Tyle mam dyni i nie zawaham się jej użyć :D Część przerobiłam na purée i zamroziłam, by móc również po sezonie dyniowym przyrządzać dyniowe wypieki, a drugą część przeznaczyłam na ten słodki dżem z wanilią. O ile mój poprzedni dżem jest dość pikantny w smaku za sprawą świeżego imbiru, tak ten jest delikatny dzięki dodatkowi cukru z prawdziwą wanilią.
Uwaga: przygotowanie tego dżemu trzeba zacząć wieczór wcześniej.
Składniki na 8 słoików (o pojemności 250 ml):
- 3 kg oczyszczonej dyni (pokrojonej w kostkę)
- 350 g cukru (w dwóch porcjach: 200 g i 150 g)
- 4 duże kwaśne jabłka (obrane i pokrojone w kostkę)
- skórka starta z 2 cytryn (uprzednio wyparzonych)
- sok wyciśnięty z 3-4 cytryn
- 4 opakowania (po 20 g) cukru z prawdziwą wanilią i nutą kardamonu (z firmy Kamis)
- 1-2 łyżeczki cynamonu (według gustu)
Wieczór wcześniej dynie zasypać 200 g cukru, wymieszać i wstawić na noc do lodówki. Następnego dnia sok, który powstał w ten sposób częściowo zlać, a resztę zagotować razem z pokrojoną dynią. Do części syropu, która pozostała dodać sok z cytryn. Powstały rozczyn wlać do garnka z gotującą się dynią, dodać skórkę otartą z cytryn, cukier w prawdziwą wanilią i cynamon. Wymieszać i gotować dalej.
Dodać pokrojone jabłka i ponownie wymieszać. Garnek przykryć i dusić, aż dynia zmięknie. Od czasu do czasu przemieszać, by dynia się nie przypaliła. Dorzucić resztę cukru (150 g) i pogotować jeszcze chwilę, aż cukier się rozpuści.
Całość zmiksować blenderem lub zostawić kawałki dyni według upodobań. Gotowy dżem ostrożnie przełożyć do słoiczków, mocno zakręcić i odstawić do góry dnem do wystygnięcia.
Całość zmiksować blenderem lub zostawić kawałki dyni według upodobań. Gotowy dżem ostrożnie przełożyć do słoiczków, mocno zakręcić i odstawić do góry dnem do wystygnięcia.
Życzę smacznego!
Obłed normalnie ale,że przeuwielbiam kardamon dałabym tu mielony oj nie żałowałabym ilości ;)
OdpowiedzUsuń