W tamtym roku często robiłam dyniowe rogaliki z tego przepisu, zastępując orzechy laskowe pistacjami. Robiły furorę :D W tym roku postanowiłam wypróbować coś nowego łącząc pomysł na dyniowe rogaliki z pomysłem na szneki z tego przepisu. Wyszły dyniowe szneki z pistacjami w pysznym maślano-miodowym sosie. Niebo w gębie.
Uwaga I: przygotowanie sosu należy rozpocząć kilka godzin wcześniej.
Sos (składniki na 12 sztuk):
- 120 g miękkiego masła
- 2 łyżki brązowego cukru
- 4 łyżki syropu klonowego
- 3 łyżki miodu gryczanego
Masło ubić z cukrem na puch. Ciągle miksując, dodawać po łyżce syrop klonowy oraz miód. Powstały krem rozłożyć do 12 papilotek umieszczonych w formie na muffiny. Schłodzić kilka godzin w lodówce.
Ciasto:
- 500 g mąki pszennej + 1 łyżka na rozczyn
- 1/4 szklanki cukru + 1 łyżka na rozczyn
- 75 g masła (stopionego i wystudzonego)
- 1/2 szklanki mleka
- 1 całe jajko
- 1 żółtko
- 1 opakowanie drożdży instant (7 g)
- 1/2 łyżeczki soli
- 100 g puree z dyni (pół szklanki)
Zrobić rozczyn. W dużym kubku połączyć drożdże, 1 łyżkę mąki, 1 łyżkę cukru oraz podgrzane mleko. Wszystkie składniki dokładnie rozetrzeć, przykryć kubek ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Całe jajko i żółtko ubić z 1/4 szklanki cukru na kogiel mogiel. Dodać do niego puree dyniowe i wymieszać za pomocą łopatki. Odstawić na bok.
W dużej misce połączyć mąkę z solą. Dodać dyniową miksturę, wyrośnięty zaczyn drożdżowy i wyrabiać, stopniowo dodając wystudzone masło, aż ciasto stanie się elastyczne i zacznie odstawać od ręki. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około godzinę.
Nadzienie:
- 1 szklanka posiekanych pistacji (ok. 200 g orzeszków)
- pół szklanki brązowego cukru
- cynamon (według uznania)
W miseczce wymieszać cukier brązowy i cynamon. Odstawić na bok.
Gotowe ciasto wyłożyć na stolnicę lekko posypanej mąką i rozwałkować na sporej wielkości prostokąt. Równomiernie posypać cukrem z cynamonem, a następnie pistacjami. Zwinąć ciasto w rulon wzdłuż dłużsego boku. Odciąć końcówki. Pozostałe ciasto podzielić na 12 części. Każdą z nich umieścić w papilotce na kremie maślanym.
Przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia. Wyrośnięte babeczki można posmarować jajkiem roztrzepanym z odrobiną mleka. Piec 20 minut w temperaturze 180°C. Następnie przykryć wierzch folią aluminiową i piec jeszcze 10 minut.
Uwaga II: podczas pieczenia syrop wycieka z foremek, dlatego warto pod formę ze sznekami podłożyć większą blachę.
Uwaga III: aby przygotować puree z dyni należy ją umyć, pokroić na mniejsze kawałki, wydrążyć łyżką środek z nasionami i ułożyć na blaszce skórką do dna. Przykryć folią aluminiową i piec do miękkości, ok. 60-90 minut (w zależności od wielkości kawałków) w temperaturze 180°C. Ostudzić, usunąć skórkę i za pomocą blendera zmiksować na puree.
Życzę smacznego!
Pięknie wyglądają. I ten kolor! Cudny :)
OdpowiedzUsuń