Cobbler to deser bardzo podobny do crumble. Różnica polega na tym, że owoce zapiekamy pod warstwą zwartego ciasta, a nie kruszonki. Przepis pochodzi z książki pt. "Desery na każdą okazję" wydawnictwa Olimp Media Sp. z o.o. sp.k. Od siebie do jabłek dorzuciłam garść żurawin. Całość tworzy ferie smaków i aromatów, od których ciężko się oderwać. Jabłka podczas zapiekania rozpadają się, tworząc z pozostałymi składnikami smakowity mus. Miałam nie jeść, ale zjadłam, bo nie mogłam się oprzeć i z chęcią zjadłabym jeszcze jedną porcję. Przepyszne!
Składniki na 4 porcje:
- 4 kwaskowe jabłka
- 4 łyżki mrożonej żurawiny
- 4 łyżki brązowego cukru
- 2 łyżki mąki pszennej
- szczypta cynamonu
- tłuszcz do wysmarowania foremek
Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne, pokroić na ósemki. Owoce ułożyć w natłuszczonych foremkach. Do każdej z foremek dołożyć po łyżce żurawiny. Posypać brązowym cukrem wymieszanym z 2 łyżkami mąki i cynamonem.
Ciasto:
- 1 szklanka mąki pszennj
- 1/2 kostki masła (roztopionego)
- 1/2 szklanki cukru
- 1 jajko
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
- szczypta gałki muszkatołowej
Mąkę, cukier, proszek do pieczenia, sól i gałkę muszkatołową wymieszać, dodać jajko, połączyć składniki. Kawałki ciasta ułożyć na wierzchu jabłek, polać roztopionym masłem.
Piec 35-40 minut w temperaturze 180-190°C, aż wierzch się zrumieni. Podawać na ciepło.
Uwaga: podczas zapiekania sok z owoców wycieka, dlatego warto ułożyć foremki na blaszce, zanim wstawimy je do piekarnika.
Życzę smacznego!
ale apetyczne
OdpowiedzUsuńPolecam, przepyszne! Zjadłam oba :( :D
Usuń