Lody, lody dla ochłody. Tym razem wersja bez jajek, na mleku skondensowanym.
Źródło: Raz a dobrze.
Składniki na ok. 1,3 l lodów:
- 350 g truskawek
- 250 g rabarbaru
- 1 łyżka cukru
- 3 łyżki wody
- 250 ml śmietany kremówki 36 %, schłodzonej
- 350 g (3/4 puszki) mleka skondensowanego słodzonego, schłodzonego
Rabarbar pokroić na kawałki, wrzucić do garnka i dusić z cukrem oraz wodą do miękkości. Wystudzić.
Następnie zmiksować razem z truskawkami za pomocą blendera na gładka masę. W razie konieczności przetrzeć przez sitko.
Owoce połączyć z mlekiem skondensowanym oraz dokładnie wymieszać z kremówką. Schłodzić w lodówce, a następnie przelać do maszynki do lodów i uruchomić ją na 25-30 minut, aż lody będą zwarte, ale nadal kremowe. Przełożyć do pojemnika, szczelnie zamknąć i zamrozić do chwili, gdy będą potrzebne.
Lody można również przygotować bez maszynki do lodów. Masę przelać do plastikowego pojemnika z przykrywką i schować do zamrażarki. W międzyczasie kilkakrotnie zmiksować (mniej więcej co pół godziny). Dzięki temu nie utworzą się kryształki lodu, a masa będzie puszysta i kremowa.
Życzę smacznego!
Uwielbiam lody pod każdą postacią.
OdpowiedzUsuńZapraszam do mnie na nową odsłonę bloga :)
http://kuchareczkamala.blogspot.com
przydałyby mi się teraz :) pycha :)
OdpowiedzUsuńMam nadzieję, że smakowały :)
OdpowiedzUsuńłoooo... :) rozkoszne!
OdpowiedzUsuńSuper! Same zdjęcia bardzooo apetyczne!
OdpowiedzUsuń