poniedziałek, 8 kwietnia 2013

Jak pokryć tort masą cukrową (instrukcja krok po kroku)


Z gotową masą cukrową na pewno pracuje się łatwiej, nie jest taka kapryśna, jak ta zrobiona własnoręcznie. Ale skoro już się zdecydujmy przygotować ją sami, to trzeba ją jakoś na tym torcie umieścić. Przedstawiam na to mój sposób, krok po roku. Instrukcja dla bardzo początkujących.
Zaczynam od pokrycia tortu gęstym kremem maślanym, który zespala całą konstrukcję. Przepis wyszperany tutaj.

Krem maślany (składniki na pokrycie tortu o średnicy 21-23 cm):

  • 125 g masła (w temp. pokojowej)
  • 400 - 450 g cukru pudru
  • 1 łyżka gorącej wody
     
W misie miksera utrzeć masło na puch. Stopniowo dodawać cukier puder i dalej miksować. Na końcu dodać wodę, by odrobinę zmiękczyć konsystencję masła. Całość mieszać do czasu, aż krem będzie gładki i będzie się łatwo rozprowadzał.
Krem można zamrozić i przechowywać przez miesiąc. Przed użyciem rozmrozić i dokładnie wymieszać, by pozbyć się grudek.


1. Gotowy krem.



2. Wysmarować cały tort. Najpierw wierzch starając się wciskać krem w biszkopt. Następnie wysmarować boki.


3. Za pomocą dużego noża lub pastikowej packi (w moim przypadku packi do wygładzania gipsu zakupionej w Praktikerze) wygładzić boki tortu. Następnie wygładzić wierzch tworząc równe krawędzie z bokiem tortu. Schować do lodówki na kilka godzin, tak by krem stworzył twardą skorupę na powierzchi tortu.


4. Masa cukrowa jest już gotowa. Lekko ją rozpłaszczyć. Przepis na kolorową masę cukrową znajdziecie tutaj, a na białą tutaj. Wcześniej należy zmierzyć średnicę tortu plus jego oba boki. Będzie wiadomo jak duży ma być placek.


5. Rozwałkować na posypanym cukrem pudrem kuchennym blacie (stolnica prawdopodobnie okaże się za mała) na odpowiednią wielkość (zmierzyć linijką w obie strony). Co jakiś czas trzeba przesuwać cukrowy placek, by zapobiec jego przyklejeniu się do blatu. W razie konieczności podsypywać cukrem pudrem. Na końcu można wygładzić dłonią, pozbywając się śladów po krawędziach wałka (normalny wałek jest za krótki). 


6. Schłodzony tort musi znajdować się w pobliżu. Na tym etapie trzeba sobie też przygotować szklankę z zimną wodą i pędzelek (najlepiej silikonowy, żeby nie zostawiał włosia).


7. Delikatnie wsunąć dłonie pod rozwałkowaną masę (u mnie jedna dłoń, bo druga trzyma aparat), ostrożnie podnieść i ułożyć na torcie. Na przykładzie tego zdjęcia można zauważyć, że ta masa jest już za sucha i pęka. Dodałam za dużo cukru pudru w fazie wyrabiania masy cukrowej. Ten lukier plastyczny wyrzuciłam i zaczęłam od nowa. 
Uwaga: wyschniętą i popękaną masę można spróbować uratować na dwa sposoby: delikatnie zwilżonymi dłońmi zagnieść masę jeszcze raz lub włożyć na kilka sekund do mikrofalówki.


8. Ponieważ krem na torcie jest twardy, na tym etapie można jeszcze poprawić ułożenie masy cukrowej na torcie.


9. Teraz delikatnie odchylamy masę cukrową, najpierw z jednej, potem z drugiej strony i smarujemy (wierzch również) bardzo oszczędnie wodą (nie za dużo, by masa cukrowa się nie rozpuściła, a jedynie przykleiła).


10. Wygładzamy dłońmi. Najpierw wierzch, potem boki. Cierpliwie i bardzo delikatnie. Nadmiar masy po bokach musi się po prostu skurczyć. Zwilżone wodą boki powinny w tym pomóc.


11. Nadmiar masy cukrowej odkrajamy nożem. Na tym etapie nie musi to być zbyt dokładne, potem to poprawimy. Chodzi tylko o to, by pozbyć się znacznego nadmiaru cukrowej falbany, wtedy łatwiej będzie wygładzić masę i "zmusić" ją do skurczenia się i ładnego ułożenia na bokach.


