środa, 11 czerwca 2014

Lody truskawkowo - rabarbarowe (bez jajek)


Lody, lody dla ochłody. Tym razem wersja bez jajek, na mleku skondensowanym. 
Źródło: Raz a dobrze.

Składniki na ok. 1,3 l lodów:

  • 350 g truskawek
  • 250 g rabarbaru
  • 1 łyżka cukru
  • 3 łyżki wody
  • 250 ml śmietany kremówki 36 %, schłodzonej
  • 350 g (3/4 puszki) mleka skondensowanego słodzonego, schłodzonego

Rabarbar pokroić na kawałki, wrzucić do garnka i dusić z cukrem oraz wodą do miękkości. Wystudzić.
Następnie zmiksować razem z truskawkami za pomocą blendera na gładka masę. W razie konieczności przetrzeć przez sitko.
Owoce połączyć z mlekiem skondensowanym oraz dokładnie wymieszać z kremówką. Schłodzić w lodówce, a następnie przelać do maszynki do lodów i uruchomić ją na 25-30 minut, aż lody będą zwarte, ale nadal kremowe. Przełożyć do pojemnika, szczelnie zamknąć i zamrozić do chwili, gdy będą potrzebne.
Lody można również przygotować bez maszynki do lodów. Masę przelać do plastikowego pojemnika z przykrywką i schować do zamrażarki. W międzyczasie kilkakrotnie zmiksować (mniej więcej co pół godziny). Dzięki temu nie utworzą się kryształki lodu, a masa będzie puszysta i kremowa.


     Życzę smacznego!






Udział w akcjach kulinarnych:

Milion smaków truskawek Akcja lodowa 2014   Lody, lody dla ochłody Dania na zimno - czyli co jeść w upalne dni Rabarbalove Lato w pełni! Akcja lodowa 2014

5 komentarzy: