Bardzo smaczne muffinki czekoladowe z dodatkiem suszonych daktyli i mango oraz kandyzowanej skórki pomarańczowej i cytrynowej. Myślę, że można tutaj użyć dowolnych suszonych owoców, które akurat macie w domu.
Składniki na 12-14 sztuk:
- 100 g masła, miękkiego
- 100 g cukru
- 60 g gorzkiej czekolady o zawartości kakao przynajmniej 70 %
- 2 jajka
- 1/2 szklanki mleka (lub więcej)
- 200 g mąki pszennej
- 4 łyżki kakao
- szczypta soli
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 40 g suszonego mango
- 40 g wydrylowanych suszonych daktyli
- 20 g kandyzowanej skórki pomarańczowej
- 10 g kandyzowanej skórki cytrynowej
- cukier puder do posypania
Formę na muffiny wyłożyć papilotkami lub wgłębienia dokładnie wysmarować masłem i posypać mąką. Piekarnik nagrzać do temperatury 170°C.
Suszone daktyle oraz mango pokroić na drobne kawałki. Zmieszać ze skórką pomarańczową oraz cytrynową i całość oprószyć mąką. Odstawić na bok.
Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. Masło utrzeć z cukrem za pomocą miksera. Dodać rozpuszczoną czekoladę i dalej miksować. Wbić jajka, wymieszać. Mąkę połączyć z kakao, proszkiem do pieczenia, sodą oraz solą i dodawać do masy czekoladowej na przemian z mlekiem. Dodać tyle mleka, ile potrzeba, by ciasto dało się swobodnie mieszać. Na koniec dodać suszone owoce i całość delikatnie wymieszać na pomocą łopatki.
Ciasto rozdzielić pomiędzy papilotki, napełniając do 3/4 wysokości. Piec ok. 22 minuty (piekłam z termoobiegiem). Wystudzone muffinki posypać cukrem pudrem.
Życzę smacznego!
Wspaniałości!!! Nie przypominam sobie,żebym jadła jakieś ciasto z mango-bardzo ciekawy pomysł:)
OdpowiedzUsuńŚliczne! Wspaniale wyglądają!
OdpowiedzUsuńWow, na zdjęciach muffinki prezentują się bardzo apetycznie :). Na pewno spróbuję je zrobić. Od dziecka jestem wielką fanką czekolady i stale szukam nowych przepisów na mój ulubiony smakołyk. Od siebie mogę polecić przyrządzenie czekoladowego brownie z solonym karmelem, które to wykonałam ostatnio wg. przepisu znalezionego na https://wkuchnizwedlem.wedel.pl/. Polecam te ciasto wszystkim wielbicielom czekolady.
OdpowiedzUsuńJa zrobiłam. Lekkie i puszyste wewnątrz, lekko chrupiące z zewnątrz. Mają intensywnie czakoladowy smak, ale nie są za słodkie. Dla mnie rewelacja!!! Dziękuję za przepis :-)
OdpowiedzUsuń