środa, 31 października 2012

Halloweenowe "Raffaello"


Lekki torcik kokosowy z pająkami albinosami to moja ostatnia propozycja halloweenowa w tym roku. W wersji dla dzieci zalecam dodać mleko kokosowe, a w wersji dla dorosłych likier Advocaat. Można też pominąć oba te składniki, a deser i tak będzie pyszny. Jego zaletą jest również fakt, że przygotowuje się go bez pieczenia. Przepis na ciasto dostałam od cioci, a śnieg za oknem zainspirował mnie do zrobienia pająków albinosów :D 

Składniki na torcik:

  • 2,5 szklanki mleka
  • 3 żółtka
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 3 łyżki ziemniaczanej
  • 1 cukier wanilinowy
  • 1 szklanka cukru
  • 300 g masła
  • 250 g + 50 g (na dekorację) wiórków kokosowych
  • 1 szklanka likieru Advocaat lub 0,5-1 szklanki mleka kokosowego (opcjonalnie)
  • 4 paczki herbatników (po 100 g)
     
W połowie szklanki mleka roztrzepać żółtka, mąkę pszenną i ziemniaczaną. Dwie szklanki mleka zagotować z cukrem i cukrem wanilinowym, dodać rozprowadzoną mąkę z żółtkami i ugotować z tego budyń. Wystudzić.
Masło utrzeć, dodając po jednej łyżce masy budyniowej. Na końcu dodać wiórki kokosowe i likier (lub mleko kokosowe).
Na desce do krojenia położyć kawałek pergaminu (a najlepiej deser zrobić w jakimś naczyniu, np. żaroodpornym do zapiekania, wyłożonym folią aluminiową, by potem można było go łatwo wyjąć). Na dnie rozłożyć paczkę herbatników (dwa rzędy po 5 sztuk) i rozsmarować 1/4 ilości masy i na to znów herbatniki. Warstw ma być 4. Na wierzchu rozsmarować krem i posypać wiórkami kokosowymi. Wstawić do lodówki, by masa kokosowa stężała.

Dekoracja:


Lukier:

  • 1 białko
  • 1 szklanka cukru pudru
  • szczypta kwasku cytrynowego
  • barwnik spożywczy czerwony

Dodatkowo:

  • 8 okrągłych płatków waflowych
  • 4 pralinki Raffaello
  • 4 draże mleczne lub kokosowe
  • kilka żelek Spaghettini o smaku truskawkowym (np. firmy Trolli z Lidla)

Przybory:

  • 2 plastikowe torebki do szprycowania
  • 2 tylki do dekoracji nr 2
  • wykałaczka lub patyczek do szaszłyka
   
Dokładną instrukcję wykonania dekoracji z pająkami znajdziecie tutaj.
Gotowe pająki rozłożyć na wierzchu schłodzonego deseru.

     Życzę smacznego!







Udział w akcjach kulinarnych:

    Halloween 2012

9 komentarzy:

  1. Super pomysł na halloweenowy deser :-)
    Pozdrawiam serdecznie!
    Basia

    OdpowiedzUsuń
  2. skoro jest kokosowe, to jest pyszne

    OdpowiedzUsuń
  3. jak zwykle zachwycają Twoje pomysły i wykonanie :)

    OdpowiedzUsuń
  4. ogladam Twojego bloga i jestem pod zachwytem, mimo ze sama tez wiele potrafie. Masz super artystyczne oko i reke... Pozdrawiam z Francji


    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję serdecznie i również pozdrawiam :)

      Usuń