Lekki torcik kokosowy z pająkami albinosami to moja ostatnia propozycja halloweenowa w tym roku. W wersji dla dzieci zalecam dodać mleko kokosowe, a w wersji dla dorosłych likier Advocaat. Można też pominąć oba te składniki, a deser i tak będzie pyszny. Jego zaletą jest również fakt, że przygotowuje się go bez pieczenia. Przepis na ciasto dostałam od cioci, a śnieg za oknem zainspirował mnie do zrobienia pająków albinosów :D
Składniki na torcik:
- 2,5 szklanki mleka
- 3 żółtka
- 2 łyżki mąki pszennej
- 3 łyżki ziemniaczanej
- 1 cukier wanilinowy
- 1 szklanka cukru
- 300 g masła
- 250 g + 50 g (na dekorację) wiórków kokosowych
- 1 szklanka likieru Advocaat lub 0,5-1 szklanki mleka kokosowego (opcjonalnie)
- 4 paczki herbatników (po 100 g)
W połowie szklanki mleka roztrzepać żółtka, mąkę pszenną i ziemniaczaną. Dwie szklanki mleka zagotować z cukrem i cukrem wanilinowym, dodać rozprowadzoną mąkę z żółtkami i ugotować z tego budyń. Wystudzić.
Masło utrzeć, dodając po jednej łyżce masy budyniowej. Na końcu dodać wiórki kokosowe i likier (lub mleko kokosowe).
Na desce do krojenia położyć kawałek pergaminu (a najlepiej deser zrobić w jakimś naczyniu, np. żaroodpornym do zapiekania, wyłożonym folią aluminiową, by potem można było go łatwo wyjąć). Na dnie rozłożyć paczkę herbatników (dwa rzędy po 5 sztuk) i rozsmarować 1/4 ilości masy i na to znów herbatniki. Warstw ma być 4. Na wierzchu rozsmarować krem i posypać wiórkami kokosowymi. Wstawić do lodówki, by masa kokosowa stężała.
Dekoracja:
Lukier:
- 1 białko
- 1 szklanka cukru pudru
- szczypta kwasku cytrynowego
- barwnik spożywczy czerwony
Dodatkowo:
- 8 okrągłych płatków waflowych
- 4 pralinki Raffaello
- 4 draże mleczne lub kokosowe
- kilka żelek Spaghettini o smaku truskawkowym (np. firmy Trolli z Lidla)
Przybory:
- 2 plastikowe torebki do szprycowania
- 2 tylki do dekoracji nr 2
- wykałaczka lub patyczek do szaszłyka
Dokładną instrukcję wykonania dekoracji z pająkami znajdziecie tutaj.
Gotowe pająki rozłożyć na wierzchu schłodzonego deseru.
Życzę smacznego!
Super pomysł na halloweenowy deser :-)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam serdecznie!
Basia
swietna ta dekoracja!
OdpowiedzUsuńcudowne pająki :)
OdpowiedzUsuńskoro jest kokosowe, to jest pyszne
OdpowiedzUsuńwygląda przerażająco pysznie ;)
OdpowiedzUsuń:)
OdpowiedzUsuńjak zwykle zachwycają Twoje pomysły i wykonanie :)
OdpowiedzUsuńogladam Twojego bloga i jestem pod zachwytem, mimo ze sama tez wiele potrafie. Masz super artystyczne oko i reke... Pozdrawiam z Francji
OdpowiedzUsuńDziękuję serdecznie i również pozdrawiam :)
Usuń