piątek, 20 czerwca 2014

Waniliowe babeczki z truskawkami


Klasyczne waniliowe cupcakes nadziane musem truskawkowym, z dużą ilością kremu na bazie bezy włoskiej. Idealna propozycja na letnią imprezę.

Składniki na 12 babeczek:

Ciasto:

  • 240 g mąki
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 110 g cukru
  • 80 g masła, w temp. pokojowej
  • 2 jajka
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 1/2 szklanki mleka, w temp. pokojowej

Piekarnik nagrzać do temperatury 180ºC. Formę na muffinki wyłożyć papilotkami.
W misce wymieszać mąkę, sól i proszek do pieczenia.
Mikserem na najwyższych obrotach utrzeć masło i cukier na puszystą masę. Wbijać jajka jedno po drugim, miksując po każdym dodaniu. Dodać ekstrakt z wanilii. W trzech turach dodawać mąkę na przemian z mlekiem, zaczynając i kończąc na mące. Miksować na średnich obrotach, aż wszystkie składniki się połączą (nie za długo). Jeżeli masa będzie zbyt gęsta, można dodać jeszcze odrobinę mleka.
Gotową masę rozdzielić pomiędzy papilotki, napełniając do 3/4 wysokości. Piec około 18-20 minut, do "suchego patyczka". 
Odstawić do wystygnięcia. Następnie, za pomocą małego noża lub specjalnego urządzenia, na środku każdej babeczki wyciąć otwór.


Mus truskawkowy:

  • 300 g truskawek, umytych, odszypułkowanych, przekrojonych na pół
  • 40 g cukru
  • 3 płaskie łyżeczki mąki ziemniaczanej, wymieszane w 2 łyżkach zimnej wody

Truskawki podgrzewać z cukrem, aż owoce zmiękną. Zdjąć z ognia, zmiksować na gładki mus, ponownie postawić na gazie. Gotując na małym ogniu, wlać rozrobioną mąkę ziemniaczaną i podgrzewać jeszcze chwilę, stale mieszając.
Przykryć kawałkiem folii spożywczej i odstawić do wystygnięcia.
Następnie zdjąć folię, wymieszać kisiel truskawkowy i napełnić nim babeczki.

Krem waniliowy:

  • 3 białka, w temp. pokojowej
  • 140 g cukru
  • szczypta soli
  • 170 g miękkiego masła, pokrojonego na mniejsze kawałki
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego lub nasiona z 1/2 laski wanilii
  • świeże truskawki, do dekoracji

W dużej żaroodpornej misce wymieszać białka z cukrem. Miskę ustawić nad garnkiem z gotującą się wodą (miska nie może dotykać wody!). Mieszać ok. 2 minuty, aż cukier się rozpuści, a masa osiągnie temperaturę 70ºC. Można to łatwo sprawdzić rozcierając odrobinę masy pomiędzy palcami. 
Następnie zdjąć miskę z garnka i ubijać na szybkich obrotach 6-8 minut, aż piana uzyska temperaturę pokojową. Zmniejszyć obroty miksera do średnich i stopniowo dodawać kawałki masła, ubijając po każdym dodaniu. Masa uzyska konsystencję zsiadłego mleka, ale nie należy się tym przejmować, tylko kontynuować ubijanie, aż masa znów stanie się gładka. Na koniec wmieszać wanilię.
Gotową masę przełożyć do rękawa cukierniczego z gwiazdkową końcówką i wyciskać krem na babeczki. Schować na chwilę do lodówki, by krem nieco stężał i udekorować świeżymi truskawkami.

     Życzę smacznego!








Udział w akcjach kulinarnych:

Lato w pełni!

8 komentarzy:

  1. pyszności, wyglądają świetnie:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Piękne zdjęcia a babeczki zapewne pyszne :) Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  3. Śliczne te babeczki! ; )
    Piękne zdjęcia!

    OdpowiedzUsuń
  4. Są przepiękne :) Małe arcydzieła :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Mmm pychota :)

    Zapraszam do mnie na kotleciki z kalafiora!

    www.paczekwkuchni.blogspot.com

    Pozdrawiam!:-)

    OdpowiedzUsuń
  6. Te babeczki są nie tylko piękne ale również wyśmienicie smakują. Robiłam je wraz z córką :) Tylko do przyozdobienia użyłyśmy kolorowych galaretek zamiast świeżych truskawek. Dziękujemy za przepis :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cieszę się, że smakowały :) A pieczenie z córką musi sprawiać podwójną frajdę :) Ps. świetny pomysł z użyciem galaretki do dekoracji :)

      Usuń