Trochę pracochłonna dekoracja babeczek na Halloween, biorąc pod uwagę przygotowanie pajęczyny z lukru. Natomiast sam pomysł pająków z cukierków może będzie dla kogoś inspiracją na szybką i efektowną ozdobę :)
Przepis na babeczki zapożyczyłam z tej strony. Dorzuciłam więcej przypraw, bo lubię mocno aromatyczne ciasta i zdecydowane smaki.
Składniki na 4 duże babeczki:
- 1 szklanka puree z dyni
- 1 dojrzały banan (rozgnieciony widelcem)
- 2 jajka
- 50 g masła (stopionego i wystudzonego)
- 1 czubata łyżeczka sody oczyszczonej
- 200 g mąki pszennej
- 120 g cukru
- 1/2 opakowania cukru wanilinowego
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1/4 łyżeczki mielonego imbiru
- 1/4 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
- 1/2 łyżeczki przyprawy do piernika
Formę na babeczki wysmarować masłem i oprószyć mąką. Piekarnik nagrzać do temperatury 180°C.
W średniej misce zmiksować dynię, banana, jajka oraz wystudzone masło. W drugiej misce wymieszać składniki suche: mąkę, cukier, cukier wanilinowy, sodę oraz przyprawy. Zawartości obu misek połączyć ze sobą i wymieszać za pomocą łopatki. Gotową masę rozdzielić pomiędzy foremki.
Piec ok. 30 minut do "suchego patyczka". Pozostawić do wystudzenia. W tym czasie przygotować elementy dekoracji.
Dekoracja:
Lukier:
- 2 białka
- 1,5 - 2 szklanki cukru pudru
- 1/2 łyżeczki kwasku cytrynowego
- barwnik spożywczy pomarańczowy i ciemny (czarny, brązowy)
Dodatkowo:
- 8 okrągłych płatków waflowych
- 4 pralinki Ferrero Rondnoir
- 4 orzechy laskowe w czekoladzie
- kilka żelek Spaghettini o smaku coli (np. firmy Trolli z Lidla)
Przybory:
- 2 plastikowe torebki do szprycowania
- 2 tylki do dekoracji nr 2
- wykałaczka lub patyczek do szaszłyka
Białka dobrze ubić z cukrem pudrem. Dodać kwasek cytrynowy do smaku. Powstałą masę podzielić na dwie równe części. Do jednej dodać barwnik pomarańczowy i polukrować wystudzone babeczki. Jeżeli babeczki wyrosły za bardzo trzeba je ściąć na płasko, by wafelek "czuł się" stabilnie.
Z drugiej części lukru ująć dwie łyżki masy i przełożyć do małej miseczki. Wmieszać barwnik ciemny. Jeżeli lukier zrobił się zbyt zwarty, trzeba rozrzedzić go odrobiną wody, ale nie za bardzo, by nie spływał z opłatków.
Aby na opłatkach uzyskać efekt pajęczyny należy je polukrować według poniższej instrukcji:
Pozostawić do zastygnięcia, ale nie całkowitego. Pająk będzie się lepiej trzymał, gdy przyklei się do lukru.
Podana ilość lukru wystarczy na "opajęczynowanie" 8 wafelków. Na 4 opłatkach, po środku każdego, ułożyć pralinkę, dodać głowę z orzecha w czekoladzie. Oczy namalować resztką białego lukru. Żelkę pociąć na kawałki i przykleić pajęcze kończyny. Gotowego pająka na opłatku delikatnie umieścić na babeczce.
Uwaga: aby przygotować puree z dyni należy ją umyć, pokroić na mniejsze kawałki, wydrążyć łyżką środek z nasionami i ułożyć na blaszce skórką do dna. Przykryć folią aluminiową i piec do miękkości, ok. 60-90 minut (w zależności od wielkości kawałków) w temperaturze 180°C. Ostudzić, usunąć skórkę i za pomocą blendera zmiksować na puree.
Życzę smacznego!
Cudne babeczki. fantastyczny halloweenowy klimat!
OdpowiedzUsuńPiękne! Aż szkoda zjadać :)
OdpowiedzUsuńŚwietny pomysł! Śliczne zdjecia :)
OdpowiedzUsuńświetna halloweenowa inspiracja ;*
OdpowiedzUsuńGenialnie wyglądają! ;D
OdpowiedzUsuńPerfekcyjne wykonanie! Piękne :)
OdpowiedzUsuńNa widok pajakow, az dostalam gesiej skorki, ale to chyba dobrze ;)
OdpowiedzUsuńprzepięknie ozdobione!
OdpowiedzUsuńŚwietne babeczki :)
OdpowiedzUsuńDziękuję bardzo :)
OdpowiedzUsuńCudowna dekoracja!
OdpowiedzUsuńZapraszam do siebie :)
Pięknie udekorowane. Na pewno też przepyszne :)
OdpowiedzUsuńsuper wyglądają ! :)
OdpowiedzUsuńbardzo pierwasz klasa:)
OdpowiedzUsuńjakie urocze!!
OdpowiedzUsuńświetne! szkoda ich jeść takie cudne :)
OdpowiedzUsuńkurczę, wspaniały pomysł :)
OdpowiedzUsuńSuuuuper te pająki :)... do jedzenia wymagane okazjonalne halloweenowe przebranie :):)
OdpowiedzUsuńpiękne i choć boję się pająków, dałabym się skusić :-)
OdpowiedzUsuńO rany! Zjawiskowe! Nawet moja arachnofobia nie ma nic przeciwko takim pajęczakom. ;-)
OdpowiedzUsuńDziękuję za tyle miłych i pozytywnych komentarzy :) bardzo się cieszę, że moje pająki Wam się spodobały :D
OdpowiedzUsuńPodobają ?!!! Są rewelacyjne !!!!! :D Przepiękne babeczki.
OdpowiedzUsuńWow, piękne, niezwykłe i dopracowane ; )
OdpowiedzUsuńZapraszam do mnie na bloga, robię konkurs na Halloweenowe słodkości ; )
Dobry pomysł i świetne wykonanie!
OdpowiedzUsuńRewelacyjna dekoracja!
OdpowiedzUsuńPrzepiękne babeczki
OdpowiedzUsuńGenialne pająki! :)
OdpowiedzUsuńBabeczki mistrzostwo, śliczne. Chylę czoła, że się Tobie chciało, bo widać, że to dużo pracy i wkładasz w swoje wypieki całe serce. Piękne!!!
OdpowiedzUsuń