Skoro sezon na truskawki i rabarbar trwa w pełni, należy z tego korzystać. Co w kieliszku? Kwaskowy rabarbar w pomarańczowym karmelu znakomicie komponujący się ze słodkim truskawkowym musem.
Składniki na 8 niewielkich porcji:
Rabarbar w karmelu:
- 400 g rabarbaru
- skórka i sok z jednej pomarańczy
- 50 g zwykłego cukru
- 1 łyżka ekstraktu pomarańczowego
- 100 g jasnego brązowego cukru
- 5 łyżek śmietany kremówki 36 %
Rabarbar pokroić na mniejsze kawałki i umieścić w rondlu. Dodać zwykły cukier, skórkę startą z pomarańczy oraz wyciśnięty z niej sok. Podgrzewać do momentu, aż cukier się rozpuści, a rabarbar zmięknie. Następnie odcedzić go na sitku, zachowując płyn.
Płyn, który pozostał po gotowaniu rabarbaru, ponownie przelać do rondla. Dodać ekstrakt pomarańczowy, brązowy cukier oraz śmietanę kremówkę. Podgrzewać na średnim ogniu, od czasu do czasu mieszając, aż masa zacznie gęstnieć, ok. 10 minut. Zdjąć z ognia, pozostawić na kilka minut do przestygnięcia, a następnie dodać do niego wcześniej odłożony miękki rabarbar.
Całość delikatnie wymieszać i rozłożyć do przygotowanych kieliszków. Schłodzić w lodówce.
Mus truskawkowy:
- 500 g truskawek
- 2 łyżki soku z cytryny
- 3 łyżki cukru pudru
- 1 pełna łyżka stołowa (10 g) żelatyny
- 500 ml śmietany kremówki 36 % (minus 5 łyżek, które zużyliśmy do karmelu) + 5 łyżek cukru pudru, do ubicia
- świeże truskawki, do dekoracji
Żelatynę zalać niewielką ilością zimnej wody. Odstawić do napęcznienia, a następnie rozpuścić w kąpieli wodnej lub wkładając na kilka sekund do mikrofalówki.
Owoce podgrzać w rondlu do momentu, aż się rozpadną. Zblendować i przecedzić przez sito. Dodać sok z cytryny i cukier puder. Wymieszać.
Do płynnej żelatyny dodać kilka łyżek truskawkowego musu, wymieszać, a następnie wlać do pozostałego musu. Dobrze połączyć wszystkie składniki i odstawić do wystygnięcia.
Odłożyć ok. pół szklanki musu na wierzch. Przełożyć do plastikowej butelki z wąską końcówką.
Do płynnej żelatyny dodać kilka łyżek truskawkowego musu, wymieszać, a następnie wlać do pozostałego musu. Dobrze połączyć wszystkie składniki i odstawić do wystygnięcia.
Odłożyć ok. pół szklanki musu na wierzch. Przełożyć do plastikowej butelki z wąską końcówką.
Śmietanę kremówkę ubić na sztywno, pod koniec dodając cukier puder. Nie można "przebić" śmietany, a mus truskawkowy musi być zupełnie wystudzony (w temp. pokojowej), ale nadal płynny. Bardzo delikatnie wymieszać śmietanę z musem za pomocą łopatki.
Gotową masę przełożyć do rękawa cukierniczego i napełnić kieliszki, zostawiając odrobinę miejsca na ostatnią warstwę.
Gotową masę przełożyć do rękawa cukierniczego i napełnić kieliszki, zostawiając odrobinę miejsca na ostatnią warstwę.
Deser można ozdobić na dwa sposoby. Cały wierzch pokryć pozostawionym w plastikowej butelce musem i udekorować truskawką lub utworzyć wzorek: wyrównać wierzch długim nożem, butelką z wąską końcówką "narysować" musem linie w poprzek kieliszka i za pomocą patyczka (końca łyżeczki) przeciągnąć w drugą stronę w kilku miejscach. Schować do lodówki, by całość stężała.
Deser najlepiej smakuje dobrze schłodzony.
Deser najlepiej smakuje dobrze schłodzony.
Życzę smacznego!
Robiłem ostatnio tartę z rabarbarem - wg.tego przepisu: tarta z rabarbarem a nad takim deserem tez się zastanawiam.
OdpowiedzUsuń