niedziela, 29 czerwca 2014

Tartaletki truskawkowo - porzeczkowe z kremem


Kruche ciasto, ciemna czekolada, galaretka z musu truskawkowo-porzeczkowego, a do tego pyszny krem budyniowy na bazie żółtek z wanilią. Połączenie znakomite.
Znudził mi się już tradycyjny wygląd tartaletek, dlatego tym razem zrobiłam je w formie kwadratowej. Użyłam do tego celu pierścieni do deserów, które zakupiłam kiedyś w Lidlu. A jeżeli zostanie trochę składników, można je wykorzystać do przygotowania równie pysznego deseru.

Składniki na 6 kwadratowych tartaletek o boku 7,5 cm:

Ciasto:

  • 1 szklanka mąki pszennej tortowej
  • 125 g zimnego masła, pokrojonego na mniejsze kawałki
  • 1/4 szklanki cukru pudru
  • 1 żółtko
  • szczypta soli
  • 1 łyżka lodowatej wody
  • ok. 60 g gorzkiej czekolady


Mąkę, sól i cukier puder przesiać do misy malaksera. Dodać masło i obrócić kilka razy, aż masa zacznie przypominać mokry piasek. Dodać żółtko i obrócić jeszcze kilka razy. W razie potrzeby dodać łyżkę wody. Szybko zagnieść ciasto, uformować w kulę, owinąć folią spożywczą i włożyć do lodówki na 20 minut.
Ciasto rozwałkować na wysypanej mąką stolnicy na cienki placek. Za pomocą kwadratowego pierścienia wyciąć 6 spodów. Pierścienie ułożyć na blaszce i do każdego włożyć kwadrat z ciasta. Następnie zebrać pozostałe ciasto, szybko zagnieść i ponownie rozwałkować. Wyciąć paski o szerokości ok. 2 cm i przykleić ranty do spodów, delikatnie je dociskając. Nakłuć spody widelcem i włożyć do lodówki na kilka minut.
Piekarnik rozgrzać do temperatury 200°C.
Każdy spód przykryć kawałkiem pergaminu i obciążyć fasolą. Piec 8 minut, następnie usunąć fasolę z papierem i piec kolejne 2 minuty.
Wystudzić, ale nie wyjmować spodów z pierścieni.
Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. Na każdy spód wlać 2-3 łyżeczki czekolady i rozsmarować za pomocą pędzelka, również po bokach.
Schować do lodówki, by czekolada stężała.



Galaretka truskawkowo - porzeczkowa:

  • 150 g truskawek
  • 150 g czerwonych porzeczek (50 g owoców odłożyć w całości)
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 2-3 łyżki cukru pudru, do smaku
  • 5 g żelatyny

Żelatynę zalać niewielką ilością zimnej wody. Odstawić do napęcznienia, a następnie rozpuścić w kąpieli wodnej lub wkładając na kilka sekund do mikrofalówki.
150 g truskawek oraz 100 g porzeczek podgrzać w rondlu do momentu, aż się rozpadną. Zblendować i przecedzić przez sito. Dodać sok z cytryny i cukier puder. Wymieszać.
Do płynnej żelatyny dodać kilka łyżek owocowego musu, wymieszać, a następnie wlać do pozostałego musu. Dobrze połączyć wszystkie składniki i odstawić do wystygnięcia. Następnie wmieszać pozostałe porzeczki.
Rozdzielić mus pomiędzy tartaletki. Schować do lodówki.

Krem budyniowy z wanilią (z tego przepisu):

  • 3 żółtka
  • 50 g cukru
  • 20 g mąki pszennej
  • 225 ml mleka
  • 1 łyżeczka cukru z prawdziwą wanilią lub ziarenka z połowy laski wanilii
  • 125 g masła, w temp. pokojowej

Żółtka utrzeć z cukrem na puch. Dodać 2 łyżki mleka, mąkę oraz wanilię i dokładnie zmiksować.
Resztę mleka zagotować. Odsunąć z ognia i stale mieszając wlać rozrobione żółtka. Postawić na małym ogniu i podgrzewać wciąż mieszając, aż masa zgęstnieje. Gotowy budyń przykryć kawałkiem folii spożywczej tak, by folia dotykała kremu i pozostawić do wystygnięcia.
Masło zmiksować na lekki krem, a następnie po łyżce dodawać wystudzoną masę budyniową. Miksować, aż wszystkie składniki dobrze się połączą i powstanie puszysty krem.
Przełożyć go do rękawa cukierniczego z okrągłą końcówką o średnicy 1 cm i wyciskać kropki kremu na galaretkę.
Schłodzić w lodówce, by smaki się przegryzły, a przed podaniem przywrócić do temperatury pokojowej.

     Życzę smacznego!








Udział w akcjach kulinarnych:

Lato w pełni! Dania na zimno - czyli co jeść w upalne dni

4 komentarze:

  1. Pięknie wyglądają! A te kropelki z kremu są obłędne :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wyglądają fantastycznie! :)

    Pozdrawiam i zapraszam do siebie :) :
    teenkitchen-blog.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  3. Piękne zdjęcia :)
    Tarteletki boski choć pracochłonne.
    Pozdrawiam i zapraszam do mnie.

    OdpowiedzUsuń
  4. Ojej, jakie te tartaletki są urocze! ; )
    Prezentują się cudownie! : )
    Świetny przepis!

    OdpowiedzUsuń