środa, 30 stycznia 2013

Lukrowane serduszka na Walentynki


Takie słodkie serduszko dołączone do porannej kawy na pewno będzie miłą niespodzianką dla ukochanej osoby. Nie trzeba mieć specjalnej foremki z wycięciem, ja to zrobiłam zwykłym nożem. Wybrałam wzór w kropki, bo mam do nich słabość, ale oczywiście można je polukrować w dowolny sposób. 
Co prawda do ich wypieku użyłam ciasta, które mi zostało z przygotowania Tarty z białą czekoladą i limonką, bo po prostu nie lubię wyrzucać jedzenia, ale poniżej podaję sprawdzony przeze mnie przepis na pyszne waniliowe ciasteczka. Nadają się idealnie do lukrowania. Z podanej ilości wyjdzie dużo ciastek, dlatego część ciasta można zamrozić i wykorzystać w późniejszym czasie. 

Ciasto:

  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 szklanka cukru lub 3/4 szklanki cukru pudru
  • 200 g zimnego masła, pokrojonego na kawałki
  • 1 jajko
  • 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
  • 2 szczypty soli
     
Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia. Jajko rozbełtać z ekstraktem. Zimne masło zmiksować z cukrem oraz solą i ubijać, aż składniki się połączą. Stale miksując, dodać jajko z ekstraktem. Dosypać mąkę i wymieszać na niskich obrotach miksera. Ciasto uformować w kulę, spłaszczyć, owinąć folią spożywczą i schłodzić w lodówce przez ok. 1 godzinę.
Po tym czasie wyjąć ciasto, rozwałkować na grubość ok. 0,5 cm. Wyciąć serduszka za pomocą wykrawaczki, nożem zrobić wycięcia. Układać na blasze wyłożonej pergaminem. Znów schłodzić w lodówce przez ok. 10 minut. Zapobiegnie to odkształceniu ciastek podczas pieczenia.
Piec w temperaturze 180°C przez ok. 8-10 minut (w zależności od wielkości ciasteczek). Pozostawić do wystygnięcia.

Lukier:

  • 1 białko
  • 2 łyżki wrzątku
  • 1 - 1,5 szklanki cukru pudru
  • szczypta kwasku cytrynowego do smaku
  • barwnik spożywczy zieleń cukrowa
  • barwnik spożywczy fioletowy

Przybory:

  • 2 plastikowe torebki do szprycowania
  • 2 tylki do dekoracji nr 1 lub 2
     
Białka dobrze ubić z cukrem pudrem, dodając 2 łyżki wrzątku. Cukier puder dodawać stopniowo dozując jego ilość. Jeśli lukier będzie za gęsty można dodać jeszcze trochę wody. Wmieszać kwasek cytrynowy do smaku. Powstałą masę podzielić na dwie równe części. Do jednej dodać barwnik zielony, a do drugiej fioletowy. Dobrze wymieszać.
Dwie łyżki lukru zielonego włożyć do jednej torebki, a dwie łyżki lukru fioletowego do drugiej (lepiej nie umieszczać w torebce od razu całego lukru, bo ma tę właściwość, że rozrzedza się pod wpływem ciepła dłoni i wtedy za bardzo się rozlewa po ciastku). Lukrowanie najlepiej zacząć od zaznaczenia krawędzi serduszka, potem wypełnić środek. Lukrować serduszka jednym kolorem, a drugim robić kropeczki. Ciasteczka pozostawić do zastygnięcia na całą noc.

     Życzę smacznego!






Udział w akcjach kulinarnych:

5 komentarzy: