czwartek, 11 października 2012

Sernik karmelowy z jabłkami


Jak tylko zobaczyłam ten sernik pomyślałam, że muszę go upiec. Czasami wszyscy mamy dość tradycyjnych przepisów, więc tym razem ciekawa odmiana. Dość pracochłonny, ale dla kogoś, kto lubi piec, to żaden problem. Karmel, jabłka i dodatkowo warstwa sera, czyli wszystko to, co tygryski lubią najbardziej. Zastanawia mnie tylko, dlaczego karmel, który jest taki pyszny, musi zarazem być tak kaloryczny? :D

Składniki na tortownicę o średnicy 22-23 cm:


Karmel:

  • 115 g masła
  • 1 szklanka jasnego brązowego cukru
  • 1/2 szklanki śmietany kremówki 30% lub 36%
     
W garnku z grubym dnem połączyć wszystkie składniki. Zagotować, mieszając od czasu do czasu. Zmniejszyć ogień i gotować na średnim ogniu ok. 7-8 minut, aż masa lekko zgęstnieje. Zdjąć garnek z ognia i pozostawić do przestygnięcia.

Spód:

  • ok. 200 g herbatników Digestive
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 120 g masła (roztopionego)
  • 1/2 - 3/4 szklanki karmelu
  • 1 szklanka posiekanych orzechów pekan lub włoskich
     

Piekarnik nagrzać do 180°C. Tortownicę wyłożyć odpowiednio przyciętym okręgiem pergaminu. 
Herbatniki zemleć w malakserze, dodać cynamon oraz masło i dokładnie wymieszać. Tak przygotowaną masą wyłożyć tortownicę, dociskając palcami do dna i brzegów (do 2/3 wysokości). Piec 8-10 minut na złoty kolor. Wystudzić.
Wlać porcję karmelu na ciasteczkowy spód i równomiernie posypać posiekanymi orzechami. Schować do lodówki na czas przygotowania masy jabłkowej. 
Zmniejszyć temperaturę piekarnika do 170°C.

Masa jabłkowa:

  • 70 g masła
  • 1/2 szklanki jasnego brązowego cukru
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 5-6 średnich jabłek, najlepiej kwaskowych (obranych, wypestkowanych i drobno pokrojonych)
     
W dużym rondlu rozpuścić masło na średnim ogniu. Dodać brązowy cukier, sól oraz cynamon, wymieszać i gotować ok. 1 minutę, aż masa zacznie bulgotać. Dodać pokrojone jabłka i przemieszać, by pokryły się miksturą. Gotować ok. 15-20 minut, aż owoce zmiękną, a większość cieczy zredukuje. Przestudzić, a następnie przełożyć na spód, na warstwę karmelu z orzechami i rownomiernie rozprowadzić łopatką. Odstawić.

Masa serowa:

  • 400 g kremowego serka (w temp. pokojowej)
  • 1/4 szklanki cukru
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 1 duże jajko (w temp. pokojowej)
  • 1 łyżka świeżo wyciśniętego soku z cytryny
   
Za pomocą miksera wymieszać wszystkie składniki. Nie ubijać zbyt długo, tylko do połączenia składników. Gotową masę przełożyć na warstwę jabłek i równomiernie rozprowadzić łopatką. 
Piec ok. 40-45 minut, aż sernik się zetnie. Studzić stopniowo i schłodzić w lodówce przed nałożeniem warstwy wierzchniej.

Wierzch:

  • 3/4 szklanki śmietany kremówki 30% lub 36% (schłodzonej)
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 1/4-1/2 szklanki karmelu
  • kawałki orzechów do dekoracji (ocjonalnie)
     
Śmietanę ubić na średnich obrotach, dodając cukier. Zdjąć boki z tortownicy, udekorować bitą śmietaną i karmelem według własnej fantazji. 

     Życzę smacznego!




   

6 komentarzy:

  1. Oj zdecydowanie to, co tygryski lubią najbardziej :) Prezentuje się przepięknie, bardzo apetycznie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam serniki, a ten wygląda obłędnie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Pani Aniu, mam takie dziwne pytanie:) Gdzie Pani kupiła ta paterę na ciasto? Widzę ją u Pani na blogu i na Moich Wypiekach Pani Doroty też widziałam, strasznie mi się podoba ta patera:)
    Pozdrawiam

    Wiola

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kupiłam ją w sklepie TK Maxx w kieleckiej Galerii Echo :)

      Usuń
    2. Dziękuję:)

      Usuń