12. Wygładzona i wyrównana cukrowa masa już gotowa. Ja używałam tylko dłoni, ale są do tego specjane narzędzia (do kupienia w sklepach z artykułami cukierniczymi) lub można jako "wygładzacza" użyć także reszty masy cukrowej ponownie zagniecionej z kulę.


13. Pozostaje oczyszczenie podkładki. Na tym etapie można również przełożyć tort na inną podkładkę (ja się nie odważyłam tego zrobić). 


14. Jednak efekt końcowy nie całkiem nas zadowala. Trzeba to zatem naprawić. Szprycujemy maślany krem w kolorze masy wokół tortu. W ten sposób zakryjemy wszelkie niedoskonałości. Można to również zakryć np. szarfą z kokardą wyciętą z masy cukrowej i przyklejoną za pomocy wody lub też małymi kuleczkami z masy cukrowej ułożonymi jedna przy drugiej (o ile komuś chciałoby się toczyć milion małych kuleczek).



Prosty krem maślany na wykończenie tortu:

  • 85 g miękkiego masła
  • 3/4 szklanki cukru pudru
  • 2 łyżki kwaśnej śmietany, w temp. pokojowej
  • olejek zapachowy, np. cytrynowy
  • barwnik spożywczy (w tym przypadku w kolorze masy cukrowej)
     
Masło utrzeć mikserem na puch. Stopniowo dodawać cukier puder i dalej miksować. Dodać śmietanę i ubijać, aż krem stanie się gładki i puszysty. Na koniec wmieszać olejek zapachowy oraz barwnik.
Przełożyć do szprycy z gwiazdkową końcówką (o średnicy ok. 1 cm) i wycisnąć krem wokół tortu.
Schować do lodówki do stężenia.

     Życzę powodzenia!



99 komentarzy:

  1. Precyzyjnie przedstawiłaś poszczególne etapy przygotowania i pokrycia tortu masą cukrową. Zawsze miałam obawy co do wyglądu tortu, oczywiście mojej produkcji, ozdobionego masą, ale przy Twoich wskazówkach nie wydaje się to aż tak trudne. Wykorzystam przy najbliższej okazji. Dziękuję za tak przystępny opis:) Pozdrawiam serdecznie:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Świetnie to przedstawiłaś,na pewno skorzystam.

    OdpowiedzUsuń
  3. Świetnie jest to napisane, to wielka pomoc dla tych, którzy nie radzą sobie z tym cudem :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Pięknie to Pani przedstawiła, naprawdę krok po kroku. Ja do piątku odpuszczam kolejną próbę robienia tej masy, bo przyznam szczerze, że zmęczyłam się tym wałkowaniem i ugniataniem a w domu mam jeszcze małego brzdąca, który potrzebuje mojej uwagi.
    Chrzciny za dwa tygodnie jeżeli w piątek i sobotę coś "popapram" to chyba nie będę ryzykować i zamówię tort z cukierni. Ale muszę powiedzieć, że po tym instruktarzu jestem pozytywnie nastawiona:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Łał, idealny Ci ten tort wyszedł. Podziwiam :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Fajna instrukcja nakładania masy,ale teraz jestem przerażona jeszcze bardziej.Wkrotce robimy z koleżankami tort na 120 osób,ma być pokryty i udekorowany ta masa,umrę....

    OdpowiedzUsuń
  7. Bardzo dziękuje za wspaniałe porady.

    OdpowiedzUsuń
  8. Rzeczywiście, spokojnie, dokładnie i krok po kroku. Można uwierzyć również w swoje możliwości. Dziękuję. Mam jednak pytanie:
    Jak należy taki tort przechować do następnego dnia?? W lodówce czy raczej w temperaturze pokojowej ?? Bab-ula

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. W lodówce, ale przed podaniem lepiej wyjąć go z godzinę wcześniej.

      Usuń
  9. Witam , dziękuję, fantastyczny instruktarz:) bardzo pomocny, właśnie skończyłam swój pierwszy tort z masą cukrową i musiałam się bardzo namęczyć, masa za żadne skarby nie chciała mi się przykleić do boków tortu, teraz już wiem dlaczego:))))))))) masa była za sucha i tort nie był posmarowany kremem maślanym.....Agata Mierzejewska

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cieszę się, że moje wskazówki pomogły. Pozdrawiam :)

      Usuń
  10. Czy z masą z pianek marshmallow należy postępować identycznie ? Skurcza się ona tak samo ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Droga Justynko, mimo najszczerszych chęci nie jestem w stanie odpowiedzieć na Twoje pytanie, wszak zadajesz je pod postem o masie cukrowej. I prawidłowo, bo postu o masie z pianek marshmallow nie ma. Z tego wynika, że z ową masą nigdy nie miałam nic wspólnego. Nie wiem czy jej właściwości są takie same jak masy cukrowej. Być może w przyszłości (o ile znajdę trochę czasu) powstanie u mnie post o masie z pianek marshmallow i wtedy na pewno opiszę w nim swoje spostrzeżenia. Pozdrawiam :)

      Usuń
  11. Dokładnie to czego od kilku godzin szukam ! ;-) Mam jeszcze pytanie. Czy czekolada plastyczna jest równie odpowiednia do pokrycia tortu ? Czy mam z nią postepować tak samo jak z masą cukrową?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Niestety, ale nie wiem. Nie miałam jeszcze styczności z czekoladą plastyczną, więc nie mam pojęcia jak się z nią pracuje.

      Usuń
  12. Gdzie kupiłaś barwinik?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Twój blog jest bardzo pomocny. Dzięki Tobie dowiedziałam się jak zrobić lukier plastyczny. Dzięki. :)

      Usuń
  13. A czy wiesz gdzie jeszcze można kupić barwnik oprócz Allegro ? :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Osobiście nie spotkałam się z barwnikiem spożywczym w żadnym normalnie dostępnym sklepie, czy supermarkecie w Polsce. Widywałam je w sklepach w Anglii, np. w Morissonie. Natomiast mam informację, że ktoś kiedyś widział barwniki w "Piotrze i Pawle". Może warto tam sprawdzić.

      Usuń
    2. Ja widziałam barwniki w płynie w Auchan, jakiejś znanej firmy, ale teraz nie pamiętam. Były jednak tylko 2 lub 3 kolory.

      Usuń
  14. czy taka masa nie zaszkodzi małym dziecia

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jeżeli nie zjedzą od razu pół kilograma, to nie zaszkodzi.

      Usuń
  15. Dzień dobry. Podobno taka masa nie utrzymuje się w pełnej krasie na torcie zbyt długo. Mam więc dylemat, bo zdecydowanie wygodniej byłoby mi przygotować ją dziś wieczorem i zostawić gotowy tort w lodówce do jutra, ale skoro ma się rozjechać, to trochę się boję. Imprezujemy jutro od 13, myśli Pani, że masa wytrzyma, czy lepiej zabrać się za nią jutro z rana?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mnie się wydaje, że w lodówce spokojnie wytrzyma do jutra.

      Usuń
  16. Ja również bardzo dziekuje za szczegółowy opis. Wczoraj robiłam pierwszy raz w zyciu tort i musze przyznać, ze mimo ze nie był tak rowniotki jak Pani to i tak wszyscy byli zachwyceni ( ja również). Dodalam wlasnie Pani blog do ulubionych stron:) Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cieszę się, że moje wskazówki pomogły. Pozdrawiam :)

      Usuń
  17. Super wskazówki. Ale mam jeszcze jedną radę. W punkcie 10 dobrze jest lekko naciągać masę w dół, by na bokach tortu się "skurczyła".

    OdpowiedzUsuń
  18. Witam. Mam zaszczyt wręczyć Ci nominację”Liebster Blog Awards”, za trud włożony w prowadzenie bloga.
    Musisz odp na 11 pytań. Więcej informacje jak i pytania znajdziesz tu:
    http://roza28.blog.onet.pl/?page_id=122&preview=true&hash=e455252e4dab79d80368c1993812f47c&t=52754d9566157139336

    OdpowiedzUsuń
  19. Dziękuję serdecznie za nominację, lecz niestety nie wezmę udziału w tej zabawie, ponieważ brak mi czasu. Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  20. Witam!Mam pytanie ile tego barwnika dodać?rozumie że ma być w proszku?czy jeśli tort zrobię rano a będę musiała go przewieść samochodem około 1.5 godziny jazdy to nic mu nie będzie?a impreza o 16?
    Śliczny ten tort tylko nie mam pomysłu co dalej na niego nałożyć..

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Barwnika dodaje Pani tyle, ile uzna za stosowne. Zależy to od tego jak bardzo intensywny kolor masy cukrowej chce Pani uzyskać. Po zrobieniu tortu proszę go włożyć do lodówki, by całość się utrwaliła, a potem bez problemu powinien przetrwać transport. Proszę poszperać w internecie, na pewno znajdzie Pani wiele inspiracji dotyczących dekorowania tortów masą cukrową. Niewątpliwie bardzo przydatne będą tutaj różne foremki, którymi można wycinać płatki kwiatów, liście, itp. Takie foremki można kupić w sieci sklepów Tk Maxx w dziale z artykułami kuchennymi lub zamówić przez internet, na Allegro na pewno są. Pozdrawiam.

      Usuń
    2. Dziękuję za podpowiedz:)

      Usuń
  21. Masa cukrowa genialna.Kilka tortów już wykończyłam w ten sposób.Rewelacja.Dziekuję i pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  22. Witam,
    mam pytanie: czy krem maślany jest konieczny przed nałożeniem takiej masy cukrowej? Chodzi o to, żeby nie masa się lepiej trzymała?
    Mam dziecko uczulone na laktozę zawartą w maśle. Czy można ewentualnie zastąpić masło margaryną bezmleczną?
    P.S. Bardzo fajny blog, na pewno będę tu często zaglądać.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Taki krem to raczej konieczność pod masę cukrową. Masa musi mieć do czego się przykleić. Myślę, że pomysł z zastąpieniem masła bezmleczną margaryną jest trafiony. Proszę spróbować. Powodzenia.

      Usuń
  23. super!!! wielkie dzięki

    OdpowiedzUsuń
  24. Witam przymierzam sie do zrobienia tortu dla mnie to coś nowego czytam uważnie twoje wskazówki,mam jednak jedno pytanie czym przykleic wykrojone elementy do masy czym je połączyć tagże wodą?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wszelkie ozdoby i elementy z masy cukrowej przykleja się wodą. Aby się błyszczały, można je po wyschnięciu posmarować roztrzepanym białkiem :)
      Pozdrawiam.

      Usuń
    2. Podpatrywałam cukierników w tv, oni nabłyszczają masę parą wodną. Sprawdziłam działa :)

      Usuń
  25. Dziękuje za rade :-)

    OdpowiedzUsuń
  26. Witam
    Ja mam lukier plastyczny zakupiony a sklepie i zastnwiam sie czy z lukrem postepowac poodbnie jak zmasa cukrowaą tj. wałkowac uzywajac cukru pudru itd.???? Robie tort krowe i martwie sie ze wyjdzie nie ciekwie ;( I czy zamiast masła do kremu maslanego mozna użyc np. margaryna Kasia

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Proszę się nie martwić, na pewno wszystko pójdzie świetnie :) Z zakupionym lukrem plastycznym trzeba postępować podobnie. Zapewne konsystencję ma dużo lepszą od tego robionego samodzielnie, więc będzie dużo łatwiej z nim pracować. Cukru pudru proszę używać bardzo oszczędnie, tylko tyle, by masa nie kleiła się przy wałkowaniu. Co do kremu... te na bazie margaryny są po prostu gorsze w smaku. Ja używam zawsze masła najwyższej jakości (takiego o zawartości tłuszczu 82-83 %). Natomiast, jeżeli z jakichś powodów musi Pani użyć margaryny, to myślę, że nie będzie to miało znacznego wpływu na właściwości kremu. Pozdrawiam :)

      Usuń
    2. Dziekuje !!!!! Robie tort pierwszy raz w zyciu - zawsze szłam na łatwizne,teraz czas pokazać , że jednka dobra ze mnie matka na tyle aby zrobic tort dla synka...Stolnice mam gromna , ponieważ zrobiłam sobie na zamówienie u kolegi stolarza wiec nic tylko brac sie do roboty ;))

      Usuń
  27. ale fajnie ..dziekuje za szybką odp.jednak jak sie robi coś dla swojego dziacka to co toby nie było chcemy jak najlepiej ;) Odezwe się za tydzien jak już tort bedzie na stole i pochwale się.Dziekuje jeszcze raz,pozdrawiam i szczerze polecę Bloga znajomym - super sprawa!!!!!

    OdpowiedzUsuń
  28. Witam,
    Mam pytanie dotyczące wałkowania masy, a konkretnie wałka. Czy nadaje się do tego zwykły drewniany wałek do ciasta, czy masa będzie idealnie gładka? Czy może lepszy efekt uzyskam używając wałka silikonowego? Pozdrawiam! :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wydaje mi się, że w obu przypadkach osiągnie pani podobny efekt.

      Usuń
    2. Dziękuję za odpowiedź :)

      Usuń
  29. Mam pytanie: czy do kremu maślanego mogę dodać np. kajmak z puszki lub ugotowany budyń i pokryć nim tort? Czy wtedy masa cukrowa będzie się trzymała? Pozdrawiam :) Kasia

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. W środku tort może przełożyć pani czym sobie tylko zapragnie. Natomiast wierzch i boki tortu powinny być obłożone zwykłym kremem maślanym i jak bym tutaj nie kombinowała.

      Usuń
  30. Dziękuję bardzo :)

    OdpowiedzUsuń
  31. Świetny opis, dawno nie obkladalam tortu i wlasnie się za to zabieram więc chcialam sobie conieco odświeżyć, niedlugo pojawią się efekty na moim blogu www.jakipiernik.blogspot.com i na facebooku www.facebook.com/jakipiernik

    OdpowiedzUsuń
  32. Bardzo dziękuję za tak solidną instrukcję. Nabieram śmiałości i przekonania że wreszcie się uda.

    OdpowiedzUsuń
  33. Super wszystko pokazane i objaśnione :-) Ja mam tylko pytanie odnośnie tego jak kroić ten tort? Czy ta masa zastyga na torcie na sztywno czy jest polmiekka, czym kroić ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Najlepiej kroić ostrym nożem. Natomiast większe ozdoby z masy cukrowej trzeba wcześniej zdjąć.

      Usuń
  34. Witam. Od jakiegos czasu robie tortu ale ozdabiam je kremami. Teraz mam zamowienie na tort z obłożony lukrem plastycznym. I mam kilka pytań.
    1. Czy biszkopt moge nasaczyc i przelozyc kremem i owocami tak jak robie to zawsze? Czy pod ciezarem lukru nie zapadnie sie?
    2. Czy moge przygotowac tort dzien wczesniej?
    3. Tort ma jechac do innego miasta, czy 2-3 godzinna podroz nie spowoduje ze masa wyschnie (bede korzystala z gotowej)?
    Z gory dziekuje.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witam,
      Ad.1. Zasadniczo w środku może pani przełożyć tort czym chce. Ważne jest, by tort od zewnątrz pokryć gęstym kremem maślanym, który będzie stanowił izolację dla masy cukrowej. Jedna cienka warstwa lukru nie jest zbyt ciężka, więc nie sądzę, by tort mógł się zapaść. Jeżeli tort będzie dobrze złożony i stabilny, a do tego dokładnie obłożony kremem maślanym, powinien być bezpieczny.
      Ad.2. Można przygotować tort dzień wcześniej i przechowywać w lodówce.
      Ad.3. Nie korzystałam nigdy z gotowej masy, zawsze robię ją sama. Natomiast wydaje mi się, że gotowa masa jest bardziej plastyczna, łatwiej się z nią pracuje i nie wysycha tak szybko jak ta robiona w domu. Wydaje mi się również, że właśnie tort obłożony masą plastyczną jest bardziej pewny i łatwiejszy do transportu. Nie powinno być problemów.
      Pozdrawiam.

      Usuń
  35. Bardzo dziekuje za szybka odpowiedz, bardzo mi Pani pomogla. A mam jeszcze jedno pyanie: musze narysowac na torcie Dore i myslalam zeby zrobic to polplynnym lukrem z cukru pudru i wody. Czy to jest dobry pomysl czy moze za bardzo stwardnieje?
    I czy na czas transportu nie owinac tortu folia aluminiowa i przewozic w lodowce turystycznej?
    Jeszcze raz bardzo dziekuje za pomoc.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wydaje mi się, że z tym lukrem to dobry. Powinno się udać.
      Tortu proszę nie owijać niczym. Najlepiej byłoby go przewozić w kartonowym pudełku. Lodówka chyba też jest zbędna. Proszę po prostu nie grzać bardzo w samochodzie podczas transportu. Tak mi się przynajmniej wydaje, bo nigdy nie miałam okazji przewozić tortu na taką odległość.
      Pozdrawiam i proszę zdać relację z efektów swojej pracy :)

      Usuń
  36. witam czy zrobiony tort pokryty juz masa cukrowa moze stac chlodnym miejscu czy koniecznie w lodowce? mam pytanie jak pokryc ta masa tort w kształcie serca?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wystarczy chłodne miejsce, ale nie wilgotne. Pokrycie tortu w kształcie serca na pewno będzie trochę trudniejsze, ale trzeba postępować tak samo. Po prostu starać się naciągnąć masę cukrową na tort.

      Usuń
  37. Witam, mam pytanie, czy jeśli zrobię tort dziś rano i zostawię w lodówce to czy masa śmietanowa w środku i krem maślany na zewnątrz tortu wytrzymają do dnia następnego (godzina 17)? I czy masa cukrowa nie będzie za bardzo twarda? Serdecznie pozdrawiam i z góry dziękuję za odpowiedź! :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wytrzymają. Proszę wyjąć tort z lodówki 2 godziny przed podaniem.

      Usuń
  38. Witam :)
    a jak to jest z gotową masą marcepanową? czy są jakieś różnice między masą marcepanową a cukrową? czy może rozpuścić się np po zetknięciu z jakąś masą albo owocami z tortu?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Niestety nie wiem. Nigdy nie obkładałam tortu masą marcepanową.

      Usuń
  39. Witam, chcialabym zapytac czy ten tort z masy cukrowej mozna wykonczyc masą budyniową( masło + budyn) ? czy ona rozpusci mase cukrową

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Niestety nie wiem, nigdy nie używałam takiego kremu pod masę cukrową.

      Usuń
  40. Witam, chciałabym się dowiedzieć o ilość masy ( w kg/gramach) na obłożenie tortu o średnicy ok 25cm i wysokości 6cm, max 8cm. ??? :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Myślę, że 800 g wystarczy. Jednak dla pewności, na Pani miejscu, zaopatrzyłabym się w 1 kg masy. Kupną masę można przechowywać nawet do trzech miesięcy w suchym miejscu, szczelnie opakowaną w torebkę foliową. Natomiast masę zrobioną przez siebie najlepiej wykorzystać od razu, bo szybko traci swą plastyczność.

      Usuń
    2. dziękuję bardzo - ogólnie mam 1350g masy (łączna waga - różne kolory), ale w takim razie będę spokojne- powinno starczyć ;) pozdrawiam.

      Usuń
  41. Witam :)
    Czy mozna uzyc czegos zamiast glukozy?

    OdpowiedzUsuń
  42. A teraz elaborat z mojej strony. Pracowałam kilka razy lukrze plastycznym, ale zawsze czegoś mi brakowało. Pierwszego razu wolę nie wspominać. Ale mając go w pamięci za każdym kolejnym razem, lukrem pokrywałam samą górę,a boki miałam w formie płotka z biszkoptów czy rurek. Następnie miałam to zrobienia tort pszczołę. Taką w formie półkuli. No i zaczął się kłopot. Znałam teorię z przekładaniem lukru na tort (no po za trickiem z wodą i pędzelkiem), ale w pszczole miałam tak, że w pewnym momencie zaczęły mi się robić zakładki. Myślałam, że to z racji braku profesjonalniej packi do wygładzania boku. Czy przyczyną może być, że rozwałkowałam masę prawie na styk? Nie został mi po bokach taki nadmiar jak u Pani? Zraziła mnie ta pszczoła, zakładki tuszowałam czarnymi paskami. Ale za dwa tygodnie dziadkowie mają dużą rocznicę, 80 lat kończą oboje. Myślałam o torcie w kształcie serca, obleczonego właśnie lukrem. Tylko znowu boję się tych zakładek, no i jak całość wygładzić w tej nasadzie serca, tak gdzie stykają się półkule serca? Chcę aby ten tort był wyjątkowy, jak jubilaci (solenizanci??) i wolałabym uniknąć zakładek. Ma Pani może jakiś pomysł co mogło pójść nie tak?
    A i jeszcze jedno. Cukier puder. Pod koniec zawsze na próbę wałkuję czy się masa nie rwie. I zawsze to robi, wiec dodaję więcej cukru. Na drugi dzień okazuje się że było go ciut za dużo. Czy on się rwie dlatego, że jest ciepły od rąk?
    Tak bardzo proszę o radę...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witam. Ciężko mi pomóc na odległość, ale spróbuję. Cały sekret tkwi w odpowiednim przygotowaniu masy cukrowej. Musi być bardzo plastyczna i elastyczna. Jak Pani doda więcej cukru niż w przepisie, to masa będzie się rwać. Nakładanie masy cukrowej na tort polega na tym, że jakby "naciąga" się ja tort. Ona musi być elastyczna, bo musi się skurczyć, żeby nie było fałd. Masę zawsze należy rozwałkować z nadmiarem, wtedy łatwiej jest ją umieścić na torcie, a ewentualne fałdy czy zakładki się wtedy obcina. Nie wiem jakiej masy cukrowej Pani używa, ale jej jakość na pewno ma ogromne znaczenie.
      Na moim blogu znajdzie Pani przepis na masę cukrową, ale polecam również taką z dodatkiem margaryny ----> http://www.uwielbiamgotowac.com/2012/06/masa-cukrowa.html#.U6v6HWBWhx7. Sama jeszcze jej nie testowałam, ale przypuszczam, że dzięki dodatkowi tłuszczu jest bardziej elastyczna i lepiej się z nią pracuje.
      Pozdrawiam i trzymam kciuki za pozytywny efekt.

      Usuń
  43. a ja zawsze myślałam, że jak pokrywam tort to wklepuje na boki, a tu proszę...mam naciągać. No to teraz wszystko jasne. W takim razie teraz będę działać z Pani przepisu, ale poczwórna porcja, mam nadzieję, że wystarczy.
    Bo ja zawsze miałam problem z tymi zakładkami, że dookoła mi się ładnie wygładziło, ale nadmiar ciasta z boków zaczął zbierać się w jednym, dwóch miejscach, zwykle na kantach no i wtedy powstawały fałdki...
    Dam znać jak poszło, a jak nie pójdzie bo znowu dam ciała, to zamilknę na wieki.
    Pozdrawiam i pięknie dziękuję za wskazówki.

    OdpowiedzUsuń
  44. No to czeka mnie zrobienie pierwszego w życiu tortu, gdyś za 2 tygodnie córcia kończy roczek a nie chcę iść na łatwiznę i ciasta zamawiać, Mam nadzieję pozytywnie zaskoczyć gości.Prosze trzymać kciuki :)

    OdpowiedzUsuń
  45. Witam serdecznie :) a czy ma Pani jakiś przepis na krem do tortu - do przekładania biszkoptu? :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Proszę przejrzeć moje przepisy, może znajdzie Pani coś interesującego. Ostatnio robiłam porzeczkowy tort z lekkim kremem na bazie bezy włoskiej ---> http://pin-upcake.blogspot.com/2014/06/porzeczkowy-tort-ombre.html

      Usuń
  46. Mam pytanie czy masa cukrowa nie wyschnie i nie stwardnieje na torcie?

    OdpowiedzUsuń
  47. a na takie cudeńko jak Pani myśli ile ogółem będzie potrzeba masy cukrowej?
    http://www.youtube.com/watch?v=N-ahQGWdb38&hd=1
    Moja Maleńka chciała taki na urodzinki na 9 sierpnia będzie nam potrzebny. Jak Pani sądzi kiedy najlepiej zacząć i jak czasowo rozłożyć prace żeby zdążyć i nie siedzieć po nocy? Pozdrawiam Blog jest świetny

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie wiem jakiej wielkości jest ten tort. Widzę tu też różne kolory masy cukrowej. Ogółem i na oko z 2 kg, może 1,5 wystarczy. Ciężko stwierdzić. Lepiej kupić trochę więcej masy niżby miało braknąć. A ile czasu na to potrzeba? To rzecz jasna zależy od umiejętności i doświadczenia. Pieczenie i przełożenie kremem najlepiej wykonać jednego dnia, a pokrycie masą cukrową drugiego. Pozdrawiam. Mama nadzieję, że wszystko pójdzie gładko :)

      Usuń
    2. Dam znać jak poszło po 9 sierpnia :) Pozdrawiam

      Usuń
  48. Witam Panią, świetnie jest to zobrazowane aż chce się robić :) A bynajmniej zamierzam spróbować, ponieważ mam dwie ważne uroczystości 18-nastkę i 50-stkę, jednak mam zepsuty piekarnik, stąd moje pytanie, czy może być kupny biszkopt, a resztę już z Pani przepisu? No i trochę zostaje tej masy, więc mogę przed barwieniem trochę od razu odstawić na ozdoby, czy bezpieczniej będzie zrobić kolejna porcję masy? Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oczywiście, że można użyć kupnego biszkoptu :) Masę może Pani odłożyć przed barwieniem i zamknąć szczelnie w plastikowym pojemniku (nie trzymać w folii). Schować do ciemnej szafki, w chłodne miejsce, ale niekoniecznie do lodówki. No chyba, że jest bardzo gorąco. Polecam tez robić masę wieczorem, gdy nie ma już takiego upału. Masa cukrowa nie lubi ciepła. Przed użyciem odłożonej wcześniej masy, gdyby za bardzo stwardniała, można spróbować zagnieść ją lekko zwilżonymi dłońmi lub włożyć na kilka sekund do mikrofalówki.

      Usuń
  49. A mam pytanie odnośnie przełożenia tortu, bo przeraża mnie fakt tej masy maślanej :) I chciałam użyć masy budyniowej + trochę ananasa, a tylko pod masę cukrową masę maślaną, czy nie rozleci mi się ten tort? Chciałam go zrobić jutro, ale ogólnie tort jest na piątek na popołudnie..

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie wiem czy się rozleci, czy nie :) Niestety, ale nie próbowałam wszystkich możliwych kombinacji, jeśli chodzi o kremy. Nie przekładałam nigdy takiego tortu masą budyniową. Jednakże krem powinien być zwarty, żeby utrzymał całą konstrukcję tortu i jego ciężar. Pozdrawiam i powodzenia. Proszę dać znać jak poszło :)

      Usuń
  50. Na wierzch jednak dałam masę maślaną, ale ona + lukier to bomba słodkości była :) Ale na przełożenie zdecydowałam się jednak na masę z bitą śmietaną i mascarpone :) Z masą plastyczną było bardzooo ciężko, przez te upały niemal zaraz się rozpływała... Wkładałam do lodówki, żeby szybko rozwałkować i nałożyć :( A litery do zamrażarki... W upalny dzień nie polecam pracy na tej masie, bo nie idzie jej zagnieść i rozwałkować... A trochę szkoda, bo łatwo ją zrobić :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To prawda, masa cukrowa nie znosi upałów. Mimo to jestem pełna uznania, że poradziła sobie Pani z tym problemem. Pozdrawiam :)

      Usuń
  51. Witam i prosze o pomoc przygotowalam krem maslany ale z obawy o temperatury wlozylam go do lodowki i teraz jest twardy jak kamien :-( jak go teraz uratowac?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak jak twarde masło z lodówki. Zostawić w temp. pokojowej, za jakiś czas sam zmięknie :)

      Usuń
  52. Od dawna marzę o tym żeby wykańczać torty masą cukrową, ale z niewiadomych przyczyn bałam się efektu końcowego, ale myślę, że z Pani pomocą uda mi się wziąć w garść i wykonać swój pierwszy PRAWDZIWY tort :-)
    Mam tylko pytanko - gdzie zaopatruje się Pani w różne foremki do wycinania ozdób itp.?
    Oczywiście dodaję Pani bloga, do listy obserwowanych przeze mnie blogów ;-)
    Pozdrawiam serdecznie!
    Adrianna z ugotujiprzetestuj.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Głównie w Tk Maxx lub kupuję przez internet :)

      Usuń
  53. Witam. A jak należy postępować tortami dwupoziomowymi? Tzn. Mam na myśli sposób nakładania masy lukrowej. Czy osobno każdy poziom obkladam lukrem a później przenoszenia górną warstwę na dolna? Czy jest jakiś inny latwiejszy sposób? No i czy należy posmarowac wierzch dolnej warstwy przed nałożeniem drugiego poziomu? Z gory dziękuje za pomoc. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Każdy poziom należy obłożyć masą cukrową z osobna. Odrobina kremu między poziomami też jest niezbędna, tort powinien być przecież stabilny. Jeżeli tort jest duży i ciężki, najlepiej wzmocnić go wbijając w dolny poziom kilka zwykłych słomek do napojów i docinając je do wysokości biszkoptu. Wtedy jednak górna warstwa musi być przygotowana na tekturowej podkładce. Proszę poszukać na YouTube, na pewno jest nam mnóstwo pomocnych filmików.

      Usuń
  54. Witam czy moglaby Pani podac przepis z jakiego robi Pani mase lukrowa

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. http://pin-upcake.blogspot.com/2013/04/kolorowa-masa-cukrowa-instrukcja-krok.html

      Usuń