Pyszny mrożony koktajl z delikatną nutką kawową. Podany z wiórkami białej czekolady może pełnić rolę deseru.
Inspiracja: "Kawa. Sekrety baristy", wyd. RM.
Składniki na 2 porcje:
- 250 ml zimnego mleka
- 1,5 banana (150 g)
- 2 łyżki cukru
- 30 ml espresso
- 50 ml jogurtu waniliowego (użyłam jogurtu naturalnego z dodatkiem cukru z prawdziwą wanilią)
- wiórki z białej czekolady, do dekoracji
Mleko, banany, cukier oraz espresso dokładnie zmiksować w blenderze. Przelać do plastikowego pojemnika i wstawić do zamrażalnika na ok. 1 godzinę, aż masa lekko podmarznie.
Następnie przełożyć zamarzniętą masę ponownie do blendera, dodać jogurt i znów zmiksować. Rozlać do szklanek i udekorować wiórkami z białej czekolady. Podawać od razu.
Życzę smacznego!
Świetna propozycja na upały!
OdpowiedzUsuńO mniam, musiało smakować bosko :)
OdpowiedzUsuń