piątek, 25 stycznia 2013

Herbata ze świeżego imbiru


Jest zima, czas przeziębień, a napar ze świeżego imbiru to stary ludowy sposób na tego typu dolegliwości. Napój ten może być również pomocny w porannych mdłościach i chorobie lokomocyjnej.
Czarna herbata z imbirem i odrobiną syropu klonowego smakuje bardzo dobrze, a dodatkowo rozgrzewa. Ciekawa alternatywa dla herbaty z cytryną, za którą ja osobiście nie przepadam.
Inspiracja z dodatku do Gazety Wyborczej pt. "Gorące napoje", str. 36.

Składniki na 2 osoby:

  • 3-centymetrowy kawałek obranego imbiru
  • 3 łyżeczki czarnej herbaty liściastej
  • syrop klonowy (miód lub syrop z agawy) do smaku
     
Imbir zetrzeć na tarce lub pokroić w cienkie plasterki. Włożyć do sitka lub specjalnego przyrządu do parzenia herbaty. Dodać liście czarnej herbaty i zalać wrzątkiem (dwie porcje wrzątku). Parzyć przez 1-5 minut (parzyłam pod przykryciem), w zależności od tego, jak mocną herbatę chcemy uzyskać. Rozlać herbatę do szkanek i osłodzić syropem klonowym.

     Życzę smacznego!





5 komentarzy:

  1. Pyszna i rozgrzewająca - strzał w 10-tkę zimową porą :)

    OdpowiedzUsuń
  2. To jest przepis na herbatę "z imbirem", a nie na "z imbiru".

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie.To jest przepis na herbatę ze świeżego imbiru. Przecież wyraźnie jest napisane :)

      Usuń
  3. mimo tego że jest sierpień, taka herbata smakuje wyśmienicie...może dlatego że mamy wyjątkowo deszczowy sierpień? dzięki za przepis!

    OdpowiedzUsuń