piątek, 26 października 2012

Dyniowe szneki z pistacjami


W tamtym roku często robiłam dyniowe rogaliki z tego przepisu, zastępując orzechy laskowe pistacjami. Robiły furorę :D  W tym roku postanowiłam wypróbować coś nowego łącząc pomysł na dyniowe rogaliki z pomysłem na szneki z tego przepisu. Wyszły dyniowe szneki z pistacjami w pysznym maślano-miodowym sosie. Niebo w gębie.

     Uwaga I: przygotowanie sosu należy rozpocząć kilka godzin wcześniej.


Sos (składniki na 12 sztuk):

  • 120 g miękkiego masła
  • 2 łyżki brązowego cukru
  • 4 łyżki syropu klonowego
  • 3 łyżki miodu gryczanego
   
Masło ubić z cukrem na puch. Ciągle miksując, dodawać po łyżce syrop klonowy oraz miód. Powstały krem rozłożyć do 12 papilotek umieszczonych w formie na muffiny. Schłodzić kilka godzin w lodówce.

Ciasto:

  • 500 g mąki pszennej + 1 łyżka na rozczyn
  • 1/4 szklanki cukru + 1 łyżka na rozczyn
  • 75 g masła (stopionego i wystudzonego)
  • 1/2 szklanki mleka
  • 1 całe jajko
  • 1 żółtko
  • 1 opakowanie drożdży instant (7 g)
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 100 g puree z dyni (pół szklanki)
   
Zrobić rozczyn. W dużym kubku połączyć drożdże, 1 łyżkę mąki, 1 łyżkę cukru oraz podgrzane mleko. Wszystkie składniki dokładnie rozetrzeć, przykryć kubek ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Całe jajko i żółtko ubić z 1/4 szklanki cukru na kogiel mogiel. Dodać do niego puree dyniowe i wymieszać za pomocą łopatki. Odstawić na bok.
W dużej misce połączyć mąkę z solą. Dodać dyniową miksturę, wyrośnięty zaczyn drożdżowy i wyrabiać, stopniowo dodając wystudzone masło, aż ciasto stanie się elastyczne i zacznie odstawać od ręki. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około godzinę.

Nadzienie:

  • 1 szklanka posiekanych pistacji (ok. 200 g orzeszków)
  • pół szklanki brązowego cukru
  • cynamon (według uznania)
     
W miseczce wymieszać cukier brązowy i cynamon. Odstawić na bok.
Gotowe ciasto wyłożyć na stolnicę lekko posypanej mąką i rozwałkować na sporej wielkości prostokąt. Równomiernie posypać cukrem z cynamonem, a następnie pistacjami. Zwinąć ciasto w rulon wzdłuż dłużsego boku. Odciąć końcówki. Pozostałe ciasto podzielić na 12 części. Każdą z nich umieścić w papilotce na kremie maślanym.
Przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia. Wyrośnięte babeczki można posmarować jajkiem roztrzepanym z odrobiną mleka. Piec 20 minut w temperaturze 180°C. Następnie przykryć wierzch folią aluminiową i piec jeszcze 10 minut.

     

     Uwaga II: podczas pieczenia syrop wycieka z foremek, dlatego warto pod formę ze sznekami podłożyć większą blachę.


     Uwaga III: aby przygotować puree z dyni należy ją umyć, pokroić na mniejsze kawałki, wydrążyć łyżką środek z nasionami i ułożyć na blaszce skórką do dna. Przykryć folią aluminiową i piec do miękkości, ok. 60-90 minut (w zależności od wielkości kawałków) w temperaturze 180°C. Ostudzić, usunąć skórkę i za pomocą blendera zmiksować na puree.


     Życzę smacznego!








Udział w akcjach kulinarnych:

Dyniowe przysmaki

1 komentarz: