sobota, 27 października 2012

Babeczki dyniowo - bananowe na Halloween


Trochę pracochłonna dekoracja babeczek na Halloween, biorąc pod uwagę przygotowanie pajęczyny z lukru. Natomiast sam pomysł pająków z cukierków może będzie dla kogoś inspiracją na szybką i efektowną ozdobę :)
Przepis na babeczki zapożyczyłam z tej strony. Dorzuciłam więcej przypraw, bo lubię mocno aromatyczne ciasta i zdecydowane smaki.

Składniki na 4 duże babeczki:

  • 1 szklanka puree z dyni
  • 1 dojrzały banan (rozgnieciony widelcem)
  • 2 jajka
  • 50 g masła (stopionego i wystudzonego)
  • 1 czubata łyżeczka sody oczyszczonej
  • 200 g mąki pszennej
  • 120 g cukru
  • 1/2 opakowania cukru wanilinowego
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1/4 łyżeczki mielonego imbiru
  • 1/4 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
  • 1/2 łyżeczki przyprawy do piernika
     
Formę na babeczki wysmarować masłem i oprószyć mąką. Piekarnik nagrzać do temperatury 180°C. 
W średniej misce zmiksować dynię, banana, jajka oraz wystudzone masło. W drugiej misce wymieszać składniki suche: mąkę, cukier, cukier wanilinowy, sodę oraz przyprawy. Zawartości obu misek połączyć ze sobą i wymieszać za pomocą łopatki. Gotową masę rozdzielić pomiędzy foremki. 
Piec ok. 30 minut do "suchego patyczka". Pozostawić do wystudzenia. W tym czasie przygotować elementy dekoracji.

Dekoracja:


Lukier:

  • 2 białka
  • 1,5 - 2 szklanki cukru pudru
  • 1/2 łyżeczki kwasku cytrynowego
  • barwnik spożywczy pomarańczowy i ciemny (czarny, brązowy)

Dodatkowo:

  • 8 okrągłych płatków waflowych
  • 4 pralinki Ferrero Rondnoir
  • 4 orzechy laskowe w czekoladzie
  • kilka żelek Spaghettini o smaku coli (np. firmy Trolli z Lidla)

Przybory:

  • 2 plastikowe torebki do szprycowania
  • 2 tylki do dekoracji nr 2
  • wykałaczka lub patyczek do szaszłyka

Białka dobrze ubić z cukrem pudrem. Dodać kwasek cytrynowy do smaku. Powstałą masę podzielić na dwie równe części. Do jednej dodać barwnik pomarańczowy i polukrować wystudzone babeczki. Jeżeli babeczki wyrosły za bardzo trzeba je ściąć na płasko, by wafelek "czuł się" stabilnie.
Z drugiej części lukru ująć dwie łyżki masy i przełożyć do małej miseczki. Wmieszać barwnik ciemny. Jeżeli lukier zrobił się zbyt zwarty, trzeba rozrzedzić go odrobiną wody, ale nie za bardzo, by nie spływał z opłatków.
Aby na opłatkach uzyskać efekt pajęczyny należy je polukrować według poniższej instrukcji:


Pozostawić do zastygnięcia, ale nie całkowitego. Pająk będzie się lepiej trzymał, gdy przyklei się do lukru.
Podana ilość lukru wystarczy na "opajęczynowanie" 8 wafelków. Na 4 opłatkach, po środku każdego, ułożyć pralinkę, dodać głowę z orzecha w czekoladzie. Oczy namalować resztką białego lukru. Żelkę pociąć na kawałki i przykleić pajęcze kończyny. Gotowego pająka na opłatku delikatnie umieścić na babeczce.

     Uwaga: aby przygotować puree z dyni należy ją umyć, pokroić na mniejsze kawałki, wydrążyć łyżką środek z nasionami i ułożyć na blaszce skórką do dna. Przykryć folią aluminiową i piec do miękkości, ok. 60-90 minut (w zależności od wielkości kawałków) w temperaturze 180°C. Ostudzić, usunąć skórkę i za pomocą blendera zmiksować na puree.

     
     Życzę smacznego!






Udział w akcjach kulinarnych:

    Halloween 2012

28 komentarzy:

  1. Cudne babeczki. fantastyczny halloweenowy klimat!

    OdpowiedzUsuń
  2. Świetny pomysł! Śliczne zdjecia :)

    OdpowiedzUsuń
  3. świetna halloweenowa inspiracja ;*

    OdpowiedzUsuń
  4. Na widok pajakow, az dostalam gesiej skorki, ale to chyba dobrze ;)

    OdpowiedzUsuń
  5. Cudowna dekoracja!
    Zapraszam do siebie :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Pięknie udekorowane. Na pewno też przepyszne :)

    OdpowiedzUsuń
  7. świetne! szkoda ich jeść takie cudne :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Suuuuper te pająki :)... do jedzenia wymagane okazjonalne halloweenowe przebranie :):)

    OdpowiedzUsuń
  9. piękne i choć boję się pająków, dałabym się skusić :-)

    OdpowiedzUsuń
  10. O rany! Zjawiskowe! Nawet moja arachnofobia nie ma nic przeciwko takim pajęczakom. ;-)

    OdpowiedzUsuń
  11. Dziękuję za tyle miłych i pozytywnych komentarzy :) bardzo się cieszę, że moje pająki Wam się spodobały :D

    OdpowiedzUsuń
  12. Podobają ?!!! Są rewelacyjne !!!!! :D Przepiękne babeczki.

    OdpowiedzUsuń
  13. Wow, piękne, niezwykłe i dopracowane ; )
    Zapraszam do mnie na bloga, robię konkurs na Halloweenowe słodkości ; )

    OdpowiedzUsuń
  14. Dobry pomysł i świetne wykonanie!

    OdpowiedzUsuń
  15. Babeczki mistrzostwo, śliczne. Chylę czoła, że się Tobie chciało, bo widać, że to dużo pracy i wkładasz w swoje wypieki całe serce. Piękne!!!

    OdpowiedzUsuń