sobota, 20 października 2012

Dyniowe mini serniczki

     
Delikatne, wilgotne i rozpływające się w ustach mini serniczki z dyniowym wzorkiem. Coś dla amatorów lekkich deserów. Bardzo szybko się je robi i jeszcze szybciej zjada. Przepis pochodzi stąd.


Składniki na 12 sztuk:

  • 450 g kremowego serka (w temperaturze pokojowej)
  • 2/3 szklanki cukru
  • 1 cukier wanilinowy lub 1,5 łyżeczki ekstraktu waniliowego
  • szczypta soli
  • 2 duże jajka
  • 1/3 szklanki  purée z dyni
  • 2 i 1/4 łyżeczki mąki
  • 1/2 łyżeczki mielonego cynamonu
  • 1/4 łyżeczki mielonego imbiru
  • 1/8 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowe
  • barwnik spożywczy pomarańczowy (opcjonalnie)
   
Piekarnik rozgrzać do temperatury 150°C. Formę na muffinki wyłożyć papilotkami.
Za pomocą miksera wymieszać serek z cukrem, dodać cukier wanilinowy (lub ekstrakt), sól i ubijać, aż składniki dobrze się połączą. Następnie dodać jajka, jedno po drugim, krótko miksując po każdym dodaniu.
Pół szklanki masy serowej przełożyć do małej miski. Dodać purée z dyni, mąkę, ewentualnie barwnik oraz przyprawy i wymieszać za pomocą łopatki.
Masę serową rozdzielić równomiernie pomiędzy papilotki. Następnie za pomocą łyżeczki ułożyć porcję masy dyniowej na wierzchu i wykałaczką lub ostrzem noża połączyć obie masy, tworząc fantazyjne wzory.
Piec ok. 17-20 minut, aż środek serniczków się zetnie. Nie piec zbyt długo, bo serniczki popękają. Wystudzić i schłodzić w lodówce.

     Uwaga: aby przygotować purée z dyni należy ją umyć, pokroić na mniejsze kawałki, wydrążyć łyżką środek z nasionami i ułożyć na blaszce skórką do dna. Przykryć folią aluminiową i piec do miękkości, ok. 60-90 minut (w zależności od wielkości kawałków) w temperaturze 180°C. Ostudzić, usunąć skórkę i za pomocą blendera zmiksować na purée.


     Życzę smacznego!







Udział w akcjach kulinarnych:

Dyniowe przysmaki

2 komentarze: