto z rabarbarem


Na prośbę jednej z czytelniczek prezentuję przepis na ciasto z rabarbarem. Nie zawsze lubię proste rozwiązania, więc tym razem trochę przekornie upiekłam ciasto odwrócone, z kruszonką na spodzie. 
Przepis pochodzi od Marthy Stewart. Autorka zaleca formę o średnicy 23 cm, ale ja użyłam takiej o średnicy 26 cm. Dzięki temu moje ciasto jest dosyć niskie. Kwestia gustu.

Skadniki na tortownicę o średnicy 23 cm:

Kruszonka:

  • 30 g rozpuszczonego masła
  • 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 1/4 szklanki cukru
  • szczypta soli
     
Wymieszać wszystkie składniki i rozetrzeć między palcami na kruszonkę. Odstawić na bok.

Ciasto:

  • 170 g masła, w temp. pokojowej
  • 500 g rabarbaru, pokrojonego na mniejsze lub większe kawałki (nie trzeba obierać)
  • 1 i 3/4 szklanki cukru
  • 1,5 szklanki mąki
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 0,5 łyżeczki skórki startej z pomarańczy (lub cytryny)
  • 1 łyżka swieżo wyciśniętego soku z pomarańczy (lub cytryny)
  • 2 duże jajka
  • 1 szklanka kwaśnej śmietany
     
Rabarbar zasypać 3/4 szklanki cukru i wymieszać. Pozostawić na 2 minuty i ponownie wymieszać.
W tym czasie tortownicę wysmarować masłem. Cztery łyżki masła, pokrojongo na mniejsze kawałki rozłożyć na spodzie formy. Następnie poukładać kawałki rabarbaru dosyć ciasno.
Piekarnik rozgrzać do temperatury 180°C.
Mąkę przesiać i wymieszać z proszkiem do pieczenia oraz solą. Pozostałe masło ubić ze szklanką cukru na puszystą i gładką masę. Dodać skórkę oraz sok z pomarańczy (lub cytryny). Wbić jajka, jedno po drugim, miksując po każdym dodaniu. Na koniec w trzech porcjach dodać mąkę na przemian ze śmietaną. Mieszać, aż składniki się połączą. Ciasto wyłożyć na rabarbar i posypać wcześniej przygotowaną kruszonką.
Piec ok. 1 godzinę do "suchego patyczka". Po wyjęciu z piekarnika ciasto pozostawić do wystygnięcia na 10 minut. Następnie delikatnie oddzielić nożem ciasto od ścianki tortownicy. Paterę przyłożyć do wierzchu ciasta i szybkim ruchem odwrócić spodem go góry, tak by warstwa rabarbaru znalazła się na wierzchu, a kruszonka na spodzie.

     Życzę smacznego!






Udział w akcjach kulinarnych:

Akcja rabarbar - IV edycja

9 komentarzy:

  1. Ale fajnie wygląda i pewnie smakowało.

    OdpowiedzUsuń
  2. Mniam, pyszniste ciacho:>
    ps: dziękuję Ci za dodanie tego pysznego przepisu do mojej akcji rabarbarowej.
    Pozdrawiam ciepło

    OdpowiedzUsuń
  3. wyszło Ci idealne i pyszne ciasto

    OdpowiedzUsuń
  4. Mmm, pychotka... Uwielbiam rabarbar, w takim cieście musiał smakować bosko :)

    OdpowiedzUsuń
  5. acha.. no i zauważyłam, że napisałaś w "akcjach" to jedna i ta sama akcja:)
    jeśli chcesz możesz dodać jeden bannerek:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Sam rabarbar niestety jest tylko sezonowy więc tutaj trzeba się spieszyć aby się tym ciastem najeść. Widziałem również bardzo fajne przepisy na mączne wypieki w https://basiazsercem.pl/ i muszę przyznać, ze jak na ten moment sprawdzają się one bardzo dobrze i wyjątkowo smacznie.

    OdpowiedzUsuń