piątek, 18 stycznia 2013

Pasiaste serca z galaretek


Pomimo, iż w tym roku nie obchodzę Walentynek, a emocjonalnie związana jestem co najwyżej z moim rowerem treningowym, to jednak "serduszkowy" klimat udzielił się i mnie. Mam w głowie kilka pomysłów na walentynkowe przysmaki, a oto jeden z nich. Pasiaste serca wyglądają uroczo, ale od razu zaznaczam, że ich przygotowanie zajmuje trochę czasu. Trzeba czekać, aż kolejne warstwy galaretki się zsiądą, by móc polać kolejną warstwę. Warstw jest 10, bo sobie tak wymyśliłam, ale równie dobrze można zrobić ich mniej. Dobór smaków również zależy od fantazji. Sposób jedzenia dowolny, ja proponuję pobawić się pałeczkami :D

Składniki na keksówkę o wymiarach 33 x 11 cm o pojemności 2,5 l (czyli 10 szklanek płynu):

  • 1 galaretka o smaku cytrynowym
  • 1 galaretka o smaku pomarańczowym
  • 1 galaretka o smaku truskawkowym
  • 1 galaretka o smaku agrestowym
  • 1,5 szklanki śmietany kremówki, płynnej
  • 0,5 szklanki mleka
  • 2-3 łyżki cukru
  • 4 łyżeczki żelatyny
  • 3 kieliszki likieru Blue Curacao
     
Keksówkę wysmarować odrobiną oleju i wyłożyć folią spożywczą. 
Każdą galaretką rozpuścić w dwóch szklankach gorącej wody. Pozostawić do wystygnięcia. 
Żelatynę zalać niewielką ilością gorącej wody. Mieszając rozpuścić i odstawić na bok. Śmietanę, mleko i cukier zagotować w rondlu. Zestawić z ognia i dodać rozpuszczoną żelatynę. Dobrze wymieszać. Gdy masa wystygnie dodać niebieski likier.
Odmierzyć jedną szklankę cytrynowej galaretki i wlać pierwszą warstwę do keksówki. Wstawić do lodówki, by stężała. To samo zrobić z pozostałymi galaretkami: 1 szklanka pomarańczowej, 1 szklanka truskawkowej, a następnie 1 szklanka śmietanki z Blue Curacao i dalej 1 szklanka galaretki agrestowej. Dokładnie to samo uczynić z pozostałymi galaretkami. W sumie wszystkich warstw jest 10. Zostawić na całą noc w lodówce, by solidnie stężała.
Galaretki czekające na swoją kolej trzeba mieszać od czasu do czasu, by powstrzymać zbyt szybkie tężenie. Natomiast masę śmietanową można delikatnie podgrzać i dobrze wymieszać.
Na wierzch formy w galaretką przyłożyć odpowiedniej długości deskę i ostrożnie obrócić. Delikatnie zdjąć keksówkę, a z galaretki ściągnąć folię. Kroić na plastry ostrym nożem, a następnie za pomocą foremki wycinać tęczowe serca.
Z resztek galaretki można zrobić deser, układając w wysokiej szklance na zmianę warstwę pokrojonej na mniejsze kawałki galaretki z warstwą ubitej z dodatkiem cukru pudru śmietany kremówki.

     Życzę smacznego!





6 komentarzy: