wtorek, 22 stycznia 2013

Serca z wafli ryżowych w czekoladzie


Kolejna propozycja na Walentynki. Szybkie i łatwe w przygotowaniu serca z wafli ryżowych w polewie czekoladowej. Trzeba użyć wafli jak najgrubszych, bo w cienkie ciężko będzie wbić patyczek. Użyłam barwników przeznaczonych specjalnie do barwienia czekolady. Nie wiem czy zwykłe barwniki nadają się do czekolady, nigdy nie próbowałam. Jeżeli nie macie w ogóle dostępu do żadnych barwników, równie dobrze można użyć białej, mlecznej lub gorzkiej czekolady i udekorować posypkami lub posiekanymi orzechami.

Składniki na 8 sztuk:

  • 8 wafli ryżowych
  • 8 patyczków do szaszłyków
  • foremka w kształcie serca
  • 2 tabliczki białej czekolady
  • barwniki do czekolady (opcjonalnie)
  • kolorowe posypki
     
Za pomocą foremki wyciąć z wafli 8 serc. W każde serce wbić patyczek. Odłożyć na bok.    
Czekoladę połamać na kostki i rozpuścić w kąpieli wodnej. Dno miski z czekoladą nie powinno dotykać wody gotującej się w garnku, bo wtedy czekolada się nie rozpuści, a jedynie zrobi się z niej wielka gumowata klucha. Rozpuszczoną czekoladę podzielić na 4 części. Każdą część czekolady zabarwić na inny kolor.
Każde serce oblewać czekoladą (pomagałam sobie małą łyżeczką). Nadmiar czekolady usunąć. Ozdobić wzorkami z innego koloru czekolady lub posypać kolorową posypką.

     Życzę smacznego!






Udział w akcjach kulinarnych:

5 komentarzy:

  1. Wow! Piękne! Zapraszam do zgłoszenia ich do konkursu :) http://kulinarne-rozkosze.blogspot.com/2013/01/konkurs-urodzinowy.html

    OdpowiedzUsuń
  2. Ojej są bardzo apetyczne! Zdecydowanie muszą być pyszne no i prezentują się rewelacyjnie:))

    OdpowiedzUsuń
  3. Przesliczne i bajecznie kolorowe, tak jak lubie:)pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń